Zupa dyniowa jest bardzo prosta do przygotowania. Jeśli mamy mrożoną dynię, to możemy wykorzystać ją po rozmrożeniu i upieczeniu. Jesienią lepiej jednak wykorzystać dynię świeżą. Wystarczy 1,5 kg dyni. Obieramy dynię ze skóry (każdy gatunek oprócz hokkaido). Pokrojoną dynię wkładamy do garnka. Zalewamy warzywo bulionem i mlekiem kokosowym. Gotujemy wywar przez minimum dwie godziny. Dynia powinna być mięciutka. Wtedy dodajemy sól i pieprz.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na oliwę przyprawy. Tak! Podsmażone przyprawy dodadzą jeszcze więcej aromatu. Dodajemy na patelnię gałkę muszkatołową i pieprz biały. Dodatkowo obieramy czosnek i kroimy go w plasterki. Wszystko razem podsmażamy i dodajemy do zupy. Ponownie zagotowujemy zupę i po kolejnej godzinie miksujemy ją gładki krem. Zaprawiamy zupę dyniową śmietanką. Najlepiej wykorzystać kremówkę, ale jeśli nie mamy jej akurat w domu, możemy wykorzystać dowolną śmietanę.
Na patelni prażymy pestki dyni. Zupę dyniową podajemy właśnie z podprażonymi pestkami dyni i ewentualnie posiekaną natką pietruszki.