Potrawy wigilijne. Lista dań, które muszą znaleźć się na tradycyjnej Wigilii

Jakie są potrawy wigilijne charakterystyczne dla naszego kraju i regionów, w których mieszkamy? Potrawy wigilijne to lista wielu dań, które na co dzień nie goszczą na naszych stołach. Z utęsknieniem czekamy na ten wyjątkowy wieczór, aby zakosztować potraw o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Kuchnia polska - potrawy wigilijne LISTA.

Jakie są potrawy wigilijne? Niepowtarzalne smaki i aromaty

Lista potraw wigilijnych jest dość długa, bo według tradycji powinno być ich aż 12, czyli dokładnie tyle, ilu było apostołów. Zgodnie z tradycją wszystkie potrawy wigilijne mają postny charakter, dlatego na wieczerzy wigilijnej trudno znaleźć mięso pod jakąkolwiek postacią. W zamian na stole królują ryby, grzyby, kapusta, orzechy, bakalie i inne smakowitości, które skutecznie zastępują brak mięsa. Jakie są tradycyjne potrawy wigilijne? To w dużej mierze uzależnione jest od regionu Polski. Zdarza się bowiem, że niektóre dania nie występują powszechnie, a jedynie w wybranych miejscach. Tak jest np. z kwaśnicą, która jest charakterystyczna dla Podhala i trudno jej szukać na stołach w centralnej czy północnej Polsce. Takich przykładów jest zdecydowanie więcej, a o części z nich dowiesz się poniżej. 

Boże Narodzenie. Potrawy wigilijne, bez których nie może się obejść tradycyjna wieczerza

Boże Narodzenie kojarzone jest głównie z potrawami wigilijnymi, gdyż to właśnie wieczerza poprzedzająca dzień Bożego Narodzenia jest kulminacyjnym momentem świętowania w naszym kraju. Cała rodzina zbiera się wówczas przy uroczyście nakrytym stole, dzieli się opłatkiem składając sobie nawzajem życzenia, a następnie spożywa przygotowane specjały. Ważne, aby skosztować każdego z nich, gdyż w ten sposób zapewniamy sobie pomyślność na cały następny rok.

Zobacz wideo Poznaj przepis na wigilijny barszcz

Na tradycyjnym, wigilijnym stole znajdziemy m.in. postne zupy na czele z barszczem czerwonym, ryby pod różnymi postaciami (głównie karp, ale też śledzie, dorsze itd.), kapustę z grochem, pierogi i paszteciki na ciepło, kutię, a także słodkie wypieki: makowce, pierniki oraz kompot z suszonych owoców.  

Kompot z suszu to tradycyjny napój wigilijny. Zdjęcie ilustracyjneKompot z suszu- sprawdź przepis na tradycyjny napój wigilijny

Kuchnia polska. Potrawy wigilijne przepisy

Kuchnia polska słynie z potraw wigilijnych, które na stołach goszczą w większości przypadków tylko ten jeden jedyny raz w roku. Dlatego też tak bardzo czeka się na Wigilię, by zakosztować smakołyków, które kojarzą nam się z tym wyjątkowym czasem. Poniżej znajdziesz kilka przepisów na tradycyjne dania wigilijne.

Barszcz czerwony 

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • garść suszonych grzybów, 
  • cebula,
  • korzeń selera, 
  • jabłko,
  • główka czosnku,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, ocet spirytusowy

Przygotowanie:

  1. Z buraków i czosnku przygotowujemy zakwas. Buraki  obieramy kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i każdy ząbek rozgniatamy. Wszystko razem układamy w słoju i zalewamy go przegotowaną gorącą wodą z dodatkiem soli i ziaren pieprzu (na litr wody łyżka soli). Przykrywamy. Odstawiamy. Po 5-6 dniach mamy gotowy zakwas.
  2. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy suszone grzyby.
  3. Opalamy cebulę nad palnikiem. Czosnek oczyszczamy. Tak przygotowane warzywa dodajemy do grzybów. Dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy ok. 25 minut.
  4. Selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Umyte jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce. Włożyć do dużego garnka dolać wodę oraz wywar z grzybami. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu.
  5. Wlać odcedzony zakwas.
  6. Pod koniec dodać ocet i przyprawy do smaku oraz wymieszać. Odstawić z ognia.

Barszcz w zależności od upodobań, podajemy z uszkami lub pasztecikami.

Karp smażony

Składniki:

  • średniej wielkości karp (ok. 1,5 kg),
  • przyprawa do ryb,
  • sól, 
  • mąka pszenna,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia

Jak przygotować karpia na święta?Karp w galarecie, smażony czy pieczony? Podpowiadamy, jak go przyrządzić

Przygotowanie:

  1. Karpia umyć oczyścić i podzielić na dzwonka. Dokładnie osuszyć.
  2. Każdą porcję posolić i oprószyć przyprawą do ryb. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na minimum godzinę.
  3. Na patelni rozgrzać olej.
  4. W misce połączyć mąkę i bułkę tartą, a następnie panierować w mieszance rybę.
  5. Smażyć przez około 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od grubości porcji).
  6. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by zebrać nadmiar tłuszczu. 

Tradycyjny makowiec

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej, 
  • 180 ml ciepłego mleka,
  • 3/4 kostki masła, 
  • 6 żółtek,
  • 50 g świeżych drożdży, 
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli, 
  • 1,5 łyżki alkoholu (spirytus, wódka)

Składniki na masę makową:

  • 0,5 kg maku, 
  • 170 g miodu,
  • 2 garści rodzynek, 
  • 50 g orzechów włoskich, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • łyżka masła,
  • skórka pomarańczowa, 
  • 6 białek

Przygotowanie:

  1. Z drożdży zrobić zaczyn. Gdy zacznie pracować połączyć go z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto. Gotowe przełożyć do naczynia i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny.
  2. Mak zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Następnie odsączyć z nadmiaru wody i zemleć w maszynce.
  3. Do przygotowanego maku dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  4. Białka ubić na sztywno i dodać na sam koniec do masy delikatnie mieszając.
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 4 mm.
  6. Nałożyć na każdy masę makową i zwinąć jak roladę, a końce zawinąć pod spód.
  7. Każdy z makowców przenieść na papier do pieczenia i zawinąć go nim  pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. 
  8. Piec w temperaturze 190ºC przez około 40 minut, do momentu aż będą złoto-brązowe.
  9. Wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Zimne można dekorować lukrem. 

Szukasz inspiracji? Koniecznie sprawdź więcej świątecznych przepisów:

Więcej o: