Kapusta kiszona to produkt pełen witamin. Zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Kiszonki wzmacniają odporność i znakomicie uzupełniają wiele dań. W wersji na ciepło mogą być dodatkiem np. do dań wigilijnych, lub tradycyjnego obiadu. Na zimno, pasują do rozmaitych smarowideł, takich jak hummus, czy pasta z bakłażana. Kapusta kiszona to także nieodłączny element obiadu z rybą w wielu polskich domach. Sprawdź, jak przygotować oba warianty sałatki, aby wzbogacić twoje menu o nowy przysmak, który pokochasz ty i twoi goście.
Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem podawana na ciepło, znakomicie komponuje się z kotletem schabowym i ziemniakami lub kopytkami, czy kluskami śląskimi. Aby ją przygotować, potrzebujesz:
Na początek kapustę należy odcisnąć z nadmiaru wody, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą tak, aby kapusta została przykryta. Kolejno dodać do niej przyprawy. Wsyp sól, ziele angielskie, liść laurowy i jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Teraz pozostało gotowanie, aż do zmiękczenia się kapusty.
Kolejny etap to przygotowanie boczku. Trzeba pokroić go w kostkę, wytopić na patelni, a kiedy zobaczymy na patelni tłuszcz, dodać pokrojoną drugą cebulę. Gdy boczek będzie rumiany, dodać łyżkę mąki i wymieszać. Po zarumienieniu się mąki (tworzymy tzw. zasmażkę) dolej pół szklanki wywaru z ugotowanej kapusty, a następnie miód lub cukier i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji przez minutę.
Całą zawartość patelni trzeba teraz przelać do garnka z kapustą i zamieszać. Całość ponownie zagotować i przyprawić kapustę solą i pieprzem. Smacznego!
Kapusta kiszona w nieco innym wydaniu, jest częstym gościem na stołach w polskich domach. Stanowi dodatek do ryb i kotletów. W wersji na zimno zachowuje w sobie wiele witamin i smakuje znakomicie także dzięki swojej chrupkości. Sałatka z kapustą może być z dodatkiem marchewki i ta wersja należy do najpopularniejszych. W wersji z jabłkiem może okazać się jeszcze smaczniejsza. Wymieszaj ze sobą te składniki, aby otrzymać ulubioną sałatkę:
Poszatkuj produkty i serwuj z ulubionym daniem obiadowym. Proste, prawda?