Jeśli chcemy serwować sernik z wiaderka jako niedzielny deser, pamiętajmy, aby upiec go dzień wcześniej. To naprawdę bardzo ważne! Zaraz wytłumaczymy dlaczego.
Na początek musimy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie oddzielamy białka od żółtek. Biała ubijamy na sztywną masę i na chwilę odstawiamy. Teraz łączymy żółtka z masłem i cukrem. Masa musi być puszysta, wręcz biała. Dopiero teraz dodajemy ser, zapach, budyń i mąkę ziemniaczaną. Mąkę można przesiać, ale nie jest to konieczne. Wszystko łączymy. Miksujemy na średnich obrotach.
Na koniec bardzo delikatnie przekładamy do serowej masy białka i mieszamy tylko do połączenia się składników. Najlepiej drewnianą szpatułką i najlepiej w jedną stronę. Przelewamy sernik z wiaderka na blaszkę wyłożoną papierem lub – co szczególnie polecamy – do formy silikonowej.
Sernik pieczemy 50 minut w rozgrzanym piekarniku. Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim aż do całkowitego wystudzenia. Dopiero po około 10 godzinach wyjmujemy sernik z piekarnika. Dlatego najlepiej sernik zostawić na całą noc w piekarniku. Dzięki takiemu powolnemu stygnięciu będzie on wilgotny i nie opadnie.