Zobacz wideo
Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Zupa krem z brokułów - przepis w kilku prostych punktach
Zupa krem z brokułów to danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. Możemy być przekonani o tym, że krem podawany z grzankami o czosnkowym smaku, zrobi furorę. Dowiedz się jak go wykonać.
Zupa krem z brokułów - sprawdzony przepis:
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 8 ziemniaków
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 czosnek
- połowa kostki masła
- majeranek, pieprz, sól
- 2 łyżki śmietany
- 1 kostka rosołowa + 1 porcja rosołowa mięsa
- 1,5 litra wody
- 1-2 bagietki
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić.
- Wodę zagotować. Dodać włoszczyznę, kostkę, przyprawy. Dodać ziemniaki.
- Brokuły umyć i podzielić na części. Dołożyć do garnka. Zagotować.
- Bułki pokroić i posmarować masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypać majerankiem. Wstawić do piekarnika na 170 stopni Celsjusza. Piec przez około 20 minut.
- Zupę po zagotowaniu zmiksować i podawać z grzankami.
Najlepsza zupa brokułowa krem z papryką
Najlepsza zupa brokułowa krem w towarzystwie papryki, to coś dla osób, które lubią nieco bardziej wyraziste smaki. Zupę możemy podawać z groszkiem ptysiowym. Przejdźmy do wykonania:
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 6 ziemniaków sporej wielkości
- 1 duża marchewka, 1 seler, 1 duża pietruszka
- 1 papryka czerwona
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek, papryka
- 1,5 litrów wody + kostka rosołowa + porcja mięsa
- 5 łyżek śmietany
Wykonanie:
- Warzywa umyć, obrać i pokroić.
- Wykonać bulion. Wodę zagotować z kostką rosołową, włoszczyzną, mięsem i przyprawami. Następnie dodać brokuły i ziemniaki. Wszystko zagotować i zmiksować.
- Gdy zupa się zagotuje, dodać śmietanę. Pamiętajmy o tym, aby temperatura nie była zbyt wysoka, wówczas zupa się zważy.
- Danie podawać z groszkiem ptysiowym.
Przepis na zupę krem z brokułów z pieczarkami
Przepis na zupę krem z brokułów w połączeniu z grzybami to nasza kolejna propozycja. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Oto i wykonanie:
Składniki:
- 500 gramów pieczarek
- 10 ziemniaków
- 500 gramów brokułów
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe
- 1,5 litrów bulionu
- 1 mała śmietana
Wykonanie:
- Bulion zagotować.
- Ziemniaki obrać i pokroić.
- Brokuły umyć i pokroić.
- Pieczarki umyć i pokroić.
- Wszystkie warzywa i grzyby dodać do bulionu. Zagotować i zmiksować. Dodać śmietanę.
Zupa z brokułów dostarczy nam mnóstwo witamin i właściwości odżywczych. Ponadto wykonuje się ją niezwykle szybko. Można podawać ją z grzankami, makaronem lub groszkiem ptysiowym. Oczywiście w zależności od naszych upodobań.
Zobacz też: Zupa kalafiorowa - przepis, który skradnie ci serce. Sprytny trik z marchewką i jeden dodatek