Czemu warto przygotowywać i jeść makaron ze szpinakiem i kurczakiem? Przede wszystkim warto to robić z uwagi na sam szpinak. Być może nie jest on dla wielu osób ulubionym warzywem z dzieciństwa, ale posiada moc korzystnych dla organizmu składników i zdecydowanie może być przyrządzony tak, by smakował nawet najmłodszym. W szpinaku znajdziemy przede wszystkim kwas foliowy, witaminy C, B, A i E, potas, magnez i żelazo. Zawarte w nim przeciwutleniacze oddalają ryzyko zachorowania na nowotwory i miażdżycę. Dodatkowo nie zawiera on zbyt dużo kalorii. W 100 g produktu znajdziemy jedynie 23 kcal. Podobnie makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym - w 100 g produktu jest maksymalnie ok. 160 kcal.
Jak zrobić danie dla dwóch osób? Przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem nie jest zbyt wymagający. Trzeba jednak zgromadzić podstawowe produkty. Będą to:
Jak powstaje kurczak ze szpinakiem i makaronem? Zacząć wypada od ugotowania makaronu w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Po odcedzeniu odstawić. Mięso należy pokroić w kawałki. Przed usmażeniem doprawić solą i pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami. Przygotowanie szpinaku zaczyna się od rozmrożenia go. W tym celu ustawiamy garnek na niewielkim ogniu i podgrzewamy. Gdy zielona masa ma już konsystencję papki, dodajemy zgnieciony czosnek. Dzięki temu szpinak zyska lepszy smak i nie będzie mdły. Na końcu dodajemy śmietanę. Całość mieszamy dokładnie z mięsem i makaronem. Danie gotowe. W wersji fit można śmietanę zastąpić jogurtem greckim.
Omawiane danie można zmodyfikować. Choćby kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest tego najlepszym przykładem. W tym przypadku używa się z reguły większej ilości śmietanki 30% (np. 250 ml) po to, żeby z niej, szpinaku, suszonych pomidorów (50 g) i szczypty kurkumy lub curry zrobić kremowy sos. Niekiedy nazywa się takie danie kurczakiem po toskańsku.
Jeszcze jedną alternatywą dla klasycznej wersji omawianego dania jest kurczak ze szpinakiem i fetą. Do składników z zamieszczonego wyżej przepisu można dodać pół kostki sera feta. Dodaje się go na samym końcu lub tuż przed zakończeniem gotowania szpinaku. Słony posmak sera świetnie kontrastuje ze smakiem duszonego z czosnkiem warzywa.
Zobacz też: Szybki obiad z piersią z kurczaka. Pysznego kurczaka w sosie śmietanowym przygotujesz w 20 minut