Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa z dyni na mleku kokosowym jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo łatwa w przygotowaniu. Można ją podawać na wiele sposobów, więc sprawdzi się zarówno wtedy, gdy mamy ochotę na coś konkretnego, jak i wówczas, gdy chcemy zjeść lekki obiad. Jak zrobić krem z dyni z mlekiem kokosowym? Podpowiadamy.
Składniki:
Kawałki dyni, obrane marchewki, ziemniaki i cebulę przekrojoną na pół, wyjętą z łupin, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa skrapiamy oliwą, oprószamy odrobiną soli i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około godzinę, aż wszystkie składniki zmiękną.
Po upieczeniu i wystudzeniu, wyjmujemy miąższ z dyni i przekładamy do garnka. Wrzucamy upieczone ziemniaki, marchewki oraz cebulę. Wszystko zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy wyciśnięty czosnek oraz starty korzeń imbiru. Wlewamy mleko kokosowe (przed otwarciem puszkę należy wstrząsnąć), wsypujemy gałkę muszkatołową i łyżkę oliwy. Zupę mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W lżejszej wersji zupę możemy podawać z prażonymi nasionami dyni lub słonecznika, pokruszonym serem białym (z wędzonym smakuje cudownie!) czy groszkiem ptysiowym. Zupa z dyni na mleku kokosowym stanie się pożywniejsza potrawą, jeśli podamy do niej grzanki z masłem czosnkowym, chipsem z boczku lub ciecierzycą ze słoiczka.