Kotlet szwajcarski - pyszny obiad, który przygotujesz w okamgnieniu

Kotlet szwajcarski to doskonała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Szukasz przepisu na szybki obiad? Cordon bleu, czyli kotlet szwajcarski, to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Popularny teraz szwajcar na stołach pojawił się w latach 40. XX wieku. Niegdyś przyrządzany był z cielęciny, jednak teraz częściej spotyka się wersje ze schabu lub piersi kurczaka. Najważniejszym elementem tego kotleta są dodatki. W mięso zawija się ser i szynkę. 

Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania

Jakie mięso wybrać na kotlet szwajcarski?  

Cielęcina jest dość drogim mięsem, dlatego najczęściej cordon bleu przyrządzany jest ze schabu. Najważniejsze jest, aby mięso było dobrej jakości. Do kotleta po szwajcarsku nada się zarówno schab środkowy, jak i schab karkowy. Najlepiej kupić mięso od sprawdzonego dostawcy. 

Przepisy na szybki obiad. Jak zrobić kotlet szwajcarski?

Przygotowanie kotleta szwajcarskiego nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu. 

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi z kurczaka lub schabu, 
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej,
  • 100 g sera żółtego w plastrach,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: 

Mięso pokrój tak, jak na kotlety i rozbij tłuczkiem. Pilnuj, aby nie powstały dziury w mięsie. Następnie oprósz mięso solą i pieprzem. Na środku kotleta połóż plaster szynki szwarcwaldzkiej, a na niej plaster sera (dostosuj rozmiar plasterków szynki i sera do wielkości kotleta). Złóż kotlet na połowę, by wkład był dobrze zamknięty. Teraz obtocz kotlety w mące pszennej, potem w roztrzepanym jajku z odrobiną soli, a na końcu w bułce tartej. Wrzuć kotlety na rozgrzany na patelni olej i smaż po obu stronach, aż się zrumienią. 

Z czym podawać kotlet szwajcarski? 

Kotlet szwajcarski możesz podawać z ziemniakami z wody albo frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami. Doskonałym dodatkiem będą pieczarki podsmażone na maśle lub surówka z marchewki. 

Więcej o: