Ciasteczka maślane z siedmiu składników. Chwila pracy, a efekt przepyszny

Kto lubi domowe wypieki, palec pod budkę! Samodzielnie zrobione ciasteczka są o niebo lepsze niż te ze sklepu. Dziś mamy dla was przepis na pyszne ciastka maślane. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Tradycyjne przepisy nigdy się nie nudzą. Jeśli chodzi za wami coś słodkiego, to postawcie na sprawdzone smaki i zróbcie maślane ciasteczka. Mamy dla was prosty przepis i kilka pomysłów na pyszne i ciekawe udekorowanie ciastek.

Domowe ciasteczka maślane - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki krupczatki + mąka do podsypania,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • opakowanie cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić domowe ciasteczka maślane? 

Mąkę krupczatkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier i cukier z wanilią, mieszamy. Wrzucamy pokrojone na kawałki masło i łączymy składniki palcami. Wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, bardzo krótko wyrabiamy ciasto i zagniatamy w kulkę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby się schłodziła. 

Zobacz wideo Ciastka budyniowe - idealne na kwarantannowe smutki

Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na części i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Foremkami (lub zwykłą szklanką) wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez około 10 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą. Ciastka podajemy wystudzone.

Jak dekorować ciasteczka maślane? 

Ciasteczka maślane pieką się dość krótko, więc można je przyozdobić przed upieczeniem - na przykład położyć na nieupieczonych ciastkach migdały, orzechy czy suszone owoce i lekko wbić je w ciasto. Możemy także użyć gruboziarnistego cukru i posypać nim ciastka na tym etapie.

Można oczywiście tradycyjnie polać je polewą i ozdabiać niczym pierniczki. My polecamy rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej i maczanie w niej upieczonych, wystudzonych już ciastek. Masa powinna zastygnąć w przeciągu kilku minut. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.