Leczo z kurczakiem: poznaj wyjątkowe przepisy na leczo z kurczakiem z różnymi dodatkami

Leczo z kurczakiem to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Leczo jest niezwykle łatwe do wykonania, a przy tym smaczne i odżywcze. Jak je zrobić? Sprawdź nasze przepisy!

Leczo z kurczakiem i pieczarkami. Poznaj przepis na leczo z cukinii i kurczaka

Leczo warzywne z kurczakiem i pieczarkami to doskonała propozycja rodzinnego obiadu. Leczo można podawać z ziemniakami, ryżem lub z chlebem. Jest aromatyczne, pożywne, a do tego bardzo sycące. Dobrym pomysłem będzie wykonanie lecza w większej ilości i zawekowanie go w słoiki. Przepis na leczo z kurczakiem znajdziesz poniżej:

Składniki:

  • 500 gramów filetu z kurczaka
  • 500 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 2 papryki
  • 2 puszki pomidorów z puszki, bez skórki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 duże marchewki
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka, suszone pomidory, zioła prowansalskie, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie,  oregano
  • olej roślinny bądź oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Kurczaka płuczemy, kroimy i smażymy na oleju. Następnie dokładamy pieczarki, cebulę oraz czosnek.
  2. Bierzemy duży garnek z grubym dnem. Wszystkie warzywa kroimy i wkładamy do naczynia. Następnie dodajemy składniki z patelni. Doprawiamy do smaku.
  3. Leczo możemy podawać z chlebem.

Leczo z kurczakiem i kiełbasą - coś dla fanów mięsnych uczt

Leczo z kurczakiem i kiełbasą to danie dla miłośników mięsa. Leczo można modyfikować na wiele sposobów. Dwa gatunki mięsa to doskonała kompozycja. Z pewnością danie to będzie niezwykle sycące. Przepis na hiper mięsne leczo znajduje się tutaj:

Leczo z kurczakiem, cukinią i pieczarkami:

Składniki:

  • 1 laska kiełbasy - najlepiej swojskiej, bezpośrednio od rolnika
  • 1 filet z kurczaka ekologicznego
  • 2 czerwone papryki
  • 1-2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • przecier pomidorowy
  • 1 duża cukinia
  • 1 czosnek
  • 1 cebula
  • olej
  • ulubione przyprawy
  • 500 gramów pieczarek

Wykonanie krok po kroku:

  1. Mięso podsmażyć. Cebulę i czosnek posiekać, a następnie podsmażyć. Dołożyć pokrojone grzyby.
  2. W dużym garnku umieścić pozostałe pokrojone składniki. Chwilę poddusić. Następnie dołożyć zawartość z patelni. Doprawić do smaku.
  3. Można posypać świeżą bazylią.

Leczo z cukinią i kurczakiem. Wariant z kukurydzą, groszkiem i czerwoną fasolą

Leczo z cukinią i kurczakiem w towarzystwie fasoli, kukurydzy i groszku to nieco inny wariant lecza. Z pewnością jest to niezwykle sycąca potrawa.

Przepis na leczo z cukinii i kurczaka:

Do wykonania pożywnego lecza potrzebujemy:

  • 1 dużej cukinii
  • 1 papryki
  • 1 puszki kukurydzy, groszku oraz czerwonej fasoli
  • 1 litra pasty pomidorowej
  • odrobiny koncentratu
  • przypraw: pieprz, sól, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
  • 1 puszki pomidorów
  • kiełbasa swojska
  • filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • odrobina oleju
  • 400 gramów pieczarek

Wykonanie:

  1. Kiełbasę i kurczaka pokroić i podsmażyć z cebulą, czosnkiem i grzybami.
  2. W dużym garnku umieścić pozostałe składniki.
  3. Doprawić do smaku.
  4. Następnie dodać zawartość patelni. Dusić kilka minut w garnku.
  5. Kiedy warzywa będą miękkie, leczo jest gotowe do podania. Smacznego.

Leczo można modyfikować w różnoraki sposób, w zależności od tego co posiadamy i jakie mamy upodobania smakowe. Leczo to potrawa, którą można stworzyć praktycznie ze wszystkiego, co mamy aktualnie w lodówce. Danie jest niezwykle proste, dlatego też z całą pewnością poradzą sobie z nim nawet kulinarni amatorzy.

Zobacz też: Leczo - przepis tradycyjny na pyszne danie, z którego słynie kuchnia węgierska

Więcej o:
Copyright © Agora SA