Zupa kalafiorowa - poznaj wyjątkowe przepisy na znakomity obiad z kalafiora

Zupa z kalafiora to idealna jesienna propozycja w domowym jadłospisie. Zupa kalafiorowa z ziemniakami serwowana przez nasze mamy i babcie to nie jedyna receptura, którą polecamy. Warto sprawdzić jak pyszny jest krem z kalafiora, który z przyjemnością zjedzą dorośli i dzieci. Zupa kalafiorowa PRZEPIS.

Zupa z kalafiora - dlaczego warto jeść zupy w okresie jesieni i zimy?

Zupa z kalafiora jest pożywna i posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Zanim przejdziemy do przedstawienia konkretnych przepisów, zajmijmy się zaletami spożywania zupy kalafiorowej:

  • Spożywanie zup chroni przed wrzodami
  • Zupy wpływają pozytywnie na nasz żołądek, pracę jelit, procesy trawienne
  • Ogrzewają wewnętrznie organizm       
  • Posiada mnóstwo witamin
  • Normalizują ciśnienie tętnicze krwi
  • Zupy są sycące, ale nie tuczą

Zupa kalafiorowa z ziemniakami - klasyk na jesiennym stole

Zupa kalafiorowa z ziemniakami to klasyka wśród zup. Przygotowuje się ją zwłaszcza w okresie jesieni i zimy. Oto i przepis na tradycyjną zupę z kalafiora i ziemniaków:

Zupa kalafiorowa przepis podstawowy

Składniki:

  • 0,5 małego kalafiora 
  • 0,5 pęczka włoszczyzny
  • 4 ziemniaki
  • 2 l bulionu
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy
  • 200 g śmietany

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
  2. Kalafiora dzielimy na mniejsze elementy
  3. Gotujemy bulion i dodajemy ziemniaki
  4. Włoszczyznę obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach
  5. Przygotowane warzywa dodajemy do bulionu.
  6. Do wywaru dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  7. Na końcu dodajemy śmietanę. Wcześniej musimy jednak wyrównać temperaturę.
Zobacz wideo Dowiedz się więcej:

Zupa kalafiorowa z makaronem - prosty przepis 

Zupa kalafiorowa z makaronem to przepis na treściwy i rozgrzewający posiłek. Do zupy możesz dodać swój ulubiony rodzaj makaronu. Najlepszym wyborem będą kluseczki o niewielkim rozmiarze. Przejdźmy do przepisu:

Składniki:

  • 0,5 małego kalafiora
  • 100 g ulubionego makaronu
  • 0,5 pęczka włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 l bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • świeży szczypiorek
  • 200 g śmietany

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
  2. Włoszczyznę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  3. Kalafior umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Jego łodyżki można pokroić w kostkę.
  4. W garnku rozgrzać odrobinę oleju lub masła i zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę.
  5. Do cebuli dodać resztę warzyw, przyprawy i całość dusić 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  6. Następnie dodać do garnka bulion i makaron. Gotować 20 minut.
  7. Po ugotowaniu dodać śmietanę. Pamiętajmy o wyrównaniu temperatur.
  8. Gotową zupę posyp świeżym szczypiorkiem.

Zupa kalafiorowa krem - aksamitna zupa dla każdego

Krem z kalafiora to bardzo dobra propozycja zwłaszcza dla dzieci. Łatwo ją spożyć, a do tego można podawać ją z grzankami. Przepis znajduje się poniżej:

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • przyprawy: pieprz, ziele angielskie, sól
  • 4 łyżki śmietany

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i pietruszkę obrać umyć i pokroić. Kalafiora podzielić na mniejsze części, a łodygę pokroić w kostkę.
  2. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju.
  3. Do zeszklonej cebuli dodać resztę warzyw oraz przyprawy.
  4. Całość zalać bulionem i gotować około 20 minut.
  5. Kiedy warzywa będą miękkie zdejmij zupę z palnika i zblenduj na gładki krem.
  6. Do zupy można dodać śmietany, aby była jeszcze bardziej kremowa i aksamitna.

Zupa kalafiorowa może być wykonana na wiele różnych sposobów. Mamy nadzieje, że zaprezentowane przepisy przypadną do gustu najbardziej wymagającym smakoszom. Zupa kalafiorowa to absolutny hit wśród jesiennych zup.

Zobacz też: Gęste jesienne zupy, które na pewno rozgrzeją was w chłodne dni [PIĘĆ PRZEPISÓW]

Więcej o: