Więcej apetycznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.
Prościutko! Przygotujcie sobie kilka składników i rozgrzejcie gofrownicę. Co ciekawe, jeśli nie macie tego urządzenia, też możecie zrobić gofry. Jak? Pisaliśmy o tym w osobnym artykule:
Idealne ciasto na gofry sprawia, że wychodzą one chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku. Nie rozpadają się i nie są gumowate. O tym może zapewnić jeden etap, którego nie wolno bagatelizować.Wie o tym Ania Starmach, która przepisem podzieliła się na swoim blogu.
Składniki:
Rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka następnie mieszamy razem z mlekiem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, olejem, cukrem i solą. Całość łączymy za pomocą miksera. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Ten etap sprawi, że ciasto będzie puszyste, dzięki czemu gofry nie wyjdą gumowate. Białko delikatnie, w kilku turach łączymy z przygotowaną wcześniej masą.
Porcje ciasta wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i zamykamy urządzenie. Smażymy, aż zarumieni się z obu stron. Gotowe gofry najlepiej odłożyć na chwilę na kratkę do studzenia wypieków, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru wilgoci i gofry nie rozmiękną. Na koniec dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Jak zrobić ciasto na gofry? Jak sami widzicie to naprawdę bułka z masłem. To co? Dziś na podwieczorek?