Paluchy wiedźmy to halloweenowy hicior. Jak je zrobić?

Halloween zbliża się wielkimi krokami. W waszej okolicy kręcą się dzieciaki w strojach upiorów? A może planujecie wieczór z horrorem czy spotkanie ze znajomymi? Idealną przekąską będą paluchy wiedźmy. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Jeśli obchodzicie Halloween, nie możecie zapomnieć o upiornych przekąskach! W internecie można znaleźć mnóstwo inspiracji - od muffinek w kształcie trumien po potwory z owoców i warzyw. Dziś jednak proponujemy coś na słodko. Ciasteczka paluchy wiedźmy to prawdziwy hicior - są pyszne, ale wyglądają naprawdę paskudnie!

Paluchy wiedźmy - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
  • szklanka całych migdałów obranych ze skórki,
  • dżem truskawkowy, malinowy lub inny w kolorze czerwonym
Zobacz wideo Babeczki czekoladowe z nagrobkiem z kruchego ciastka

Jak zrobić ciastka paluchy wiedźmy?

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia. Jajko ucieramy z cukrem, mieszamy z masłem, ekstraktem migdałowym, a potem łączymy z mąką. Powinno powstać gęste, elastyczne ciasto. Zagniatamy je, a następnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Z tak zrobionego ciasta formujemy walce. Lepiej zrobić je dosyć cienkie, ponieważ podczas pieczenia nieco urosną. W miejsce paznokci wkładamy migdały (można od razu zrobić "krwawe skórki" przy migdałowych paznokciach, używając dżemu), tuż pod nimi oraz na wysokości ok. 1/3 robimy płytkie nacięcia, by upodobnić ciastka do prawdziwych paluchów.

Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 200 st. C przez około 10-15 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzimy je na kracie, a przed podaniem ozdabiamy czerwonym dżemem. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA