Piernik staropolski dojrzewający. Chcesz, by był idealny na święta? Zacznij już dziś

Piernik na święta? Lepiej przygotowania rozpocznij już dziś. Pierwszy etap piernika staropolskiego dojrzewającego powinniśmy rozpocząć przynajmniej cztery tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia.

Piernik przepis

Piernik staropolski dojrzewający. Składniki na ciasto:

  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika,
  • 100 ml mleka,
  • szklanka miodu,
  • 220 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 0,5 kg mąki,
  • 2 łyżeczki sody,
  • dwie duże garści orzechów włoskich.
  • 500 g powideł śliwkowych (lub innych, ale śliwkowe będą najlepsze),
  •  2 tabliczki czekolady deserowej.

Piernik staropolski dojrzewający. Przygotowanie:

Piernik staropolski dojrzewający warto przyrządzić przynajmniej cztery tygodnie przed świętami. Dzięki temu jego smak i konsystencja do świąt nabierze najlepszych właściwości. Od czego zacząć?

Miód (zostawiamy dwie łyżki z podanej w przepisie na piernik porcji), masło (odkładamy na później dwie duże łyżki) i cukier przekładamy do dużego garnka. Mieszamy i zagotowujemy razem. Studzimy. Do lekko ciepłej masy dodajemy mąkę, jajko i żółtka. Mieszamy. Po chwili dodajemy przyprawę do piernika i zagniatamy już na jednolitą masę bez grudek.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

W oddzielnym naczyniu mieszamy mleko i sodę. Dodajemy do ciasta, zagniatamy. Siekamy także orzechy włoskie i dodajemy do ciasta. Tutaj czeka nas (i ciasto) odpoczynek. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na dwa lub jeśli mamy tyle czasu, nawet trzy tygodnie.

Po tym czasie posypujemy ciasto mąką. Rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Ciasto po przestudzeniu ma być twarde. Kroimy je na trzy części. Raczej nie poziomo, a pionowo. Inaczej będzie się kruszyć. Zawijamy kawałki w folię aluminiową i odstawiamy na siedem dni do lodówki.

Gdy minie ten czas, ciasto przekładamy powidłami. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy pozostawiony miód i masło. Wszystko Podgrzewamy i gorącą polewą dekorujemy wierzch ciasta. Uwaga, piernik staropolski dojrzewający przechowujemy w lodówce.

Więcej o:
Copyright © Agora SA