Tradycyjna zupa jarzynowa na rosole: przepis krok po kroku

Zupa jarzynowa z ziemniakami to klasyczny przepis znany chyba w każdym domu. Co ciekawe, każda gospodyni nieco modyfikuje receptury, przygotowując danie, które zadowoli podniebienia domowników. Popularna jest równiez zupa jarzynowa z makaronem, która jest jeszcze bardzeiej treściwa i sycąca. Zupa warzywna: przepis krok po kroku.

Tradycyjna zupa jarzynowa - zupa warzywna przepis podstawowy

Tradycyjna zupa jarzynowa to doskonała baza do tworzenia różnego rodzaju innych zup. Jednakże zupa w tradycyjnym wydaniu jest równie smaczna jak i zmodyfikowana wersja. Zupa doda nam energii, rozgrzeje nasz organizm, a ponadto dostarczy mnóstwa witamin i innych składników odżywczych. Zupa jarzynowa PRZEPIS.

Składniki na zupę jarzynową:

  • 8 ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Zagotować bulion, dodać ziemniaki.
  3. Następnie obrać włoszczyznę i pokroić. Dorzucić do garnka. Dalej, przyprawić do smaku.
  4. Cebulę obrać i przypalić na ogniu. Dodać do zupy.
  5. Natkę umyć i pokroić. Dorzucić do zupy.
  6. Zupę można opcjonalnie doprawić śmietaną. Pamiętajmy jednak o wyrównaniu temperatur.
Zobacz wideo Znacie te przepisy?

Zupa jarzynowa z makaronem z przewagą marchewki

Zupa jarzynowa z makaronem na bazie soczystej marchwi to opcja, którą nie trudno pokochać za jej wyborny smak i zdrowotne walory. Wykonanie jest szybkie i bardzo proste.

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • koperek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
  • 1,5 litra bulionu
  • 200 gram makaronu

Wykonanie:

  1. Bulion zagotować.
  2. Ziemniaki i włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę. Doprawić całość do smaku.
  3. Po zagotowaniu zmiksować. Ulubiony kształt makaronu ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodać do zupy.
  4. Podawać z posiekanym koperkiem.

Zupa jarzynowa z ziemniakami i kalafiorem - topowa zupa w okresie jesieni

Zupa jarzynowa z ziemniakami i kalafiorem to doskonała propozycja podczas jesienno-zimowego obiadu. Kalafior jest tym rodzajem warzywa, z którego dobrodziejstw możemy korzystać bardzo długo na przełomie roku. Dzięki temu zawarte w nim witaminy, jeszcze lepiej nam służą. Poniżej klasyczny przepis na zupę jarzynową:

Składniki na kalafiorową:

  • 1 mały kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1,5 bulionu warzywnego lub z dodatkiem mięsa
  • 4 łyżki śmietany

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić. Następnie zagotować bulion. Dołożyć przygotowane ziemniaki.
  2. To samo zrobić z włoszczyzną.
  3. Cebulę obrać i przypalić na ogniu, a następnie dodać do zupy.
  4. Kalafior obrać, umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy.
  5. Dołożyć śmietanę. Pamiętaj, żeby wcześniej wyrównać temperaturę.

Zobacz też: Jesienny obiad wege - dwa przepisy dla zabieganych i lista produktów

Zupa jarzynowa na rosole z brokułami

Zupa jarzynowa na rosole z brokułami to propozycja zwłaszcza dla osób, które uwielbiają zielone warzywa. Zupa na rosole może być stworzona na bazie niedzielnego obiadu.

Składniki:

  • 500 gram brokułów
  • 6 ziemniaków
  • włoszczyzna
  • 1 l rosołu
  • 0,5 l wody
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe
  • 4 łyżki śmietany

Sposób przyrządzenia:

  1. Rosół połączyć z wodą i podgrzać.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do rosołu.
  3. Brokuły należy umyć i podzielić na mniejsze elementy.
  4. Gdy zupa się zagotuje, dołożyć śmietanę. Doprawić do smaku.
  5. Można posypać dodatkowo natką pietruszki.

Jarzynowa zupa może mieć kilka wersji. Niezależnie czy stworzymy z niej krem, czy też będzie ona w niemiksowanej postaci, możemy być przekonani o tym, że będzie ona niezwykle zdrowa. Życzymy smacznego!

Więcej o: