Jakie są potrawy wigilijne? Niepowtarzalne smaki i aromaty
Lista potraw wigilijnych jest dość długa, bo według tradycji powinno być ich aż 12, czyli dokładnie tyle, ilu było apostołów. Zgodnie z tradycją wszystkie potrawy wigilijne mają postny charakter, dlatego na wieczerzy wigilijnej trudno znaleźć mięso pod jakąkolwiek postacią. W zamian na stole królują ryby, grzyby, kapusta, orzechy, bakalie i inne smakowitości, które skutecznie zastępują brak mięsa. Jakie są tradycyjne potrawy wigilijne? To w dużej mierze uzależnione jest od regionu Polski. Zdarza się bowiem, że niektóre dania nie występują powszechnie, a jedynie w wybranych miejscach. Tak jest np. z kwaśnicą, która jest charakterystyczna dla Podhala i trudno jej szukać na stołach w centralnej czy północnej Polsce. Takich przykładów jest zdecydowanie więcej, a o części z nich dowiesz się poniżej.
Boże Narodzenie. Potrawy wigilijne, bez których nie może się obejść tradycyjna wieczerza
Boże Narodzenie kojarzone jest głównie z potrawami wigilijnymi, gdyż to właśnie wieczerza poprzedzająca dzień Bożego Narodzenia jest kulminacyjnym momentem świętowania w naszym kraju. Cała rodzina zbiera się wówczas przy uroczyście nakrytym stole, dzieli się opłatkiem składając sobie nawzajem życzenia, a następnie spożywa przygotowane specjały. Ważne, aby skosztować każdego z nich, gdyż w ten sposób zapewniamy sobie pomyślność na cały następny rok.
Zobacz wideo Poznaj przepis na wigilijny barszcz
Na tradycyjnym, wigilijnym stole znajdziemy m.in. postne zupy na czele z barszczem czerwonym, ryby pod różnymi postaciami (głównie karp, ale też śledzie, dorsze itd.), kapustę z grochem, pierogi i paszteciki na ciepło, kutię, a także słodkie wypieki: makowce, pierniki oraz kompot z suszonych owoców.
Kuchnia polska. Potrawy wigilijne przepisy
Kuchnia polska słynie z potraw wigilijnych, które na stołach goszczą w większości przypadków tylko ten jeden jedyny raz w roku. Dlatego też tak bardzo czeka się na Wigilię, by zakosztować smakołyków, które kojarzą nam się z tym wyjątkowym czasem. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na tradycyjne dania wigilijne.
Barszcz czerwony
Składniki:
- 2 kg buraków,
- garść suszonych grzybów,
- cebula,
- korzeń selera,
- jabłko,
- główka czosnku,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, ocet spirytusowy
Przygotowanie:
- Z buraków i czosnku przygotowujemy zakwas. Buraki obieramy kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i każdy ząbek rozgniatamy. Wszystko razem układamy w słoju i zalewamy go przegotowaną gorącą wodą z dodatkiem soli i ziaren pieprzu (na litr wody łyżka soli). Przykrywamy. Odstawiamy. Po 5-6 dniach mamy gotowy zakwas.
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy suszone grzyby.
- Opalamy cebulę nad palnikiem. Czosnek oczyszczamy. Tak przygotowane warzywa dodajemy do grzybów. Dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy ok. 25 minut.
- Selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Umyte jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce. Włożyć do dużego garnka dolać wodę oraz wywar z grzybami. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu.
- Wlać odcedzony zakwas.
- Pod koniec dodać ocet i przyprawy do smaku oraz wymieszać. Odstawić z ognia.
Barszcz w zależności od upodobań, podajemy z uszkami lub pasztecikami.
Karp smażony
Składniki:
- średniej wielkości karp (ok. 1,5 kg),
- przyprawa do ryb,
- sól,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Karpia umyć oczyścić i podzielić na dzwonka. Dokładnie osuszyć.
- Każdą porcję posolić i oprószyć przyprawą do ryb. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na minimum godzinę.
- Na patelni rozgrzać olej.
- W misce połączyć mąkę i bułkę tartą, a następnie panierować w mieszance rybę.
- Smażyć przez około 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od grubości porcji).
- Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by zebrać nadmiar tłuszczu.
Tradycyjny makowiec
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 180 ml ciepłego mleka,
- 3/4 kostki masła,
- 6 żółtek,
- 50 g świeżych drożdży,
- 50 g cukru,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżki alkoholu (spirytus, wódka)
Składniki na masę makową:
- 0,5 kg maku,
- 170 g miodu,
- 2 garści rodzynek,
- 50 g orzechów włoskich,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżka masła,
- skórka pomarańczowa,
- 6 białek
Przygotowanie:
- Z drożdży zrobić zaczyn. Gdy zacznie pracować połączyć go z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Gotowe przełożyć do naczynia i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny.
- Mak zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Następnie odsączyć z nadmiaru wody i zemleć w maszynce.
- Do przygotowanego maku dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywno i dodać na sam koniec do masy delikatnie mieszając.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 4 mm.
- Nałożyć na każdy masę makową i zwinąć jak roladę, a końce zawinąć pod spód.
- Każdy z makowców przenieść na papier do pieczenia i zawinąć go nim pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem.
- Piec w temperaturze 190ºC przez około 40 minut, do momentu aż będą złoto-brązowe.
- Wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Zimne można dekorować lukrem.
Szukasz inspiracji? Koniecznie sprawdź więcej świątecznych przepisów: