Leczo z kurczakiem i pieczarkami. Poznaj przepis na leczo z cukinii i kurczaka
Leczo warzywne z kurczakiem i pieczarkami to doskonała propozycja rodzinnego obiadu. Leczo można podawać z ziemniakami, ryżem lub z chlebem. Jest aromatyczne, pożywne, a do tego bardzo sycące. Dobrym pomysłem będzie wykonanie lecza w większej ilości i zawekowanie go w słoiki. Przepis na leczo z kurczakiem znajdziesz poniżej:
Składniki:
- 500 gramów filetu z kurczaka
- 500 gramów pieczarek
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 2 papryki
- 2 puszki pomidorów z puszki, bez skórki
- 1 puszka kukurydzy
- 3 duże marchewki
- przyprawy: pieprz, sól, papryka, suszone pomidory, zioła prowansalskie, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, oregano
- olej roślinny bądź oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Kurczaka płuczemy, kroimy i smażymy na oleju. Następnie dokładamy pieczarki, cebulę oraz czosnek.
- Bierzemy duży garnek z grubym dnem. Wszystkie warzywa kroimy i wkładamy do naczynia. Następnie dodajemy składniki z patelni. Doprawiamy do smaku.
- Leczo możemy podawać z chlebem.
Leczo z kurczakiem i kiełbasą - coś dla fanów mięsnych uczt
Leczo z kurczakiem i kiełbasą to danie dla miłośników mięsa. Leczo można modyfikować na wiele sposobów. Dwa gatunki mięsa to doskonała kompozycja. Z pewnością danie to będzie niezwykle sycące. Przepis na hiper mięsne leczo znajduje się tutaj:
Leczo z kurczakiem, cukinią i pieczarkami:
Składniki:
- 1 laska kiełbasy - najlepiej swojskiej, bezpośrednio od rolnika
- 1 filet z kurczaka ekologicznego
- 2 czerwone papryki
- 1-2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
- przecier pomidorowy
- 1 duża cukinia
- 1 czosnek
- 1 cebula
- olej
- ulubione przyprawy
- 500 gramów pieczarek
Wykonanie krok po kroku:
- Mięso podsmażyć. Cebulę i czosnek posiekać, a następnie podsmażyć. Dołożyć pokrojone grzyby.
- W dużym garnku umieścić pozostałe pokrojone składniki. Chwilę poddusić. Następnie dołożyć zawartość z patelni. Doprawić do smaku.
- Można posypać świeżą bazylią.
Leczo z cukinią i kurczakiem. Wariant z kukurydzą, groszkiem i czerwoną fasolą
Leczo z cukinią i kurczakiem w towarzystwie fasoli, kukurydzy i groszku to nieco inny wariant lecza. Z pewnością jest to niezwykle sycąca potrawa.
Przepis na leczo z cukinii i kurczaka:
Do wykonania pożywnego lecza potrzebujemy:
- 1 dużej cukinii
- 1 papryki
- 1 puszki kukurydzy, groszku oraz czerwonej fasoli
- 1 litra pasty pomidorowej
- odrobiny koncentratu
- przypraw: pieprz, sól, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
- 1 puszki pomidorów
- kiełbasa swojska
- filet z kurczaka
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- odrobina oleju
- 400 gramów pieczarek
Wykonanie:
- Kiełbasę i kurczaka pokroić i podsmażyć z cebulą, czosnkiem i grzybami.
- W dużym garnku umieścić pozostałe składniki.
- Doprawić do smaku.
- Następnie dodać zawartość patelni. Dusić kilka minut w garnku.
- Kiedy warzywa będą miękkie, leczo jest gotowe do podania. Smacznego.
Leczo można modyfikować w różnoraki sposób, w zależności od tego co posiadamy i jakie mamy upodobania smakowe. Leczo to potrawa, którą można stworzyć praktycznie ze wszystkiego, co mamy aktualnie w lodówce. Danie jest niezwykle proste, dlatego też z całą pewnością poradzą sobie z nim nawet kulinarni amatorzy.
Zobacz też: Leczo - przepis tradycyjny na pyszne danie, z którego słynie kuchnia węgierska