Placuszki z jabłkami to doskonały pomysł na śniadanie lub lunch. Świetnie też sprawdzą się jako przekąska dla dzieci, którą możemy spakować do pojemnika i dać najmłodszym na wycieczkę czy do szkoły. Racuchy z jabłkami to doskonały przepis, który dobrze znamy z dzieciństwa. A przy tym jest naprawdę prosty.
Wystarczy mąkę przesiać przez sito do dużej miski. Opcjonalnie dodajemy do niej cukier waniliowy. Do mąki dodajemy sodę oczyszczoną. Wszystko dobrze mieszamy. Wbijamy jedno jajko i dodajemy maślankę. Mieszamy wszystko łyżką, trzepaczką ręczną lub delikatnie miksujemy mikserem ręcznym. Masa powinna być solidnie wymieszana, nie może mieć grudek.
W międzyczasie obieramy jabłka i oczyszczamy je z pestek i gniazd nasiennych. Kroimy jabłka w cienkie plasterki lub kostkę. Dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. Przelewamy ciasto z jabłkami. Jeden placuszek to jedna łyżka ciasta. Pamiętajmy, że ciasto urośnie podczas smażenia. Racuchy z jabłkami smażymy z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor. Gotowe racuchy odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane serkiem waniliowym.