Sok z głogu - proste przepisy na lecznicze syropy z kwiatów lub owoców

Sok z głogu to przede wszystkim właściwości lecznicze. Jak przygotować własne syropy na bazie głogu? Sprawdź dwa proste i sprawdzone przepisy.

Syrop z głogu - jak wygląda ta roślina? 

W naturalnych warunkach głóg przybiera postać krzewu, którego wysokość może osiągnąć nawet 4 metry lub drzewa o wysokości 8 metrów. Kwiaty głogu mają biały lub różowy kolor, a dojrzałe owoce o kulistym lub eliptycznym kształcie przybierają ciemnoczerwoną barwę. Kolor owocu zależy też od gatunku, wyróżnia się też owoce w kolorze żółtym, zielonym lub fioletowym. Popularny syrop z głogu można przygotować zarówno z kwiatów, jak i owoców tej rośliny.

Sok z głogu - kiedy jest najlepszy okres na zbiory? 

Sok z głogu można przygotować z kwiatów lub owoców. Najlepszy okres na zbiór kwiatów to przełom wiosny i lata. Kwiaty najczęściej zbierane są w maju i czerwcu, zbiór owoców z kolei przypada na wrzesień i październik. Owoce należy wysuszyć w temperaturze ok. 30 stopni, następnie pod koniec tego procesu warto zwiększyć temperaturę suszenia do 50 stopni. 

Syrop z głogu - jak przygotować?

Gotowy produkt można kupić w sklepie zielarskim, ale syrop z kwiatów głogu z powodzeniem przygotujesz też w zaciszu własnej kuchni. 

Syrop z głogu - lista składników:

  • Kwiaty głogu - 6 garści 
  • Cukier - pół kg
  • Cytryna - 2 sztuki 
  • Woda - 1 litr 

Przygotowanie: 

  1. Cytrynę pokrój w cienkie plasterki. 
  2. Kwiaty przełóż do dużego garnka i zalej wodą. 
  3. Garnek postaw na ogniu, dosyp cukier i dalej gotuj, mieszając. 
  4. Po lekkim zagotowaniu dodaj plastry cytryny i dalej gotuj, aż do wrzenia. 
  5. Mieszaj co kilka minut. 
  6. Na koniec odstaw garnek do wystygnięcia na całą noc. 
  7. Rano całość ponownie zagotuj i przelej przez gazę. 
  8. Kwiaty odciskamy, powstały syrop przelewamy do buteleczek. 
  9. Na koniec syrop należy poddać pasteryzacji

Zobacz też: Sok brzozowy - przechowywanie. Jak przechowywać soki, aby nie straciły swoich właściwości?

Przepis na syrop z owoców głogu

Oto przepis na syrop z owoców głogu.

Składniki:

  • owoce głogu - ok. 1 kg
  • cukier - ¼ kg
  • woda - 2 l
  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Owoce gotujemy na wolnym ogniu, nie doprowadzamy do zagotowania.
  2. Odstawiamy na całą noc do ostygnięcia.
  3. Na drugi dzień przecedzamy owoce i ponownie gotujemy.
  4. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier.
  5. Po zagotowaniu przelewamy do szklanych butelek i umieszczamy pod przykryciem.
Zobacz wideo Kawa to idealne rozpoczęcie poranka? Spraw, by była jeszcze przyjemniejsza dzięki pysznym syropom

Sok z głogu: właściwości, z których słynie

Jakie właściwości wykazuje sok z głogu? Warto wiedzieć, że ten napój to prawdziwa bomba składników odżywczych i witamin. Kwiaty i owoce głogu zawierają m.in.: 

Sok z głogu: właściwości lecznicze. Na co pomaga? 

A jakie są właściwości lecznicze soku z głogu? Na co pomaga ten specyfik?

  • Układ krążenia - głóg wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża cholesterol i sprzyja obniżeniu ciśnienia. Niektóre badania wykazują też antyarytmiczne działanie głogu.
  • Chroni przed udarem mózgu.
  • Układ odpornościowy - głóg wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki flawonoidom, które występują w owocach tej niezwykłej rośliny.
  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
  • Wyciąg z głogu zwalcza także wolne rodniki.

Sok z głogu: jak smakuje? 

Znamy już odpowiedź na pytanie, na co pomaga sok z głogu, czas sprawdzić jak smakuje. Owoce głogu to specyficzne połączenie dwóch smaków gorzkiego i kwaśnego. Co ciekawe, suszone owoce głogu używa się do tworzenia naturalnego aromatu w napojach. 

Zobacz też: Sok z wiśni. Jak przygotować go krok po kroku w domu?

Więcej o:
Copyright © Agora SA