Przepis na uszka to stosunkowo łatwa receptura, która nie powinna przysporzyć problemów nawet początkującym kucharzom. Sekret udanych uszek tkwi w cieście, które musi być sprężyste i elastyczne i dobrze się kleić, aby uszka nie rozgotowały się. Nim jednak przejdziemy do ciasta, warto najpierw przygotować farsz. Przepis na uszka z grzybami to najpopularniejszy sposób przygotowania tych niewielkich pierożków na wigilijny stół. Podawane są one z aromatycznym barszczem czerwonym (najczęściej na zakwasie), tworząc wspólnie wyjątkowo smaczne połączenie. Do przygotowania uszek z grzybami najczęściej wykorzystujemy grzyby suszone - prawdziwki i borowiki, które uprzednio należy dokładnie wypłukać i namoczyć na kilka godzin.
Namoczone grzyby odcedzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Jedną średnią cebulę również siekamy drobno i podsmażamy na złoto na oleju. Następnie dodajemy grzyby i wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy farsz przestygnie dodajemy do niego żółtko jajka i bułkę tartą, tak aby całość uzyskała gęstą konsystencję. Tak przygotowane nadzienie możemy wykładać na ciasto.
Ciasto na uszka przepis posiada identyczny co ciasto na pierogi. Wystarczą nam więc podstawowe składniki:
Dwie lub trzy szklanki mąki przesiewamy na stolnicę. Robimy zagłębienie w mące, do którego wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli i powoli zaczynamy wyrabiać ciasto. Od czasu do czasu dolewamy po trochę ciepłej wody, cały czas kontrolując konsystencję ciasta. Wyrabiamy tak długo, aż stanie się elastyczne i zacznie samo odchodzić od ręki. Następnie pozostawiamy je na pół godziny pod przykryciem, aby "odpoczęło". Po tym czasie możemy je rozwałkowywać i wykrawać uszka.
Po ulepieniu uszka wrzucamy do wrzątku i gotujemy około czterech minut od momentu wypłynięcia (pamiętajmy by do wody dodać odrobinę oleju, wtedy uszka nie skleją się podczas gotowania). Gdy wystygną możemy je podzielić na porcje i zamrozić. Uszka warto bowiem przygotować 2-3 tygodnie przed świętami, gdyż mogą one bez problemu przetrwać ten czas w zamrażalniku, nie tracąc nic ze swojego smaku.
Klejenie uszek nie jest twoją mocną stroną i zajmuje ci bardzo dużo czasu? Zastanawiasz się jak zrobić uszka wigilijne i nie spędzić przy tym całego dnia? Nic prostszego! Wystarczy, że zaopatrzysz się w specjalną pierożnicę, która zdecydowanie skraca czas potrzebny na przygotowanie uszek na wigilię. Pierożnica to nic innego jak forma posiadająca otwory (zazwyczaj od 30-50) na które nakładamy ciasto, następnie farsz i ponownie ciasto. Dzięki jej wykorzystaniu jednorazowo uzyskujemy kilkadziesiąt uszek, których lepienie pojedynczo zajęłoby znacznie więcej czasu.
Zobacz też: Barszcz czerwony wigilijny - przepis na świąteczną zupę