Sałatka jarzynowa - przepis. Pyszna sałatka jarzynowa w różnych odsłonach

Przepis na sałatkę jarzynową nie jest trudny. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia. Dowiedz się jak przygotować wyjątkową sałatkę, którą zaserwujesz podczas rodzinnej Wigilii.

Przepis na sałatkę jarzynową - trochę klasyki i trochę nowoczesności

Przepis na sałatkę jarzynową nie jest skomplikowany. Możemy z pełnym powodzeniem wykonać ją samodzielnie i co najważniejsze, cieszyć się ze znakomitego rezultatu. W artykule przekażemy Ci kilka przepisów na sałatkę z jarzynami. Będzie wersja tradycyjna, ale i nieco bardziej zmodyfikowana. Zatem zaczynajmy!

Tradycyjna sałatka jarzynowa, czyli jak zrobić sałatkę jarzynową

Tradycyjna sałatka jarzynowa dla wielu to niczym kulinarna podstawa świąt. Przygotowuje się ją zazwyczaj dzień przed Wigilią, aby była świeża, ale jednocześnie miała czas, aby wchłonąć wszystkie przyprawy. Sałatki tego typu możemy wykonywać na wiele sposobów. My, na samym początku przekażemy podstawowy przepis, który można pozostawić bez zmian lub go zmodyfikować.

Sałatka jarzynowa - składniki:

  • 8 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 6 dużych ugotowanych marchewek
  • 4 dużych ugotowanych pietruszek
  • 1-2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 1 duży majonej
  • 3 duże jabłka
  • około 5-6 jajek ugotowanych na twardo
  • około 6 sporej wielkości ogórków kiszonych
  • przyprawy: pieprz, sól
  • 1 łyżka śmietany

Wykonanie w kilku krokach:

  1. Na samym wstępie ważna uwaga: warzywa należy ugotować dzień wcześniej lub przynajmniej kilka godzin wcześniej, aby miały czas wystygnąć. Pamiętajmy także, aby nie były one przegotowane. Nie obieramy warzyw przed gotowaniem.
  2. Wszystkie ugotowane warzywa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  3. Łączymy je ze sobą w dużej misce. Dorzucamy kukurydzę, pokrojone jajka, groszek oraz uprzednio pokrojone ogórki kiszone.
  4. Doprawiamy do smaku.
  5. Jeżeli zależy nam na tym, aby sałatka była przechowywana nieco dłużej, nie dodajemy majonezu, ale wkładamy ją bezpośrednio do lodówki.
  6. Do porcji na już dokładamy majonez i jedną łyżkę śmietany. Całość dokładnie mieszamy.
Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Sałatka jarzynowa babci - przepis z dodatkiem papryki

Pyszna sałatka jarzynowa babci? Przepis w tym przypadku został lekko zmodyfikowany. Zdecydowaliśmy się na wzmocnienie smaku poprzez użycie czerwonej papryki. Przejdźmy zatem do sposobu przyrządzenia:

Do wykonania sałatki tego typu będziemy potrzebować:

  • około 4 ziemniaków
  • 4-5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 4-5 ogórków kiszonych - najlepiej tych, które wykonaliśmy samodzielnie
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 1 średniej wielkości papryka czerwona
  • 1-2 jabłka
  • 1 puszka groszku zielonego
  • około 4-5 jajek
  • 3 duże łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego - może być grecki
  • przyprawy: pieprz oraz sól - do smaku

Sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej lub przynajmniej kilka godzin wcześniej ugotować warzywa korzenne oraz jajka.
  2. Następnie pokroić pora i cebulę w kostkę. Jabłka obrać i także pokroić. Jajka podobnie.
  3. Wszystkie warzywa, które wcześniej ugotowaliśmy, obrać i pokroić na drobno.
  4. Ogórki kiszone odsączyć z wody i pokroić w kostkę. To samo z papryką. Nie obieramy ich.
  5. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Na końcu dodać majonez i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Przed podaniem, wstawić na pewien czas do lodówki.

Wykonanie pysznej jarzynowej sałatki jest banalnie proste. Ponadto można ją przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Niektórzy dodają do niej marynowane grzybki, inni pozostawiają w takiej kompozycji jak wyżej. Pamiętajmy, że każda rodzina ma nieco inne kulinarne tradycje.

Zobacz też: Potrawy wigilijne na Śląsku: tradycyjne dania spożywane w wyjątkowy, wigilijny wieczór

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.