Placuszki z jabłkami. Idealne do lunchboxów, pyszne na śniadanie

Racuchy z jabłkami to jedno z tych dań, które zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Dzieci zawsze chętnie po nie sięgają. A i dorośli je uwielbiają. Placuszki z jabłkami przygotujesz zaledwie w 15 minut! Pamiętaj, że możesz serwować je i na zimno, i na ciepło.

Placuszki z jabłkami

Racuchy z jabłkami. Składniki:

  • 2 jabłka,
  • szklanka maślanki,
  • łyżka sody oczyszczonej,
  • jajko,
  • szklanka mąki pszennej lub bezglutenowej, na przykład owsianej,
  • cukier i sól,
  • opcjonalnie: cukier waniliowy,
  • olej do smażenia.

Racuchy z jabłkami. Przygotowanie:

Placuszki z jabłkami to doskonały pomysł na śniadanie lub lunch. Świetnie też sprawdzą się jako przekąska dla dzieci, którą możemy spakować do pojemnika i dać najmłodszym na wycieczkę czy do szkoły. Racuchy z jabłkami to doskonały przepis, który dobrze znamy z dzieciństwa. A przy tym jest naprawdę prosty.

Wystarczy mąkę przesiać przez sito do dużej miski. Opcjonalnie dodajemy do niej cukier waniliowy. Do mąki dodajemy sodę oczyszczoną. Wszystko dobrze mieszamy. Wbijamy jedno jajko i dodajemy maślankę. Mieszamy wszystko łyżką, trzepaczką ręczną lub delikatnie miksujemy mikserem ręcznym. Masa powinna być solidnie wymieszana, nie może mieć grudek.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

W międzyczasie obieramy jabłka i oczyszczamy je z pestek i gniazd nasiennych. Kroimy jabłka w cienkie plasterki lub kostkę. Dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. Przelewamy ciasto z jabłkami. Jeden placuszek to jedna łyżka ciasta. Pamiętajmy, że ciasto urośnie podczas smażenia. Racuchy z jabłkami smażymy z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor. Gotowe racuchy odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane serkiem waniliowym.

Więcej o:
Copyright © Agora SA