Pigwa to krzew, który jest bardzo prosty w uprawie. Można go spotkać w niejednym ogródku lub parku. Ilością witaminy C prawie dorównuje cytrynie, pigwa może pochwalić się też wyjątkowym smakiem. Poniżej kilka smacznych informacji na temat pigwy i przetworów z niej.
Pigwa dojrzewa w październiku, ale na zbiory należy poczekać do pierwszych przymrozków. Delikatne przemrożenie służy owocom pigwy, które dzięki tej prostej zasadzie tracą cierpki smak. Powidła z pigwy to doskonały pomysł na dodatek do świątecznych prezentów i must-have zimowej kuchni. Jak zrobić konfiturę z pigwy? Szczegóły zdradzamy poniżej.
Świeże pieczywo z masłem i konfiturą to przepis na szybkie i smaczne śniadanie. Taki zestaw sprawdzi się zwłaszcza zimą, kiedy rano potrzebujemy słodkiej dawki energii. Prosty i szybki przepis na konfiturę z pigwy w towarzystwie aromatycznych goździków znajdziesz poniżej.
Lista składników potrzebnych do przygotowania marmolady z pigwy, jest bardzo krótka i oprócz owoców z pewnością większość produktów znajdziemy w każdej kuchni. Przepis jest banalnie prosty, szczegóły poniżej.
Smak owoców podkręci cytryna i goździki. Konfitura z pigwy z goździkami sprawdzi się na przeziębienie. Sposób przygotowania prezentujemy poniżej.
Oto przepis na konfiturę z pigwy:
Tak naprawdę pigwę można dodać do wszystkiego, idealnie sprawdzi się, zarówno do mięs, jak i do herbaty czy w formie nadzienia do ciasta. To ciekawa alternatywa dla sztucznych lub zbyt słodkich dodatków. Szczegóły poniżej.
Pigwa podobnie jak żurawina idealnie sprawdzi się do klopsików wieprzowych, można ją dodać też do klopsików wege. Oprócz mięsa konfitura z pigwy pasuje też do ryby, na przykład do łososia.
Ile łyżeczek konfitury z pigwy dodać do herbaty? Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb, choć w zupełności wystarczy jedna łyżeczka, ale jeśli ktoś potrzebuje dodatkowej kuracji, np. przy przeziębieniu z powodzeniem może dodać dwie.
Zobacz też: Nalewka z pigwy. Jak zrobić smaczną i zdrową pigwówkę?