Trzymasz mleko w drzwiach lodówki? To najgorsze miejsce. Wyjaśniamy, dlaczego

Czy jesteście pewni, że właściwie przechowujecie mleko? Okazuje się, że to, gdzie stawiamy je w lodówce, ma duże znaczenie dla jego przydatności do spożycia. Sprawdźcie, w którym miejscu należy je stawiać.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Półki na drzwiach lodówki to miejsce, w którym wiele osób przechowuje mleko. Jeśli wy również je tam trzymacie, jeszcze dziś przeorganizujcie lodówkę. Dlaczego mleko powinno stać gdzieś indziej? Wszystko wyjaśniamy.

Przestaw mleko w inne miejsce

Chociaż półeczki na drzwiach lodówki wyglądają na idealne miejsce na butelki czy kartony z mlekiem, to wcale tak nie jest. Chodzi po prostu o temperaturę. Na drzwiach temperatura jest najwyższa (może sięgać nawet 10-15 stopni!), a na dodatek ulega częstym wahaniom, gdy je otwieramy.

Najlepszą temperaturą do przechowywania świeżego mleka jest natomiast ok. 2-4 stopnie Celsjusza. Takie warunki panują na niższych półkach lodówki. Zimne powietrze bowiem, zgodnie z prawami fizyki, opada, a ciepłe unosi się. Mleko możemy postawić więc na środkowej półce (jest tam ok. 4-5 st. C) lub niżej, najlepiej bliżej tylnej ściany lodówki.

Zobacz wideo Rozgrzewające złote mleko [HAPS FIT]

W ten sposób przechowujemy świeże mleko (zarówno zamknięte, jak i otwarte butelki) krowie i roślinne oraz otwarte mleko UHT. Jeśli pasteryzowane mleko nie zostało otworzone, możemy przechowywać je po prostu w szafce lub w piwnicy, gdzie jest trochę chłodniej.

Jak zorganizować lodówkę?

Nie tylko mleko powinniśmy przestawić z drzwiczek lodówki. Niektórzy producenci umieszczają na nich wytłaczanki na jajka. Tymczasem jajka również nie lubią wahań temperatury, chociaż nie potrzebują jej aż tak niskiej - najlepiej trzymać je na środkowych lub górnych półkach.

Na górnych półkach możemy umieścić dżemy, powidła i inne domowe przetwory. Na środkowej półce możemy ustawić jogurty, twaróg, jajka, ugotowane i wystudzone zupy czy inne potrawy. Na niższych półkach stawiamy mleko, hermetycznie zapakowane surowe mięso, sery i ryby. Warzywa i owoce najlepiej przechowywać w szufladach. Na drzwiach możemy ustawić keczup, majonez, sosy i oleje.

Więcej o: