Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Półki na drzwiach lodówki to miejsce, w którym wiele osób przechowuje mleko. Jeśli wy również je tam trzymacie, jeszcze dziś przeorganizujcie lodówkę. Dlaczego mleko powinno stać gdzieś indziej? Wszystko wyjaśniamy.
Chociaż półeczki na drzwiach lodówki wyglądają na idealne miejsce na butelki czy kartony z mlekiem, to wcale tak nie jest. Chodzi po prostu o temperaturę. Na drzwiach temperatura jest najwyższa (może sięgać nawet 10-15 stopni!), a na dodatek ulega częstym wahaniom, gdy je otwieramy.
Najlepszą temperaturą do przechowywania świeżego mleka jest natomiast ok. 2-4 stopnie Celsjusza. Takie warunki panują na niższych półkach lodówki. Zimne powietrze bowiem, zgodnie z prawami fizyki, opada, a ciepłe unosi się. Mleko możemy postawić więc na środkowej półce (jest tam ok. 4-5 st. C) lub niżej, najlepiej bliżej tylnej ściany lodówki.
W ten sposób przechowujemy świeże mleko (zarówno zamknięte, jak i otwarte butelki) krowie i roślinne oraz otwarte mleko UHT. Jeśli pasteryzowane mleko nie zostało otworzone, możemy przechowywać je po prostu w szafce lub w piwnicy, gdzie jest trochę chłodniej.
Nie tylko mleko powinniśmy przestawić z drzwiczek lodówki. Niektórzy producenci umieszczają na nich wytłaczanki na jajka. Tymczasem jajka również nie lubią wahań temperatury, chociaż nie potrzebują jej aż tak niskiej - najlepiej trzymać je na środkowych lub górnych półkach.
Na górnych półkach możemy umieścić dżemy, powidła i inne domowe przetwory. Na środkowej półce możemy ustawić jogurty, twaróg, jajka, ugotowane i wystudzone zupy czy inne potrawy. Na niższych półkach stawiamy mleko, hermetycznie zapakowane surowe mięso, sery i ryby. Warzywa i owoce najlepiej przechowywać w szufladach. Na drzwiach możemy ustawić keczup, majonez, sosy i oleje.