Orzechowiec - przepis. To tradycyjne ciasto na polskim stole, ale wielu popełnia błąd

Orzechowiec, snikers, ciasto orzechowe. W każdym domu ciasto to może nazywać się inaczej, ale smak jest ten sam! Pyszny orzechowy krem, obłędny krem na bazie budyniu. Pychota! Oto nasz sprawdzony przepis na orzechowiec.

Orzechowiec - przepis.

Orzechowiec - przepis. Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru drobnego,
  • 2 łyżki miodu płynnego,
  • 3 jajka
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Orzechowiec - przepis. Składniki na krem:

  • 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe),
  • 0,5 l mleka,
  • 200 g masła,
  • 4-5 łyżek cukru pudru.

Orzechowiec - przepis. Składniki na masę orzechową:

  •     szklanka orzechów – najlepsze będą włoskie,
  •     80 g masła,
  •     2-3 łyżki miodu.
Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Orzechowiec – przepis. Przygotowanie:

Pamiętaj, aby wszystkie składniki wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki na ciasto – mąkę, cukier, miód, jajka, masło oraz proszek do pieczenia – połącz w jedną masę. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Pamiętaj! Włóż gotowe ciasto do lodówki na około jedną godzinę. To częsty błąd. Nie można wyrabiać ciasta od razu. Powinno poleżeć w lodówce. Dopiero po tym czasie podziel je na dwie części. Każdą przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz blaty przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Powinny być naprawdę chrupiące.

Gdy blaty się pieką, przygotuj krem. Zagotuj ¾ porcji mleka. W pozostałej rozpuść budynie i cukier. Dodaj do gotującego się mleka, ugotuj budyń i odstaw do wystygnięcia. Ubij na puszystą masę masło i dodaj do niej budyń. Masę przełóż na blat ciasta. Przykryj drugim blatem.

Ciasto odstaw na chwilę i przygotuj masę orzechową. W garnku rozpuść masło i miód. Posiekaj drobno orzechy i dodaj je do masy. Przelej masę na ciasto. Wyrównaj i porządnie schłodź w lodówce. Gotowe!

Więcej o: