Nastawiamy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy makaron będzie się gotował, kroimy kurczaka w kostkę. Doprawiamy lekko solą, pieprzem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy z oliwą. Przekładamy na patelnię, gdzie podsmażamy kurczaka na złocisty kolor.
W międzyczasie wlewamy do garnka mleko i dodajemy masło. Dodajemy 30 g startego parmezanu, serek kremowy oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Cały czas mieszamy. Sos ma być gęsty, nie może mieć grudek.
Nastawiamy piekarnik. Rozgrzewamy go do 200 stopni w opcji termoobieg. Jeśli korzystamy z mrożonych różyczek brokułu, lekko obgotowujemy je we wrzącej wodzie. Jeśli mamy świeży brokuł, dzielimy go po prostu na różyczki.
Odlewamy makaron. Wszystkie składniki – makaron, piersi z kurczaka, brokuły i suszone pomidory pokrojone w paseczki – przekładamy do żaroodpornego naczynia. Mieszamy i zalewamy je sosem serowym. Posypujemy na wierzchu startym parmezanem. Wstawimy do rozgrzanego piekarnika na 5-7 minut. Pieczemy bez przykrycia. Po tym czasie próbujemy, czy brokuły są już miękkie, jeśli nie, to wydłużamy czas pieczenia o kilka minut. Gotowe!