Ciasto na pierogi Magdy Gessler. Tylko trzy składniki i jedna ważna czynność, by były idealne

Ciasto na pierogi Magdy Gessler to superprosty przepis, który zakłada użycie zaledwie trzech składników. Jednak to nie same proporcje mają znaczenie, jeśli chcemy, by masa była elastyczna, a pierogi łatwo się zlepiało. Jak zrobić ciasto na pierogi Magdy Gessler? Wyjaśniamy.

Ciasto na pierogi Magdy Gessler - zawsze idealne

Dobre ciasto na pierogi to takie, które jest elastyczne, łatwo zlepić brzegi placuszków i nie rozpada się - ani podczas nakładania farszu, ani podczas gotowania. Niestety nie zawsze się to nam udaje. Swoim przepisem podzieliła się Magda Gessler. Klucz do sukcesu? Nie wolno zapomnieć o ważnym etapie podczas przygotowywania ciasta.

Sprawdźcie także, jak zrobić perfekcyjne naleśniki według restauratorki. Tam też nie zabrakło przydatnych porad:

Ciasto na pierogi Magdy Gessler - składniki:

  • 500 g mąki
  • 125 ml wody (pół szklanki)
  • płaska łyżeczka soli
Zobacz wideo Pierożki z buraka z kozim serem

Ciasto na pierogi Magdy Gessler - przepis krok po kroku:

Dobre ciasto na pierogi rozpoczynamy od odmierzenia wszystkich składników oraz zagotowania wody. Następnie na stolnicy wysypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Formujemy ją w kopczyk ze wgłębieniem w środku. Wlewamy tam gorącą wodę. Zaparzenie mąki to ważny etap. To właśnie dzięki niemu ciasto będzie elastyczne. Całość mieszamy. Najpierw możemy zrobić to za pomocą widelca lub noża, a gdy masa nieco przestygnie, kontynuujemy zagniatanie dłońmi. Dobre ciasto na pierogi powinno być gładkie i elastyczne, nie powinno lepić się do rąk.

Gdy ciasto mamy gotowe, pozostaje rozwałkować je (w miarę potrzeby podsypując mąką), nadziać je wybranym farszem, zlepić brzegi i ugotować. Farszy jest cała masa i tu nie będziemy podpowiadać. Ale czy znacie genialny sposób na piękne, kwiatuszkowe pierogi? Nie potrzeba tu żadnych foremek. Zobaczcie, jak się za nie zabrać:

Więcej o: