Zupa z kalafiora - dlaczego warto jeść zupy w okresie jesieni i zimy?
Zupa z kalafiora jest pożywna i posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Zanim przejdziemy do przedstawienia konkretnych przepisów, zajmijmy się zaletami spożywania zupy kalafiorowej:
- Spożywanie zup chroni przed wrzodami
- Zupy wpływają pozytywnie na nasz żołądek, pracę jelit, procesy trawienne
- Ogrzewają wewnętrznie organizm
- Posiada mnóstwo witamin
- Normalizują ciśnienie tętnicze krwi
- Zupy są sycące, ale nie tuczą
Zupa kalafiorowa z ziemniakami - klasyk na jesiennym stole
Zupa kalafiorowa z ziemniakami to klasyka wśród zup. Przygotowuje się ją zwłaszcza w okresie jesieni i zimy. Oto i przepis na tradycyjną zupę z kalafiora i ziemniaków:
Zupa kalafiorowa przepis podstawowy
Składniki:
- 0,5 małego kalafiora
- 0,5 pęczka włoszczyzny
- 4 ziemniaki
- 2 l bulionu
- przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy
- 200 g śmietany
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
- Kalafiora dzielimy na mniejsze elementy
- Gotujemy bulion i dodajemy ziemniaki
- Włoszczyznę obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Przygotowane warzywa dodajemy do bulionu.
- Do wywaru dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Na końcu dodajemy śmietanę. Wcześniej musimy jednak wyrównać temperaturę.
Zobacz wideo Dowiedz się więcej:
Zupa kalafiorowa z makaronem - prosty przepis
Zupa kalafiorowa z makaronem to przepis na treściwy i rozgrzewający posiłek. Do zupy możesz dodać swój ulubiony rodzaj makaronu. Najlepszym wyborem będą kluseczki o niewielkim rozmiarze. Przejdźmy do przepisu:
Składniki:
- 0,5 małego kalafiora
- 100 g ulubionego makaronu
- 0,5 pęczka włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 l bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- świeży szczypiorek
- 200 g śmietany
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
- Włoszczyznę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Kalafior umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Jego łodyżki można pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać odrobinę oleju lub masła i zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę.
- Do cebuli dodać resztę warzyw, przyprawy i całość dusić 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Następnie dodać do garnka bulion i makaron. Gotować 20 minut.
- Po ugotowaniu dodać śmietanę. Pamiętajmy o wyrównaniu temperatur.
- Gotową zupę posyp świeżym szczypiorkiem.
Zupa kalafiorowa krem - aksamitna zupa dla każdego
Krem z kalafiora to bardzo dobra propozycja zwłaszcza dla dzieci. Łatwo ją spożyć, a do tego można podawać ją z grzankami. Przepis znajduje się poniżej:
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 5 ząbków czosnku
- 4 ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- przyprawy: pieprz, ziele angielskie, sól
- 4 łyżki śmietany
Wykonanie:
- Ziemniaki i pietruszkę obrać umyć i pokroić. Kalafiora podzielić na mniejsze części, a łodygę pokroić w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju.
- Do zeszklonej cebuli dodać resztę warzyw oraz przyprawy.
- Całość zalać bulionem i gotować około 20 minut.
- Kiedy warzywa będą miękkie zdejmij zupę z palnika i zblenduj na gładki krem.
- Do zupy można dodać śmietany, aby była jeszcze bardziej kremowa i aksamitna.
Zupa kalafiorowa może być wykonana na wiele różnych sposobów. Mamy nadzieje, że zaprezentowane przepisy przypadną do gustu najbardziej wymagającym smakoszom. Zupa kalafiorowa to absolutny hit wśród jesiennych zup.
Zobacz też: Gęste jesienne zupy, które na pewno rozgrzeją was w chłodne dni [PIĘĆ PRZEPISÓW]