Zupa z brokuła nie jest tak popularna jak zupa z kalafiora. Pora to zmienić i poznać przepisy na prostą i niezwykle smaczną zupę, której przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Zupa brokułowa - prosty przepis dla każdego.
Zupa brokułowa w wersji klasycznej. Przepis w kilku krokach
Zupa z brokuła to dobra propozycja pierwszego obiadowego dania. Zupę można przygotować na kilka sposobów. Na początku przedstawimy zupę w klasycznej odsłonie - z ziemniakami. Możemy wzbogacić ją o kalafior, dzięki czemu zbliżymy się do smaku klasycznej kalafiorowej, którą znamy od lat. Przejdźmy do sposobu wykonania.
Składniki:
- 300 gram brokułów
- 100 gram kalafiora
- 6 ziemniaków
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 litry bulionu
- przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
- 4 łyżki śmietany
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać i umyć, a następnie pokroić w kostkę.
- Włoszczyznę obrać i umyć. Marchewkę i pietruszkę oraz selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Brokuły i kalafior umyć i podzielić na mniejsze elementy.
- Bulion zagotować i dodać ziemniaki. Następnie dołożyć brokuły i kalafior oraz włoszczyznę. Wszystko doprawić do smaku. Kiedy zupa będzie ugotowana dodać śmietanę.
Zupa brokułowa z makaronem krok po kroku
Zupa brokułowa z makaronem w miksowanej formie to bardzo apetyczna potrawa. Zupa jest niezwykle prosta, smaczna, a do tego zdrowa. Oto i przepis:
Składniki:
- 300 g brokułów
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3 ziemniaki
- przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
- 2 l bulionu
- 150 g makaronu świderki
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do bulionu.
- Brokuł umyć i podzielić na mniejsze kawałki.
- Marchewkę, pietruszkę, selera i pora pokroić w kostkę.
- Przygotowane warzywa dodać do bulionu wraz z przyprawami.
- W oddzielnym garnku ugotować makaron.
- Kiedy zupa będzie gotowa zmiksować ją. Podawać z makaronem.
Zupa brokułowa z ryżem - prosty przepis na sycącą zupę
Zupa brokułowa z ryżem to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za makaronem. Oto i sposób przyrządzenia:
Składniki:
- 1 brokuł
- 3 ziemniaki
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 g ryżu
- natka pietruszki
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
- Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na mniejsze kawałki.
- Warzywa dodać do bulionu wraz z przyprawami.
- Kiedy warzywa będą miękkie zupę blendujemy.
- Następnie płuczemy dokładnie ryż i dokładamy go do zupy.
- Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 20 minut.
Zupa brokułowa z serkiem topionym i grzankami czosnkowymi
Zupa brokułowa z serkiem topionym może być podawana zarówno jako obiad, ale i ciepła kolacja. Zupa w tym wydaniu jest kuszącą propozycją dla łasuchów - dodatek sera i masła to dodatkowe kalorie, które zdecydowanie są warte grzechu. Przejdźmy do sposobu przyrządzenia:
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 2 ziemniaki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 250 g śmietankowego serka topionego
- 5 ząbków w czosnku
- 1/2 kostki masła
- 2 l bulionu
- 1 bagietka
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- W garnku rozpuścić 2 łyżki masła i dodać przygotowane warzywa.
- Udusić warzywa na maśle i dodać bulion wraz z przyprawami i 3 ząbkami czosnku.
- Po 20 minutach dodać do zupy serek topiony i mieszać aż rozpuści się w zupie.
- Następnie możemy przejść do wykonania czosnkowych grzanek. Bagietkę pokroić, posmarować kromki masłem czosnkowym. Posypać majerankiem. Grzanki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut.
- Zupę zdjąć z ognia, zblendować i podawać z grzankami.
Zobacz wideo Sprawdź ten przepis:
Zupa z brokuła nie musi być nudna. Warto eksperymentować z tym fantastycznym warzywem i częściej sięgać po nie w sklepie.
Zobacz też: Jak zrobić zupę kalafiorową? Przepis na pyszną białą zupę z kalafiora, nie tylko na sezon