Ciasto miodownik - niezastąpione jesienią. Miód akacjowy robi robotę

Zanim zdradzimy wam nasz najlepszy przepis na ciasto miodownik, musicie koniecznie poznać właściwości miodu akacjowego. To właśnie ten miód najlepiej sprawdzi się do miodownika!

Miód akacjowy - właściwości

Miód akacjowy nie wykazuje żadnych przeciwbakteryjnych czy przeciwzapalnych właściwości. Jednak jest rewelacyjnym lekarstwem na ból gardła, kaszel i wiele innych dolegliwości dróg oddechowych. Łagodzi podrażnienia, ma działanie moczopędne i oczyszczające układ moczowy. Spożywany regularnie może wzmocnić odporność.

Zawiera także wiele witamin z grupy B oraz składniki odżywcze  - między innymi potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo. Zapominamy często, że miód akacjowy można wykorzystywać w leczeniu chorób skóry. Wpływa na gojenie się zakażeń. A skoro już to wiemy, przejdźmy do przepisu na ciasto miodownik.

Ciasto miodownik i miód akacjowy

Ciasto miodownik i miód akacjowy. Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki miodu akacjowego,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół szklanki cukru pudru.
Zobacz wideo Skąd się bierze miód? Niezwykłe fakty z życia pszczół

Ciasto miodownik i miód akacjowy. Składniki na ciasto orzechowe:

  • szklanka orzechów włoskich,
  • pół szklanki cukru,
  • 100 g margaryny,
  • 2 łyżki miodu akacjowego.

Ciasto miodownik i miód akacjowy. Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka,
  • 10 łyżek kaszy manny,
  • niepełna szklanka cukru pudru,
  • 350 g masła,
  • powidła śliwkowe.

Ciasto miodownik i miód akacjowy. Przygotowanie:

Zacznijmy przygotowania od ciasta. Mleko i miód podgrzewamy do rozpuszczenia się miodu. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, sodę. Dodajemy cukier puder, jajka i pokrojone w kawałki masło. Dodajemy przestudzone mleko z miodem. Solidnie ugniatamy masło i dzielimy je na cztery części. Wkładamy je lodówki.

Po 30 minutach wyjmujemy pierwszą część i rozwałkowujemy je na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 10 minut.

Przejdźmy do części orzechowej. Drobno siekamy orzechy, dodajemy do nich cukier, masło, miód. Wszystko podsmażamy razem. Wyjmujemy drugą część ciasta i rozwałkowujemy ją. Wylewamy na nią mus orzechowy. Pieczemy blat orzechowy przez 10 minut. Pieczemy też dwa pozostałe blaty. Tym razem bez dodatków.

W tym czasie przygotowujemy krem. Mleko zagotowujemy. Dodajemy kaszę i cukier. Gotujemy, często mieszając, tak długo, aż masa zgęstnieje. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce masę z kaszą.

Układamy na blaszce warstwami: blat bez dodatków, powidła, 1/3 kremu, blat, powidła, 1/3 kremu. Postępujemy tak z kolejnymi plackami. Na ostatnią część kremu wykładamy czwarty placek z orzechami. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum trzy godziny.

Więcej o:
Copyright © Agora SA