Sałatka na wigilię. Przepisy
Sałatka na Wigilię. Kiedy słyszymy takie hasło natychmiast odpowiadamy "jarzynowa". W zdecydowanej większości domów to właśnie sałatka jarzynowa rządzi niepodzielnie od lat i nikt nie wyobraża sobie, aby mogło jej zabraknąć na stole w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Jednak z roku na rok, gdy stery w kuchni przejmuje młodsze pokolenie, widoczne staje się urozmaicanie wigilijnego menu. Obok dobrze znanych dań pojawiają się zupełnie nowe, które jednak dobrze wpisują się w świąteczny klimat, a także w postny charakter wieczerzy. Pamiętać bowiem należy, że zgodnie z tradycją na wigilijnym stole serwowane są jedynie dania bezmięsne - wszelkiego typu mięso, szynki czy kiełbasy trafiają na talerze dopiero w Boże Narodzenie.
Sałatka na Wigilię. Przepisy
Przepisy na sałatkę na Wigilię można znaleźć zarówno w książkach, jak i w sieci. Dostępna jest cała gama receptur, wśród których każdy znajdzie coś w sam raz dla siebie. Oto jeden z przykładów.
Sałatka z buraczków
Składniki:
- niecała szklanka białej fasoli,
- 2-3 średniej wielkości buraki,
- 1 czerwona cebula
- majonez,
- 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka,
- sok z cytryny,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Dzień przed przygotowaniem sałatki fasolę opłukać dokładnie, a następnie zalać wodą i odstawić aby spęczniała (najlepiej na całą noc).
- Na drugi dzień zlać wodę, zalać fasolę wrzątkiem i gotować do miękkości.
- Buraki umyć i gotować do miękkości bez obierania. Gdy wystygną obrać i pokroić w półplasterki.
- Czerwoną cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Ugotowaną fasolę odsączyć, a następnie połączyć z burakami i cebulą.
- Majonez wymieszać z chrzanem i dodać do fasoli. Całość skropić sokiem z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. Udekorować posiekaną natką.
Pyszna sałatka wigilijna, czyli sałatka ziemniaczana
Pyszna sałatka wigilijna wcale nie musi opierać się na wyszukanych składnikach. Jej sukces tkwi w udanym połączeniu smaków. Doskonałym przykładem prostej, a zarazem smacznej sałatki, w sam raz na Wigilię, jest sałatka ziemniaczana.
Składniki:
- 80 dag ziemniaków,
- 3-4 ogórki konserwowe,
- czerwona cebula,
- majonez,
- śmietana,
- pół pęczka koperku,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i ostudzić.
- Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- W miseczce wymieszać majonez ze śmietaną.
- Koperek umyć i drobno posiekać. Dodać do ogórków i cebuli.
- Ziemniaki pokroić w kostkę, przełożyć do pozostałych składników. Całość polać sosem majonezowo-śmietanowym i doprawić do smaku.
Zobacz wideo Znasz te przepisy?
Sałatka ze śledziem na wigilię, czyli śledzie pod pierzynką
Sałatka ze śledziem na Wigilię to coraz częściej spotykany sposób na zaserwowanie śledzi na wigilijnym stole. W wielu regionach są one niezwykle ważnym elementem bożonarodzeniowego menu, jednak sposób ich podania różni się w zależności od inwencji gospodarzy. Jednym z ciekawszych są tzw. śledzie pod pierzynką, czyli warstwowa sałatka, która świetnie będzie pasować do świątecznego jadłospisu.
Składniki:
- 6-7 filetów śledziowych,
- 2 średnie buraki,
- 6 jajek,
- 2 marchewki,
- 3 średnie ziemniaki,
- cebula,
- 1/2 pora (białej części) ,
- 4-5 ogórków kiszonych,
- 10 dag żółtego sera,
- majonez,
- musztarda,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Śledzie przez kilka godzin moczyć, zmieniając co jakiś czas wodę. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na średniej wielkości kawałki. Ułożyć na dnie salaterki.
- Cebulę i pora umyć, pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na śledzie. Całość posmarować majonezem.
- Ugotowane i wystudzone ziemniaki pokroić w kostkę i ułożyć z nich kolejną warstwę. Posmaruj ją połączonym majonezem i musztardą.
- Następną warstwę stanowią starte ogórki połączone z ugotowaną i startą marchewką. Wierzch ponownie smarujemy majonezem.
- Dalej układamy ugotowane i starte buraki.
- Kolejną warstwę stanowią ugotowane na twardo i posiekane jajka.
- Po wierzchu posypujemy startym żółtym serem i siekaną natką.
- Sałatkę podajemy dopiero po tym jak schłodzimy ją przez kilka godzin w lodówce.
Zobacz też: Święta ekonomicznie - kilka przepisów na niedrogie dania i wypieki