Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Brownie to po prostu czekoladowy majstersztyk. Wilgotne ciasto, intensywny smak czekolady, deser wprost rozpływa się w ustach! Dziś zdradzimy wam, jak upiec najpyszniejsze brownie na świecie. Cały sekret tkwi w... dodaniu do niego soli. Wyjaśniamy, co zrobić po kolei.
Składniki:
Czekoladę mleczną i jedną czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy do niego jajka, a następnie rozpuszczoną czekoladą. Wszystko łączymy, a następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko i sól. Mieszamy, używając robota kuchennego.
Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Gdy ciasto się piecze, drugą gorzką czekoladę ścieramy na tarce o największych oczkach. Po wyjęciu z piekarnika od razu posypujemy gorące ciasto tartą czekoladą. Następnie na całej powierzchni rozsypujemy niedużą ilość soli.
Wskazówki:
Połączenie czekolady i soli to jedno z najlepszych połączeń smaków w kulinarnym świecie. Sól doskonale wydobywa słodycz czekolady. Zarówno szefowie kuchni, jak i kucharze-amatorzy szukają - i znajdują! - kolejne połączenia idealne. Więcej o food pairingu przeczytacie poniżej.