Tradycyjna zupa jarzynowa - zupa warzywna przepis podstawowy
Tradycyjna zupa jarzynowa to doskonała baza do tworzenia różnego rodzaju innych zup. Jednakże zupa w tradycyjnym wydaniu jest równie smaczna jak i zmodyfikowana wersja. Zupa doda nam energii, rozgrzeje nasz organizm, a ponadto dostarczy mnóstwa witamin i innych składników odżywczych. Zupa jarzynowa PRZEPIS.
Składniki na zupę jarzynową:
- 8 ziemniaków
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 pęczek włoszczyzny
- natka pietruszki
- 1 cebula
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Zagotować bulion, dodać ziemniaki.
- Następnie obrać włoszczyznę i pokroić. Dorzucić do garnka. Dalej, przyprawić do smaku.
- Cebulę obrać i przypalić na ogniu. Dodać do zupy.
- Natkę umyć i pokroić. Dorzucić do zupy.
- Zupę można opcjonalnie doprawić śmietaną. Pamiętajmy jednak o wyrównaniu temperatur.
Zobacz wideo Znacie te przepisy?
Zupa jarzynowa z makaronem z przewagą marchewki
Zupa jarzynowa z makaronem na bazie soczystej marchwi to opcja, którą nie trudno pokochać za jej wyborny smak i zdrowotne walory. Wykonanie jest szybkie i bardzo proste.
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 4 marchewki
- 1 pęczek włoszczyzny
- koperek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
- 1,5 litra bulionu
- 200 gram makaronu
Wykonanie:
- Bulion zagotować.
- Ziemniaki i włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę. Doprawić całość do smaku.
- Po zagotowaniu zmiksować. Ulubiony kształt makaronu ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodać do zupy.
- Podawać z posiekanym koperkiem.
Zupa jarzynowa z ziemniakami i kalafiorem - topowa zupa w okresie jesieni
Zupa jarzynowa z ziemniakami i kalafiorem to doskonała propozycja podczas jesienno-zimowego obiadu. Kalafior jest tym rodzajem warzywa, z którego dobrodziejstw możemy korzystać bardzo długo na przełomie roku. Dzięki temu zawarte w nim witaminy, jeszcze lepiej nam służą. Poniżej klasyczny przepis na zupę jarzynową:
Składniki na kalafiorową:
- 1 mały kalafior
- 4 ziemniaki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 1,5 bulionu warzywnego lub z dodatkiem mięsa
- 4 łyżki śmietany
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić. Następnie zagotować bulion. Dołożyć przygotowane ziemniaki.
- To samo zrobić z włoszczyzną.
- Cebulę obrać i przypalić na ogniu, a następnie dodać do zupy.
- Kalafior obrać, umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy.
- Dołożyć śmietanę. Pamiętaj, żeby wcześniej wyrównać temperaturę.
Zobacz też: Jesienny obiad wege - dwa przepisy dla zabieganych i lista produktów
Zupa jarzynowa na rosole z brokułami
Zupa jarzynowa na rosole z brokułami to propozycja zwłaszcza dla osób, które uwielbiają zielone warzywa. Zupa na rosole może być stworzona na bazie niedzielnego obiadu.
Składniki:
- 500 gram brokułów
- 6 ziemniaków
- włoszczyzna
- 1 l rosołu
- 0,5 l wody
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe
- 4 łyżki śmietany
Sposób przyrządzenia:
- Rosół połączyć z wodą i podgrzać.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do rosołu.
- Brokuły należy umyć i podzielić na mniejsze elementy.
- Gdy zupa się zagotuje, dołożyć śmietanę. Doprawić do smaku.
- Można posypać dodatkowo natką pietruszki.
Jarzynowa zupa może mieć kilka wersji. Niezależnie czy stworzymy z niej krem, czy też będzie ona w niemiksowanej postaci, możemy być przekonani o tym, że będzie ona niezwykle zdrowa. Życzymy smacznego!