Sałatka z kiszonej kapusty, czy kapusta kiszona zasmażana z boczkiem? Oba przepisy są smaczne i proste!

Dodatek do obiadu to najczęściej sałatka. Może być na ciepło lub na zimno, ale wykonana z kapusty niemal zawsze jest smaczna! Sałatka z kiszonej kapusty pasuje na przykład do ryb. Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem znakomicie uzupełni niedzielny obiad z kotletem. Jak ją zrobić?

Kapusta kiszona to produkt pełen witamin. Zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Kiszonki wzmacniają odporność i znakomicie uzupełniają wiele dań. W wersji na ciepło mogą być dodatkiem np. do dań wigilijnych, lub tradycyjnego obiadu. Na zimno, pasują do rozmaitych smarowideł, takich jak hummus, czy pasta z bakłażana. Kapusta kiszona to także nieodłączny element obiadu z rybą w wielu polskich domach. Sprawdź, jak przygotować oba warianty sałatki, aby wzbogacić twoje menu o nowy przysmak, który pokochasz ty i twoi goście. 

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem pasuje do mięs i dań skrobiowych. Jak ją zrobić?

Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem podawana na ciepło, znakomicie komponuje się z kotletem schabowym i ziemniakami lub kopytkami, czy kluskami śląskimi. Aby ją przygotować, potrzebujesz:

  • kapusta kiszona 1 kilogram
  • cebula 2 sztuki
  • boczek wędzony 50 gramów
  • ziele angielskie całe 5 ziaren
  • liść laurowy suszony 1 sztuka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • miód lub cukier 1 łyżka
  • sól morska jodowana drobnoziarnista 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1 szczypta
  • sól morska jodowana drobnoziarnista 0,5 łyżeczki

Przepis na kapustę kiszoną zasmażaną z boczkiem. To prosty i smaczny dodatek

Na początek kapustę należy odcisnąć z nadmiaru wody, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą tak, aby kapusta została przykryta. Kolejno dodać do niej przyprawy. Wsyp sól, ziele angielskie, liść laurowy i jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Teraz pozostało gotowanie, aż do zmiękczenia się kapusty. 

Kolejny etap to przygotowanie boczku. Trzeba pokroić go w kostkę, wytopić na patelni, a kiedy zobaczymy na patelni tłuszcz, dodać pokrojoną drugą cebulę. Gdy boczek będzie rumiany, dodać łyżkę mąki i wymieszać. Po zarumienieniu się mąki (tworzymy tzw. zasmażkę) dolej pół szklanki wywaru z ugotowanej kapusty, a następnie miód lub cukier i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji przez minutę.

Całą zawartość patelni trzeba teraz przelać do garnka z kapustą i zamieszać. Całość ponownie zagotować i przyprawić kapustę solą i pieprzem. Smacznego!

Sałatka z kiszonej kapusty to prosty dodatek do obiadów. Spróbuj jej z jabłkiem!

Kapusta kiszona w nieco innym wydaniu, jest częstym gościem na stołach w polskich domach. Stanowi dodatek do ryb i kotletów. W wersji na zimno zachowuje w sobie wiele witamin i smakuje znakomicie także dzięki swojej chrupkości. Sałatka z kapustą może być z dodatkiem marchewki i ta wersja należy do najpopularniejszych. W wersji z jabłkiem może okazać się jeszcze smaczniejsza. Wymieszaj ze sobą te składniki, aby otrzymać ulubioną sałatkę:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 nieduża marchewka (100 g)
  • 1 jabłko (120 g)
  • 1 szalotka (40 g) lub mała czerwona cebulka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju

Poszatkuj produkty i serwuj z ulubionym daniem obiadowym. Proste, prawda?

Więcej o: