W naturalnych warunkach głóg przybiera postać krzewu, którego wysokość może osiągnąć nawet 4 metry lub drzewa o wysokości 8 metrów. Kwiaty głogu mają biały lub różowy kolor, a dojrzałe owoce o kulistym lub eliptycznym kształcie przybierają ciemnoczerwoną barwę. Kolor owocu zależy też od gatunku, wyróżnia się też owoce w kolorze żółtym, zielonym lub fioletowym. Popularny syrop z głogu można przygotować zarówno z kwiatów, jak i owoców tej rośliny.
Sok z głogu można przygotować z kwiatów lub owoców. Najlepszy okres na zbiór kwiatów to przełom wiosny i lata. Kwiaty najczęściej zbierane są w maju i czerwcu, zbiór owoców z kolei przypada na wrzesień i październik. Owoce należy wysuszyć w temperaturze ok. 30 stopni, następnie pod koniec tego procesu warto zwiększyć temperaturę suszenia do 50 stopni.
Gotowy produkt można kupić w sklepie zielarskim, ale syrop z kwiatów głogu z powodzeniem przygotujesz też w zaciszu własnej kuchni.
Syrop z głogu - lista składników:
Przygotowanie:
Zobacz też: Sok brzozowy - przechowywanie. Jak przechowywać soki, aby nie straciły swoich właściwości?
Oto przepis na syrop z owoców głogu.
Składniki:
Przygotowanie:
Jakie właściwości wykazuje sok z głogu? Warto wiedzieć, że ten napój to prawdziwa bomba składników odżywczych i witamin. Kwiaty i owoce głogu zawierają m.in.:
A jakie są właściwości lecznicze soku z głogu? Na co pomaga ten specyfik?
Znamy już odpowiedź na pytanie, na co pomaga sok z głogu, czas sprawdzić jak smakuje. Owoce głogu to specyficzne połączenie dwóch smaków gorzkiego i kwaśnego. Co ciekawe, suszone owoce głogu używa się do tworzenia naturalnego aromatu w napojach.
Zobacz też: Sok z wiśni. Jak przygotować go krok po kroku w domu?