Zupa dyniowa. Przepis na krem z dyni, który zagości w waszej kuchni na dłużej

Zupa dyniowa to obowiązkowy przepis jesienią. Grzechem byłoby nie przygotować kremu z dyni, gdy jest na nią sezon. Przedstawiamy nasz sprawdzony przepis na krem z dyni. Pamiętajcie, kluczem do sukcesu kremu z dyni, są podsmażone na oliwie przyprawy. Dzięki temu zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Krem z dyni przepis

Zupa dyniowa. Składniki:

  • 1,5 kg dyni - najlepiej wybrać dynię hokkaido lub piżmową,
  • 200 ml mleka - polecamy mleko kokosowe,
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • pestek dyni,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz,
  • pieprz biały w ziarnach,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Zupa dyniowa. Przygotowanie:

Zupa dyniowa jest bardzo prosta do przygotowania. Jeśli mamy mrożoną dynię, to możemy wykorzystać ją po rozmrożeniu i upieczeniu. Jesienią lepiej jednak wykorzystać dynię świeżą. Wystarczy 1,5 kg dyni. Obieramy dynię ze skóry (każdy gatunek oprócz hokkaido). Pokrojoną dynię wkładamy do garnka. Zalewamy warzywo bulionem i mlekiem kokosowym. Gotujemy wywar przez minimum dwie godziny. Dynia powinna być mięciutka. Wtedy dodajemy sól i pieprz.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na oliwę przyprawy. Tak! Podsmażone przyprawy dodadzą jeszcze więcej aromatu. Dodajemy na patelnię gałkę muszkatołową i pieprz biały. Dodatkowo obieramy czosnek i kroimy go w plasterki. Wszystko razem podsmażamy i dodajemy do zupy. Ponownie zagotowujemy zupę i po kolejnej godzinie miksujemy ją gładki krem. Zaprawiamy zupę dyniową śmietanką. Najlepiej wykorzystać kremówkę, ale jeśli nie mamy jej akurat w domu, możemy wykorzystać dowolną śmietanę.

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Na patelni prażymy pestki dyni. Zupę dyniową podajemy właśnie z podprażonymi pestkami dyni i ewentualnie posiekaną natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.