Rosół może mieć zupełnie inny smak. Wystarczy dodać jeden składnik

Przygotowujecie rosół na obiad i chcecie, aby smakował wyjątkowo? Znamy prosty sposób, na podkręcenie smaku tej zupy. Wystarczy jeden składnik.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Pyszny, domowy rosół to najlepszy sposób na przeziębienie lub na rozgrzanie się po jesiennym spacerze. Co zrobić, by smakował jeszcze lepiej niż zwykle? Oczywiście, wybrać najlepsze składniki, odpowiednio długo gotować zupę... Sposobów jest mnóstwo. My mamy podpowiedź: dodajcie do niego... jabłko.

Jabłko w rosole?

Jabłko dodane do rosołu sprawi, że będzie on przyjemnie słodkawy w smaku. Dodatkowo wyciągnie on więcej smaku z mięsa - zupa będzie po prostu bardziej nasycona. Taki sposób na rosół poleca jedna z najpopularniejszych gwiazd związanych z kuchnią - Ewa Wachowicz. 

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Jeśli jesteście gotowi na jeszcze ciut ekstrawagancji, razem z jabłkiem dodajcie kawałek imbiru. Zupa nabierze wtedy ciekawe, orientalnego smaku. Rosół z dodatkiem jabłka i imbiru podawany jest tradycyjnie w Pakistanie. 

Jabłko należy gotować w zupie w całości i wyciągnąć je, zanim zacznie się rozpadać.

Co jeszcze dodać do rosołu, by wzmocnić jego smak?

Jeżeli chcecie urozmaicić smak rosołu innym dodatkiem, możecie też wybrać pomidora. Dzięki niemu zupa będzie także bardziej klarowna i nabierze ładnego koloru. Wolicie wykorzystać przyprawy? Sięgnijcie po te znane z potraw azjatyckich. Kolendra (w ziarenkach), odrobina cynamonu, gwiazdka anyżu... Te składniki mogą zdziałać cuda!

Więcej o: