Tradycyjna zupa jarzynowa na rosole: przepis krok po kroku

Zupa jarzynowa z ziemniakami to klasyczny przepis znany chyba w każdym domu. Co ciekawe, każda gospodyni nieco modyfikuje receptury, przygotowując danie, które zadowoli podniebienia domowników. Popularna jest równiez zupa jarzynowa z makaronem, która jest jeszcze bardzeiej treściwa i sycąca. Zupa warzywna: przepis krok po kroku.

Tradycyjna zupa jarzynowa - zupa warzywna przepis podstawowy

Tradycyjna zupa jarzynowa to doskonała baza do tworzenia różnego rodzaju innych zup. Jednakże zupa w tradycyjnym wydaniu jest równie smaczna jak i zmodyfikowana wersja. Zupa doda nam energii, rozgrzeje nasz organizm, a ponadto dostarczy mnóstwa witamin i innych składników odżywczych. Zupa jarzynowa PRZEPIS.

Składniki na zupę jarzynową:

  • 8 ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Zagotować bulion, dodać ziemniaki.
  3. Następnie obrać włoszczyznę i pokroić. Dorzucić do garnka. Dalej, przyprawić do smaku.
  4. Cebulę obrać i przypalić na ogniu. Dodać do zupy.
  5. Natkę umyć i pokroić. Dorzucić do zupy.
  6. Zupę można opcjonalnie doprawić śmietaną. Pamiętajmy jednak o wyrównaniu temperatur.
Zobacz wideo Znacie te przepisy?

Zupa jarzynowa z makaronem z przewagą marchewki

Zupa jarzynowa z makaronem na bazie soczystej marchwi to opcja, którą nie trudno pokochać za jej wyborny smak i zdrowotne walory. Wykonanie jest szybkie i bardzo proste.

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • koperek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
  • 1,5 litra bulionu
  • 200 gram makaronu

Wykonanie:

  1. Bulion zagotować.
  2. Ziemniaki i włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę. Doprawić całość do smaku.
  3. Po zagotowaniu zmiksować. Ulubiony kształt makaronu ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodać do zupy.
  4. Podawać z posiekanym koperkiem.

zupa kalafiorowa, zdjęcie ilustracyjneZupa kalafiorowa przepis na lekki obiad. Jak pogłębić smak?

Zupa jarzynowa z ziemniakami i kalafiorem - topowa zupa w okresie jesieni

Zupa jarzynowa z ziemniakami i kalafiorem to doskonała propozycja podczas jesienno-zimowego obiadu. Kalafior jest tym rodzajem warzywa, z którego dobrodziejstw możemy korzystać bardzo długo na przełomie roku. Dzięki temu zawarte w nim witaminy, jeszcze lepiej nam służą. Poniżej klasyczny przepis na zupę jarzynową:

Składniki na kalafiorową:

  • 1 mały kalafior
  • 4 ziemniaki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1,5 bulionu warzywnego lub z dodatkiem mięsa
  • 4 łyżki śmietany

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić. Następnie zagotować bulion. Dołożyć przygotowane ziemniaki.
  2. To samo zrobić z włoszczyzną.
  3. Cebulę obrać i przypalić na ogniu, a następnie dodać do zupy.
  4. Kalafior obrać, umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy.
  5. Dołożyć śmietanę. Pamiętaj, żeby wcześniej wyrównać temperaturę.

Zobacz też: Jesienny obiad wege - dwa przepisy dla zabieganych i lista produktów

Zupa jarzynowa na rosole z brokułami

Zupa jarzynowa na rosole z brokułami to propozycja zwłaszcza dla osób, które uwielbiają zielone warzywa. Zupa na rosole może być stworzona na bazie niedzielnego obiadu.

RosółRosół może mieć zupełnie inny smak. Wystarczy dodać jeden składnik

Składniki:

  • 500 gram brokułów
  • 6 ziemniaków
  • włoszczyzna
  • 1 l rosołu
  • 0,5 l wody
  • przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe
  • 4 łyżki śmietany

Sposób przyrządzenia:

  1. Rosół połączyć z wodą i podgrzać.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do rosołu.
  3. Brokuły należy umyć i podzielić na mniejsze elementy.
  4. Gdy zupa się zagotuje, dołożyć śmietanę. Doprawić do smaku.
  5. Można posypać dodatkowo natką pietruszki.

Jarzynowa zupa może mieć kilka wersji. Niezależnie czy stworzymy z niej krem, czy też będzie ona w niemiksowanej postaci, możemy być przekonani o tym, że będzie ona niezwykle zdrowa. Życzymy smacznego!

Więcej o: