Uszka z grzybami. Jak przygotować uszka, które trafią do wigilijnego barszczu?

Uszka z grzybami to obok pasztecików najczęściej spotykany dodatek do czerwonego, wigilijnego barszczu. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy na uszka z grzybami i nie tylko.

Uszka z pieczarkami, czyli budżetowa wersja uszek z grzybami

Uszka z grzybami to jedno z bardziej powszechnych dań, które muszą pojawić się na stole wigilijnym. Zawsze towarzyszą one barszczowi czerwonemu, a dzięki aromatowi grzybów czynią go jeszcze bardziej wyjątkowym pod względem smaku. Co jednak w przypadku kiedy nie mamy dostępu do borowików, prawdziwków i innych grzybów leśnych, których można użyć do farszu do uszek? Wtedy najprostszym rozwiązaniem jest przygotowanie uszek z pieczarkami. Pieczarki to grzyby hodowlane, które nie mogą równać się z grzybami leśnymi, jednak są w stanie w pewnych sytuacjach je zastąpić. Wystarczy je dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, a następnie gotować w wodzie. Po odcedzeniu pieczarki będą gotowe do doprawienia i w ten sposób uzyskamy farsz do uszek.

Barszcz ukraińskiBarszcz ukraiński. Jak zrobić idealny? Jeden dodatek jest kluczowy i poprawia smak

Uszka wigilijne. Receptura na ciasto

Uszka wigilijne mogą mieć różne nadzienia. Oczywiście to najpopularniejsze składa się z grzybów, ale w niektórych domach praktykuje się przygotowanie uszek z pieczarek, ale także z dodatkiem kaszy czy z odrobiną kapusty. Wszystko tak naprawdę zależy od inwencji przygotowującego potrawę. Niemniej jednak bez względu na zawartość podstawę tego dania stanowi ciasto. Jak przygotować ciasto na uszka? Otóż zupełnie podobnie jak to, które wykonujemy do pierogów.

Składniki, których będziemy potrzebować do przygotowania porcji uszek to: 

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 2/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • jajko
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy zagłębienie, w które wbijamy jajko. Dodajemy szczyptę soli i powoli dodajemy wodę jednocześnie zagniatając ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż stanie się elastyczne. Następnie przykrywamy i odstawiamy by chwilę "odpoczęło". Po tym czasie rozwałkowujemy i wykrawamy kółeczka, na które nakładać będziemy farsz.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Uszka do barszczu. Jak usprawnić sobie ich przygotowywanie?

Wiele osób nie lubi przygotowywać uszek ze względu na pracochłonne lepienie każdej sztuki osobno. Jeśli należysz do tej grupy to mamy dla ciebie dobrą wiadomość. W sklepach dostępne są akcesoria, które ułatwiają przygotowanie uszek do barszczu i maksymalnie skracają czas potrzebny na lepienie. Chodzi o tzw. pierożnice, czyli formy, dzięki którym za jednym pociągnięciem wałka możemy uzyskać około 30-50 uszek. Wystarczy rozwałkować ciasto, nałożyć je na formę, a w powstałe zagłębienia nałożyć farsz. Następnie nakładamy kolejny płat ciasta, aby zamknąć nasze uszka i lekko wałkujemy. W ten sposób z formy wypadają gotowe uszka w przeciągu kilku minut. 

Farsz do uszek. Jak przygotować?

Farsz do uszek nie wymaga bardzo wiele pracy. Niemniej jednak należy zacząć jego przygotowywanie dzień wcześniej, aby uwzględnić czas potrzebny na namoczenie grzybów. 

Do wykonania grzybowego farszu do uszek potrzebne będą: 

  • 100 g suszonych grzybów (podgrzybki)
  • cebula
  • żółtko jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej
  1. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na noc. Po tym czasie odcedzić je, zalać wodą i gotować aż zmiękną. Następnie odsącz grzyby i pozostaw do wystygnięcia. Gdy będą zimne, posiekaj na drobno.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na nią drobno poszatkowaną cebulę. Smaż aż się zeszkli, a następnie dodaj grzyby i dopraw do smaku. Gotowe przełóż do miski do wystygnięcia.
  3. Do zimnego farszu dodaj żółtko i odrobinę bułki tartej, tak aby farsz stał się bardziej spójny i kleisty. Całość dokładnie wymieszaj.

Żurek z jajkiem przepiórczymŻurek a barszcz biały. Czy znasz różnicę?

Uszka z grzybami suszonymi czy ze świeżymi?

Uszka z grzybami suszonymi smakują tak samo jak te przygotowane ze świeżych grzybów. Uszka szykujemy na święta zazwyczaj z wyprzedzeniem, ale nie jest ono na tyle duże, aby skorzystać ze świeżych grzybów. Dlatego najczęściej w przepisach znajdziemy informację o stosowaniu grzybów suszonych, które doskonale sprawdzają się, gdyż zachowują swój aromat i smak. 

Zobacz też: Po czym poznać, że zakwas na barszcz jest już dobry? Odpowiadamy

Więcej o: