Jak przechowywać ziemniaki zimą? Psują się przez jeden błąd

Kupiliście zapas ziemniaków na zimę? Bardzo ważne jest, aby wiedzieć, jak je przechowywać. Mamy dziś dla was kilka wskazówek, jak to zrobić.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Kupienie zapasu ziemniaków na zimę to bardzo dobry pomysł. Klienci często narzekają, że te, które można dostać zimą, są niesmaczne, twarde, bywają zmrożone. Dobrze przechowywane ziemniaki, kupione jesienią, to gwarancja smacznego posiłku. Wyjaśniamy, co należy zrobić. 

Jak wybrać ziemniaki na zimę?

Jeśli chcemy, by ziemniaki przetrwały długo, musimy wybrać takie, które są w bardzo dobrym stanie - nie mają widocznych uszkodzeń i przebarwień, nie są miękkie, nie kiełkują. Ziemniaki powinny być twarde i jędrne

Mimo że ziemniaków kupujemy dużo - kilkanaście czy kilkadziesiąt kilogramów - to warto chociaż spróbować je przejrzeć i przebrać. Spleśniałe, zgniłe oraz kiełkujące sztuki odrzucamy od razu. Jeżeli tego nie zrobimy, kolejne sztuki również mogą się zepsuć. Uwaga - ziemniaków nie należy myć! Możemy wytrzeć je lub omieść z nadmiaru ziemi, a umyć dopiero przed spożyciem

Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk

Warto również pamiętać, że na rynku są dostępne różne gatunki ziemniaków, nadające się do przygotowania różnych dań. Gatunek A jest najlepszy do sałatek i gotowania w mundurkach - zawiera bardzo mało skrobi. Gatunek B nadaje się przede wszystkim do frytek, na placki ziemniaczane i do pieczenia. Gatunek C zawiera najwięcej skrobi, jest idealny do kopytek, pyzów czy kartaczy. 

Gdzie i w czym przechowujemy ziemniaki?

Do przechowywania najlepiej nadają się płócienne lub papierowe worki. Dzięki temu ziemniaki są osłonięte, ale materiał pozwala im "oddychać". Foliowe worki czy zwykłe reklamówki nie są dobrym pomysłem - w nich szybciej zgniją i spleśnieją. 

Pomieszczenie, w którym będą ziemniaki, powinno być ciemne i chłodne, ale też dobrze wentylowane. Doskonale nada się piwnica lub schowek. Jeśli nie mamy takiego pomieszczenia i przechowujemy mniejszą ilość ziemniaków, możemy trzymać je w szafce. Powinna być ona ustawiona z dala od źródeł ciepła. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.