Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepisy na oponki serowe albo z ciasta drożdżowego na pewno znacie. A czy robiliście je kiedyś na... śmietanie? Pączki zrobione z jej dodatkiem są delikatne, mają delikatne i pulchne wnętrze oraz chrupiące brzegi. A jak pachną! Lepiej od razu zróbcie podwójną porcję - a na początek sprawdźcie przepis.
Składniki:
Na polewę:
Masło ucieramy z cukrem, używając miksera kuchennego. Następnie dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii i śmietanę. Wszystko mieszamy na gładką masę. Potem powoli wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Ciasto nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Powinno w niej zostać przez około godzinę.
Po tym czasie do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go. Na blacie rozsypujemy mąkę i wykładamy ciasto z miski. Rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm, a potem wykrawamy spore kółka. W środku tych kółek, używając kieliszka, wykrawamy mniejsze kółeczka.
Tak przygotowane oponki smażymy na głębokim oleju, aż ładnie się zrumienią po obu stronach, co powinno nastąpić po 2-3 minutach. Usmażone oponki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Oponki odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wsypujemy cukier, wlewamy mleko i ekstrakt z wanilii. Miksujemy, aż wszystko ładnie się połączy. Wystudzone oponki polewamy polewą i obsypujemy dodatkami.