Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli obchodzicie Halloween, nie możecie zapomnieć o upiornych przekąskach! W internecie można znaleźć mnóstwo inspiracji - od muffinek w kształcie trumien po potwory z owoców i warzyw. Dziś jednak proponujemy coś na słodko. Ciasteczka paluchy wiedźmy to prawdziwy hicior - są pyszne, ale wyglądają naprawdę paskudnie!
Składniki:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia. Jajko ucieramy z cukrem, mieszamy z masłem, ekstraktem migdałowym, a potem łączymy z mąką. Powinno powstać gęste, elastyczne ciasto. Zagniatamy je, a następnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Z tak zrobionego ciasta formujemy walce. Lepiej zrobić je dosyć cienkie, ponieważ podczas pieczenia nieco urosną. W miejsce paznokci wkładamy migdały (można od razu zrobić "krwawe skórki" przy migdałowych paznokciach, używając dżemu), tuż pod nimi oraz na wysokości ok. 1/3 robimy płytkie nacięcia, by upodobnić ciastka do prawdziwych paluchów.
Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 200 st. C przez około 10-15 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzimy je na kracie, a przed podaniem ozdabiamy czerwonym dżemem.