Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - banalny przepis na szybki obiad

Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami nie jest skomplikowany. Leczo można podawać na obiad, ale i na ciepłą kolację. Leczo jest na tyle lekkostrawne, że nie zaszkodzi to naszemu żołądkowi.
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Leczo z cukinii - przepis podstawowy

Przepis na leczo z cukinii w wersji klasycznej, jest idealną bazą do urozmaicania naszego menu. Jednakże na samym początku, należy poznać tradycyjny przepis. Receptura znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 2 duże papryki czerwone
  • 500 gramów pasty z pomidorów
  • 500 gramów kiełbasy dobrej jakości
  • 1 czosnek
  • przyprawy: papryka, sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano
  • odrobina oleju do smażenia
  • pieczarki 500 gramów

Wykonanie:

  1. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na oleju na patelni.
  2. Następnie dodać do niej pokrojoną cebulę oraz pieczarki.
  3. Do dużego garnka z grubym dnem wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę. Następnie dorzucić warzywa z patelni. Przyprawić do smaku. Następnie dołożyć pastę z pomidorów.
  4. Całość dusić przez kilka minut.

LeczoLeczo z kurczakiem: poznaj wyjątkowe przepisy na leczo z kurczakiem z różnymi dodatkami

Leczo z cukinią: przepis z marchewką

Przepis na leczo z cukinią może być zróżnicowany. Dobrym pomysłem jest dodanie kilku marchewek. Wówczas leczo będzie bardziej sycące i treściwe. Przejdźmy zatem do przepisu:

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 3 duże marchewki
  • pieczarki około 500 gramów
  • 2 duże papryki
  • pasta z pomidorów około 1 litra
  • sól, pieprz, majeranek, oregano, papryka słodka, wędzona
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 1 laska kiełbasy

Wykonanie:

  1. Cukinię należy dokładnie umyć, obrać i pokroić.
  2. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać do niej pokrojoną cebulę. Dodać pieczarki. Wcześniej umyć je i pokroić.
  3. W dużym garnku dodać pozostałe warzywa i składniki. Marchewkę zetrzeć na tarce i dołożyć. Następnie dołożyć składniki z patelni. Doprawić do smaku.
  4. Dołożyć pastę pomidorową. Całość dusić do czasu, aż warzywa będą miękkie.

LeczoLeczo: przepis na tradycyjne węgierskie danie. Cukinia gra pierwsze skrzypce

Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką oraz dynią

Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką można wzbogacić o dynię. Nasza potrawa będzie miała jeszcze więcej wartości odżywczych. Leczo wykonuje się podobnie tak jak w podstawowej wersji.

Składniki, które będą niezbędne do wykonania lecza to:

  • 2 cukinie
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 1 laska kiełbasy
  • 1 mała dynia
  • 2 marchewki
  • 500 gramów pieczarek
  • 1 duża papryka
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, suszone pomidory, czosnek, majeranek, oregano, zioła prowansalskie

Wykonanie:

  1. Cebulę, czosnek i kiełbasę pokroić i podsmażyć na patelni.
  2. Następnie doprawić.
  3. Dalej obrać dynię i pokroić. Następnie zająć się papryką. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
  4. Wszystkie składniki przełożyć do garnka. Pamiętajmy, że musi mieć on grube dno.
  5. Wszystko dusić przez kilkanaście minut.

Gotowe leczo można podawać samodzielnie lub z dodatkiem chleba, a nawet ryżu. W zależności od naszych upodobań smakowych. Leczo będzie znakomitą przekąską w ciągu dnia. Mimo tego, że jest lekkostrawnym daniem, jest pełnowartościowe i odżywcze.

Zobacz też: Leczo - przepis na wegańską wersję węgierskiego dania. Dodaj ten składnik, a będzie smakować wyjątkowo

Więcej o: