Kapuśniak z kiszonej kapusty na jesienne chłody. Zupa, która rozgrzewa

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to zupa, która wymaga nieco pracy. Jednak naprawdę warto raz na jakiś czas poświęcić godzinę czy dwie i przygotować aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty. To zupa, która syci i rozgrzewa, więc idealnie sprawdzi się na jesienne chłody.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • pół selera,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • masło lub olej,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • suszony majeranek,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Kapuśniak z kiszonej kapusty. Przygotowanie:

Na początek umyj mięso. Pokrój je na mniejsze części i przełóż do dużego garnka. Zalej zimną wodą i dodaj szczyptę soli. Woda powinna całkowicie przykryć mięso. Najlepiej wlać dwa-trzy litry wody. Gotuj na wolnym ogniu. Gdy pojawią się szumowiny, wyłów je łyżką. Gotuj mięso przez kolejną godzinę. W razie potrzeby wyłów kolejne szumowiny. Dodaj obrane, umyte i starte na tarce o dużych oczkach warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę i selera. Do zupy dodaj  liście laurowe, ziele angielskie.

Gdy zupa będzie się gotować, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie przepłucz na sitku kapustę. Dodaj przepłukaną kapustę do zupy. Dopraw kminkiem i majerankiem. Na koniec podsmaż na oleju lub maśle drobno posiekaną cebulę i surowy boczek. Dodaj do zupy, ale zostaw tłuszcz na patelni. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.

Na pozostałym tłuszczu podsmaż mąkę. Wymieszaj i zapraw nią zupę. Gotuj kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach jeszcze przez 10 minut. Gotowe! Podajemy kapuśniak posypany posiekaną natką pietruszki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.