Kotlety z kalafiora na 3 sposoby: przepisy krok po kroku

Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku to doskonałe danie i świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych wykonanych mięsa. Czy kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej mogą smakować dobrze? Czy mogą one na stałe zagościć na naszych stołach? Przetestujcie przepisy i przekonajcie się sami.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Chcesz być na bieżąco z kulinarnymi nowinkami? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kotlety z kalafiora na 3 sposoby - prezentujemy doskonałe przepisy na aromatyczne warzywne kotlety, które możesz zjeść jako składnik klasycznego polskiego obiadu lub jako wnętrze pysznego wegetariańskiego burgera.

Zobacz wideo Znacie to pyszne danie?

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - sposób wykonania w kilku krokach

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to danie, które może zastąpić nam klasyczny obiad lub posłużyć jako ciepła kolacja. W zależności od naszych preferencji danie można jeść samodzielnie lub serwować z ziemniakami oraz surówką. Doskonale sprawdzi się również w lunch boxie do pracy - gwarantujemy, że niezwykły aromat zaciekawi wszystkich dookoła. Przejdźmy zatem do wykonania:

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, papryka wędzona
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Kalafior należy dokładnie umyć, obrać i ugotować.
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodać przyprawy i zamieszać całość. 
  3. Następnie dodajemy do jednej miski ugotowanego kalafiora, kaszę oraz cebulę. Dorzucamy jajko i odrobinę bułki tartej.
  4. Wszystkie składniki umieszczone w misce zgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub delikatnie zblenować.
  5. Doprawiamy całość do smaku. Formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Kotleciki można również smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.

Stek z kalafiora to dobry pomysł na pyszny obiad. Zdjęcie ilustracyjneSteki z kalafiora to szybki obiad bez mięsa. Zrób je w jednej z trzech wersji

Kotlety z kalafiora pieczone z jajkiem

Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja dla osób, które nie są zwolennikami tradycyjnego smażenia. Mimo to kotleciki są tak soczyste i pyszne, że zachwycą one nawet największych niejadków. Przekonajcie się sami!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 kalafior
  • natka pietruszki
  • 1 pęczek szczypioru
  • odrobina wody i mleka
  • przyprawy: pieprz, sól
  • bułka tarta
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • olej - do posmarowania blaszki

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dzielimy na mniejsze części i gotujemy ok 20 minut w lekko osolonej wodzie.
  2. W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo.
  3. Ugotowanego kalafiora oraz jajko zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
  4. Następnie do powstałej masy dodajemy posiekane zioła, przyprawy oraz odrobinę bułki tartej. Całość mieszamy dokładnie w taki sposób, aby uzyskać jednolitą masę.
  5. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w mieszance bułki tartej i siemienia lnianego.
  6. Przygotowujemy blaszkę i układamy na niej kotleciki. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kotlety z kaszy gryczanej to zdrowy obiad dla całej rodziny. Zdjęcie ilustracyjneKotlety z kaszy gryczanej z twarogiem i pieczarkami [PRZEPIS]

Kotlety z kalafiora, brokułów i cukinii - warzywny mix na talerzu

Kotlety z kalafiora w połączeniu z brokułami i cukinią to istna bomba witaminowa. Tak przygotowane kotleciki zachwycą soczystością, smakiem i aromatem.

Składniki potrzebne do wykonania:

  • 1 cukinia
  • 150 g brokułów
  • 600 g kalafiora
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek, bazylia, kurkuma, oregano, papryka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Kalafior i brokuły gotujemy około 15 minut w lekko osolonej wodzie.
  2. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce.
  3. Dodajemy do miski wszystkie warzywa i surowe jajko i pół szklanki bułki tartej.
  4. Następnie dokładamy przyprawy do smaku.
  5. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron. Jeżeli masa jest zbyt zbita - możemy dodać odrobinę wody.

Kalafior to niezwykle uniwersalne warzywo, które daje nam mnóstwo możliwości tworzenia smakowitych potraw. Możemy ugotować z niego zupy, upiec wyborne kotleciki lub przyrządzić rozgrzewającą warzywną potrawkę.

Koniecznie sprawdźcie też inne przepisy na dania wegetariańskie:

Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami z wykorzystaniem kalafiora!

Więcej o: