Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato
Leczo z cukinii - przepis podstawowy
Przepis na leczo z cukinii w wersji klasycznej, jest idealną bazą do urozmaicania naszego menu. Jednakże na samym początku, należy poznać tradycyjny przepis. Receptura znajduje się tutaj:
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 2 duże papryki czerwone
- 500 gramów pasty z pomidorów
- 500 gramów kiełbasy dobrej jakości
- 1 czosnek
- przyprawy: papryka, sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano
- odrobina oleju do smażenia
- pieczarki 500 gramów
Wykonanie:
- Kiełbasę pokroić i podsmażyć na oleju na patelni.
- Następnie dodać do niej pokrojoną cebulę oraz pieczarki.
- Do dużego garnka z grubym dnem wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę. Następnie dorzucić warzywa z patelni. Przyprawić do smaku. Następnie dołożyć pastę z pomidorów.
- Całość dusić przez kilka minut.
Leczo z cukinią: przepis z marchewką
Przepis na leczo z cukinią może być zróżnicowany. Dobrym pomysłem jest dodanie kilku marchewek. Wówczas leczo będzie bardziej sycące i treściwe. Przejdźmy zatem do przepisu:
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 3 duże marchewki
- pieczarki około 500 gramów
- 2 duże papryki
- pasta z pomidorów około 1 litra
- sól, pieprz, majeranek, oregano, papryka słodka, wędzona
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 1 laska kiełbasy
Wykonanie:
- Cukinię należy dokładnie umyć, obrać i pokroić.
- Kiełbasę pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać do niej pokrojoną cebulę. Dodać pieczarki. Wcześniej umyć je i pokroić.
- W dużym garnku dodać pozostałe warzywa i składniki. Marchewkę zetrzeć na tarce i dołożyć. Następnie dołożyć składniki z patelni. Doprawić do smaku.
- Dołożyć pastę pomidorową. Całość dusić do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką oraz dynią
Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką można wzbogacić o dynię. Nasza potrawa będzie miała jeszcze więcej wartości odżywczych. Leczo wykonuje się podobnie tak jak w podstawowej wersji.
Składniki, które będą niezbędne do wykonania lecza to:
- 2 cukinie
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 1 laska kiełbasy
- 1 mała dynia
- 2 marchewki
- 500 gramów pieczarek
- 1 duża papryka
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, suszone pomidory, czosnek, majeranek, oregano, zioła prowansalskie
Wykonanie:
- Cebulę, czosnek i kiełbasę pokroić i podsmażyć na patelni.
- Następnie doprawić.
- Dalej obrać dynię i pokroić. Następnie zająć się papryką. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
- Wszystkie składniki przełożyć do garnka. Pamiętajmy, że musi mieć on grube dno.
- Wszystko dusić przez kilkanaście minut.
Gotowe leczo można podawać samodzielnie lub z dodatkiem chleba, a nawet ryżu. W zależności od naszych upodobań smakowych. Leczo będzie znakomitą przekąską w ciągu dnia. Mimo tego, że jest lekkostrawnym daniem, jest pełnowartościowe i odżywcze.
Zobacz też: Leczo - przepis na wegańską wersję węgierskiego dania. Dodaj ten składnik, a będzie smakować wyjątkowo