Ciasto na Halloween - niech Ci się strasznie upiecze! Poznaj przepisy na dyniowe ciasto i ciastka

Ciasto na Halloween o smaku dyni to must-have każdego strasznego przyjęcia. Przepis na ten tradycyjny placek oraz kruche ciasteczka znajdziesz poniżej.

Ciasta na Halloween dla dzieci - domowe wypieki, czyli wiem co jem

Halloween to marketingowa maszynka do zarabiania pieniędzy, sieci spożywcze już około października oferują gotowe słodycze: straszne oczy, cukierki w trumnach, ciastka w kształcie nietoperzy i wiele innych. W przygotowaniach do dziecięcej imprezy warto zachować umiar i pamiętać o tym, że gotowe słodycze często bazują na sztucznych składnikach. Ciasta na Halloween dla dzieci domowej roboty, podawane na ciepło, nie tylko stworzą domową atmosferę, ale będą gwarancją naturalnych składników. Szukasz sprawdzonego pomysłu na ciasta na Halloween? Sprawdź nasz przepis!

Ciasto dyniowe na Halloween - smaczna klasyka

Nie ma Halloween bez ciasta z dyni, to dokonały poczęstunek dla małych gości na dziecięcym przyjęciu. Ciasto dyniowe na Halloween przypadnie do gustu także dorosłym, stworzy wyjątkowo udany duet z filiżanką kawy lub aromatycznej herbaty. Przepis dostępny jest w dalszej części artykułu. 

Lista składników: 

  • mąka pszenna - 1 szklanka 
  • puree z dyni - ¾ szklanki 
  • olej - pół szklanki 
  • cukier - ¾ szklanki (można dodać też mniej) 
  • cynamon - 1 łyżeczka 
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka 
  • soda - pół łyżeczki 
  • jajka - 2 sztuki 
  • sól
  • cukier puder - 3 łyżki 

Przygotowanie: 

  1. Na początek należy przygotować dwie miski, do składników suchych i mokrych.
  2. W kolejnym kroku przekładamy suche produkty do jednej z misek i mieszamy. 
  3. Następnie to samo należy powtórzyć w przypadku składników mokrych. 
  4. Na koniec tego etapu mieszamy razem zawartość dwóch misek.  
  5. Tortownicę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. 
  6. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto i pieczemy przez okres 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.  
  7. Po upływie tego czasu można przeprowadzić test suchego patyczka. 
  8. Na koniec posypujemy ciasto cukrem pudrem, bardzo fajnym pomysłem będzie użycie szablonu dyni, który wystarczy wyciąć z papieru. 

Ciasta na Halloween - kruche ciasteczka w klimacie black&white 

Po propozycji na duży kawałek ciasta, czas na coś małego. Ciasta na Halloween mogą też przyjąć formę mini ciasteczek. Oto nasz przepis:

Lista składników: 

  • cukier - pół szklanki, ale może być też mniej 
  • masło - 160 g
  • śmietana - 1 łyżka 
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki 
  • mąka pszenna - 1 szklanka 
  • skrobia kukurydziana/ziemniaczana - pół szklanki 

składniki na lukier:

  • śmietana 18% - 1 łyżka 
  • cukier puder - pół szklanki 

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki wymieszaj, zagnieć i owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny. 
  2. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i rozwałkuj, przy pomocy szklanki wytnij równe kółka. 
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 
  4. W kolejnym kroku przełóż śmietanę do rondelka, dodaj cukier puder i mieszaj do momentu, gdy nie będzie grudek. 
  5. Następnie polukruj ciastka od razu po zakończeniu mieszania. 
  6. Przy pomocy polewy czekoladowej stwórz halloweenowe wzroki. 

Zobacz też: Słodycze na Halloween, czyli jak zaskoczyć wszystkie dzieci [PRZEPISY]

Zobacz wideo Ciastka na Halloween - pyszne i przerażające!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.