Konfitura z pigwy - wyraźne smaki na każdą okazję. Poznaj sprawdzony przepis

Konfitura z pigwy to smaczny dodatek zarówno do śniadania jak i obiadu. Pigwa to też skuteczne wsparcie podczas przeziębień i dobra wkładka do herbaty. Szukasz pomysłu na pigwę? Sprawdź, co można zrobić.

Pigwa to krzew, który jest bardzo prosty w uprawie. Można go spotkać w niejednym ogródku lub parku. Ilością witaminy C prawie dorównuje cytrynie, pigwa może pochwalić się też wyjątkowym smakiem. Poniżej kilka smacznych informacji na temat pigwy i przetworów z niej.

Pigwa słynie z dużej zawartości witaminy C (aż 15 mg w 100 g owocu). Zdjęcie ilustracyjnePigwa - sprawdzony sposób na odporność [właściwości, herbata, nalewka]

Powidła z pigwy - kiedy jest najlepszy czas na zbiór owoców? 

Pigwa dojrzewa w październiku, ale na zbiory należy poczekać do pierwszych przymrozków. Delikatne przemrożenie służy owocom pigwy, które dzięki tej prostej zasadzie tracą cierpki smak. Powidła z pigwy to doskonały pomysł na dodatek do świątecznych prezentów i must-have zimowej kuchni. Jak zrobić konfiturę z pigwy? Szczegóły zdradzamy poniżej.

Jak zrobić konfiturę z pigwy na śniadanie? 

Świeże pieczywo z masłem i konfiturą to przepis na szybkie i smaczne śniadanie. Taki zestaw sprawdzi się zwłaszcza zimą, kiedy rano potrzebujemy słodkiej dawki energii. Prosty i szybki przepis na konfiturę z pigwy w towarzystwie aromatycznych goździków znajdziesz poniżej. 

Marmolada z pigwy - lista składników 

Lista składników potrzebnych do przygotowania marmolady z pigwy, jest bardzo krótka i oprócz owoców z pewnością większość produktów znajdziemy w każdej kuchni. Przepis jest banalnie prosty, szczegóły poniżej. 

  • owoce pigwy - 1 kg 
  • cukier - 1 kg 
  • woda - pół szklanki 
  • sok z połówki cytryny 
  • goździki - 8 sztuk 

Konfitura z pigwy z goździkami - przepis krok po kroku 

Smak owoców podkręci cytryna i goździki. Konfitura z pigwy z goździkami sprawdzi się na przeziębienie. Sposób przygotowania prezentujemy poniżej. 

Oto przepis na konfiturę z pigwy:

  1. Pigwę obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. 
  2. Tak przygotowane owoce zasyp cukrem. 
  3. Odstaw pigwę w cukrze na noc. 
  4. Następnego dnia dolej wodę i gotuj przez około 40 minut, aż owoce staną się miękkie. 
  5. Następnie dodaj sok z cytryny i goździki i gotuj przez kolejny kwadrans. 
  6. Od czasu do czasu gotującą się pigwę należy zamieszać. 
  7. Gorące owoce przekładamy do słoików. 
  8. Gotowe słoiki należy odwrócić do góry dnem. 
  9. Nie trzeba ich pasteryzować
Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Przepis na konfiturę z pigwy - do czego można dodać pigwę? 

Tak naprawdę pigwę można dodać do wszystkiego, idealnie sprawdzi się, zarówno do mięs, jak i do herbaty czy w formie nadzienia do ciasta. To ciekawa alternatywa dla sztucznych lub zbyt słodkich dodatków. Szczegóły poniżej.  

Konfitura z pigwy do mięsa i ryb - do czego najlepiej pasuje? 

Pigwa podobnie jak żurawina idealnie sprawdzi się do klopsików wieprzowych, można ją dodać też do klopsików wege. Oprócz mięsa konfitura z pigwy pasuje też do ryby, na przykład do łososia. 

W sezonie przeziębieniowym przetwory z pigwy będą doskonałym rozwiązaniemCo zrobić z pigwy? Postaw na przetwory! Mamy sprawdzone przepisy

Konfitura z pigwy do herbaty - ile łyżeczek dodać? 

Ile łyżeczek konfitury z pigwy dodać do herbaty? Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb, choć w zupełności wystarczy jedna łyżeczka, ale jeśli ktoś potrzebuje dodatkowej kuracji, np. przy przeziębieniu z powodzeniem może dodać dwie.  

Zobacz też: Nalewka z pigwy. Jak zrobić smaczną i zdrową pigwówkę?

Więcej o: