Najlepsze brownie na świecie. Dodaj sekretny składnik - na pewno masz go w kuchni

Jeśli należycie do miłośników czekolady, na pewno ślinka wam cieknie na hasło "brownie". Przygotowaliśmy dla was przepis na bardzo proste, ale przepyszne ciasto czekoladowe. Jest jeden sekretny składnik, który sprawi, że będzie po prostu boskie!

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Brownie to po prostu czekoladowy majstersztyk. Wilgotne ciasto, intensywny smak czekolady, deser wprost rozpływa się w ustach! Dziś zdradzimy wam, jak upiec najpyszniejsze brownie na świecie. Cały sekret tkwi w... dodaniu do niego soli. Wyjaśniamy, co zrobić po kolei.

Idealne brownie - przepis

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 120 g mąki,
  • 150 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 3 jajka,
  • 1/2 łyżeczki soli + sól do posypania

Jak zrobić idealne brownie?

Czekoladę mleczną i jedną czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy do niego jajka, a następnie rozpuszczoną czekoladą. Wszystko łączymy, a następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko i sól. Mieszamy, używając robota kuchennego.

Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C. 

Gdy ciasto się piecze, drugą gorzką czekoladę ścieramy na tarce o największych oczkach. Po wyjęciu z piekarnika od razu posypujemy gorące ciasto tartą czekoladą. Następnie na całej powierzchni rozsypujemy niedużą ilość soli.

Wskazówki:

  • do posypania idealnie nada się sól gruboziarnista,
  • macie obawy przed takim połączeniem smaków? Na początek posypcie odrobiną soli (zwykłej lub gruboziarnistej) nieduży kawałek ciasta i po prostu spróbujcie, 
  • pamiętajcie, że zawsze łatwiej dodać trochę więcej soli niż jej ująć! 

Dlaczego sól? 

Połączenie czekolady i soli to jedno z najlepszych połączeń smaków w kulinarnym świecie. Sól doskonale wydobywa słodycz czekolady. Zarówno szefowie kuchni, jak i kucharze-amatorzy szukają - i znajdują! - kolejne połączenia idealne. Więcej o food pairingu przeczytacie poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.