Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Tradycyjne przepisy nigdy się nie nudzą. Jeśli chodzi za wami coś słodkiego, to postawcie na sprawdzone smaki i zróbcie maślane ciasteczka. Mamy dla was prosty przepis i kilka pomysłów na pyszne i ciekawe udekorowanie ciastek.
Składniki:
Mąkę krupczatkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier i cukier z wanilią, mieszamy. Wrzucamy pokrojone na kawałki masło i łączymy składniki palcami. Wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, bardzo krótko wyrabiamy ciasto i zagniatamy w kulkę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby się schłodziła.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na części i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Foremkami (lub zwykłą szklanką) wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez około 10 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą. Ciastka podajemy wystudzone.
Ciasteczka maślane pieką się dość krótko, więc można je przyozdobić przed upieczeniem - na przykład położyć na nieupieczonych ciastkach migdały, orzechy czy suszone owoce i lekko wbić je w ciasto. Możemy także użyć gruboziarnistego cukru i posypać nim ciastka na tym etapie.
Można oczywiście tradycyjnie polać je polewą i ozdabiać niczym pierniczki. My polecamy rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej i maczanie w niej upieczonych, wystudzonych już ciastek. Masa powinna zastygnąć w przeciągu kilku minut.