Pamiętaj, aby wszystkie składniki wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki na ciasto – mąkę, cukier, miód, jajka, masło oraz proszek do pieczenia – połącz w jedną masę. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Pamiętaj! Włóż gotowe ciasto do lodówki na około jedną godzinę. To częsty błąd. Nie można wyrabiać ciasta od razu. Powinno poleżeć w lodówce. Dopiero po tym czasie podziel je na dwie części. Każdą przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz blaty przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Powinny być naprawdę chrupiące.
Gdy blaty się pieką, przygotuj krem. Zagotuj ¾ porcji mleka. W pozostałej rozpuść budynie i cukier. Dodaj do gotującego się mleka, ugotuj budyń i odstaw do wystygnięcia. Ubij na puszystą masę masło i dodaj do niej budyń. Masę przełóż na blat ciasta. Przykryj drugim blatem.
Ciasto odstaw na chwilę i przygotuj masę orzechową. W garnku rozpuść masło i miód. Posiekaj drobno orzechy i dodaj je do masy. Przelej masę na ciasto. Wyrównaj i porządnie schłodź w lodówce. Gotowe!