Przepis na sernik z wiaderka. Będzie wilgotny i nie opadnie

Sernik z wiaderka. Najprostszy sernik, zdaniem wielu najsmaczniejszy. Bez dodatków, bez udziwnień, bez spodu czy dodatkowych. kalorii. To w zasadzie czysty ser upieczony z odrobiną cukru i jajkami. Taki sernik z wiaderka ma rzesze zwolenników. Próbowaliście już takiego prostego przepisu na sernik z wiaderka? Wiemy, co zrobić, żeby był wilgotny i nie opadał.

Przepis na sernik z wiaderka

Przepis na sernik z wiaderka. Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego, najlepiej w wiaderku, już zmielonego,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub dwa budynie)
  • 1 zapach waniliowy,
  • 200 g masła,
  • 5-6 jajek,
  • pół szklanki cukru.

Przepis na sernik z wiaderka Przygotowanie:

Jeśli chcemy serwować sernik z wiaderka jako niedzielny deser, pamiętajmy, aby upiec go dzień wcześniej. To naprawdę bardzo ważne! Zaraz wytłumaczymy dlaczego.

Na początek musimy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie oddzielamy białka od żółtek. Biała ubijamy na sztywną masę i na chwilę odstawiamy. Teraz łączymy żółtka z masłem i cukrem. Masa musi być puszysta, wręcz biała. Dopiero teraz dodajemy ser, zapach, budyń i mąkę ziemniaczaną. Mąkę można przesiać, ale nie jest to konieczne. Wszystko łączymy. Miksujemy na średnich obrotach.

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Na koniec bardzo delikatnie przekładamy do serowej masy białka i mieszamy tylko do połączenia się składników. Najlepiej drewnianą szpatułką i najlepiej w jedną stronę. Przelewamy sernik z wiaderka na blaszkę wyłożoną papierem lub – co szczególnie polecamy – do formy silikonowej.

Sernik pieczemy 50 minut w rozgrzanym piekarniku. Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim aż do całkowitego wystudzenia. Dopiero po około 10 godzinach wyjmujemy sernik z piekarnika. Dlatego najlepiej sernik zostawić na całą noc w piekarniku. Dzięki takiemu powolnemu stygnięciu będzie on wilgotny i nie opadnie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.