Jak zrobić rogaliki z marmoladą? Przepis babci Krysi przeniesie was do czasów dzieciństwa

Rogaliki? Przepis jest banalnie prosty. Nic dziwnego, że są często przygotowywane przez babcie, które właśnie takie receptury z reguły lubią najbardziej. Jak zrobić rogaliki? Przepis babci Krysi to u nas hit!

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziecie na Gazeta.pl.

Jak zrobić rogaliki idealne?

Przepis na rogaliki skupia się na przygotowaniu odpowiedniego ciasta drożdżowego. Owszem, można je zrobić z gotowego ciasta, które dostaniemy w sklepie (drożdżowego, a nawet francuskiego), ale nie ma co ukrywać - najlepsze będą te własnej produkcji. Dziś mamy dla was przepis, który od lat wykorzystuje babcia Krysia. I od lat ochoczo tymi rogalikami się z nami dzieli. Całe szczęście!

Zobaczcie też, jak zrobić rogaliki czteroskładnikowe. Ten przepis robi furorę:

Jak zrobić rogaliki z marmoladą według babci Krysi?

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli
  • marmolada
Zobacz wideo A może rogaliki serowe z lukrem cytrynowym? Poezja!

Jak zrobić rogaliki - przepis krok po kroku:

Przygotowanie rogalików zaczynamy od rozczynu. W misce umieszczamy pokruszone drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i ciepłe, ale nie gorące mleko. Mieszamy i odstawiamy na kilka chwil, aż mikstura zacznie się pienić.

W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło i studzimy je. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy też pozostały cukier, sól, jedno jajko, rozczyn i ostudzone masło. Łączymy wszystkie składniki, zagniatając, tak by powstało elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajmy odrobinę mąki, jeżeli zbyt gęste - wody. Gotową masę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na co najmniej 30 minut, aż wyrośnie.

Rogaliki z marmoladą już w połowie drogi! Teraz wystarczy rozwałkować ciasto na dość cienki placek, pokroić je na trójkąty, a na każdym z nich ułożyć po łyżeczce marmolady. Ciasto zwijamy, zaczynając od szerszego końca, tworząc rogaliki. Przepis babci Krysi nakazuje, by układać je na blaszce natłuszczonej masłem lub po prostu wyłożonej pergaminem. Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Rogaliki z marmoladą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut lub do czasu, aż się zrumienią. Na koniec studzimy je i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Przepis na pyszny lukier idealny do takich rogalików znajdziecie tu:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.