Szukasz przepisu na szybki obiad? Cordon bleu, czyli kotlet szwajcarski, to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Popularny teraz szwajcar na stołach pojawił się w latach 40. XX wieku. Niegdyś przyrządzany był z cielęciny, jednak teraz częściej spotyka się wersje ze schabu lub piersi kurczaka. Najważniejszym elementem tego kotleta są dodatki. W mięso zawija się ser i szynkę.
Cielęcina jest dość drogim mięsem, dlatego najczęściej cordon bleu przyrządzany jest ze schabu. Najważniejsze jest, aby mięso było dobrej jakości. Do kotleta po szwajcarsku nada się zarówno schab środkowy, jak i schab karkowy. Najlepiej kupić mięso od sprawdzonego dostawcy.
Przygotowanie kotleta szwajcarskiego nie jest trudne i zajmuje niewiele czasu.
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso pokrój tak, jak na kotlety i rozbij tłuczkiem. Pilnuj, aby nie powstały dziury w mięsie. Następnie oprósz mięso solą i pieprzem. Na środku kotleta połóż plaster szynki szwarcwaldzkiej, a na niej plaster sera (dostosuj rozmiar plasterków szynki i sera do wielkości kotleta). Złóż kotlet na połowę, by wkład był dobrze zamknięty. Teraz obtocz kotlety w mące pszennej, potem w roztrzepanym jajku z odrobiną soli, a na końcu w bułce tartej. Wrzuć kotlety na rozgrzany na patelni olej i smaż po obu stronach, aż się zrumienią.
Kotlet szwajcarski możesz podawać z ziemniakami z wody albo frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami. Doskonałym dodatkiem będą pieczarki podsmażone na maśle lub surówka z marchewki.