Dla wielu osób zupa warzywna, to smak dzieciństwa, kojarzony z pierwszym daniem. Chętnie przygotowywana w przedszkolu i szkole była też "zmorą" dla tych, którzy nie przepadali za warzywnymi składnikami w obiedzie. Kalafior, to produkt popularny i chętnie uzupełniający wiele dań. Ma w sobie smak, który może być podstawą zupy, która smakuje naprawdę pysznie. Jeśli boisz się, że będzie za mało aromatyczna - bez obaw. Znamy trik, który pomoże ci uzyskać głęboki smak warzyw. Zupa kalafiorowa jest idealna na chłodne dni, a przy okazji może stanowić samodzielne, pożywne danie dla rodziny.
Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zupę kalafiorową przygotowujemy na bazie warzywnego lub mięsno-warzywnego bulionu. Możesz pominąć mięso z kurczaka w przepisie, aby stworzyć równie smaczną wersję wegetariańską. Do pysznej zupy kalafiorowej potrzebne będą:
Przygotowanie zupy kalafiorowej rozpoczynamy od obrania i pokrojenia warzyw, oraz umycia kurczaka i umieszczeniu go w garnku z wodą. Najlepiej, aby mięso zostało zanurzone w litrze chłodnej wody. Następnie, wodę z mięsem należy doprawić. Wystarczy pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Po zagotowaniu ogień powinien być zredukowany do minimum. Kurczak powinien pozostać na ogniu przez 20 minut. Kiedy kurczak jest już w garnku, umyte warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Teraz do gry wkracza magiczny składnik, o którym czasem zapominamy przygotowując wiele dań. To jeden z podstawowych produktów kuchni francuskiej. Mówi się, że dzięki temu ich dania mają często prosty skład, ale aromat i smak na najwyższym poziomie. Chodzi oczywiście o masło, które jest nośnikiem smaku. Pogłębia m.in smak warzyw w zupie.
Na maśle delikatnie podsmażamy cebulę, a potem kolejno resztę warzyw. Trzeba uważać, aby masło się nie przypaliło, a delikatnie pokryło każdy składnik. Na patelni powinny przebywać do pięciu minut. W tym czasie z garnka wyjmujemy skrzydełka. Do wody po kurczaku dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy również 15 minut.
Jeśli cenicie zupę z dodatkiem śmietanki, można ją dodać na sam koniec. Sprawi, że konsystencja dania będzie bardziej kremowa. Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie przelewamy całość do garnka, ciągle mieszając. Gotowe danie posypujemy koperkiem. Smacznego!
Jeśli zupa warzywna jest zbyt rzadka, albo istnieje ewentualność, że jako samodzielne danie będzie zbyt mało sycące, można zagęścić ją ziemniakami, które dodajemy wraz z kalafiorem.