Te oponki to hit. Sekret? Dodatek składnika, który na pewno masz w domu

Macie ochotę na domowe oponki? Nic prostszego! Mamy dla was genialny przepis na pyszne, pachnące pączki z dziurką, polane aromatyczną polewą. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepisy na oponki serowe albo z ciasta drożdżowego na pewno znacie. A czy robiliście je kiedyś na... śmietanie? Pączki zrobione z jej dodatkiem są delikatne, mają delikatne i pulchne wnętrze oraz chrupiące brzegi. A jak pachną! Lepiej od razu zróbcie podwójną porcję - a na początek sprawdźcie przepis.

Oponki na śmietanie - przepis

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 3 duże żółtka,
  • 3/4 szklanki śmietany,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Na polewę:

  • 1/4 szklanki mleka,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • opcjonalnie: barwniki spożywcze, kolorowa posypka, wiórki itd.

Jak zrobić oponki na śmietanie?

Masło ucieramy z cukrem, używając miksera kuchennego. Następnie dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii i śmietanę. Wszystko mieszamy na gładką masę. Potem powoli wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Ciasto nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Powinno w niej zostać przez około godzinę.

Po tym czasie do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go. Na blacie rozsypujemy mąkę i wykładamy ciasto z miski. Rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm, a potem wykrawamy spore kółka. W środku tych kółek, używając kieliszka, wykrawamy mniejsze kółeczka.

Tak przygotowane oponki smażymy na głębokim oleju, aż ładnie się zrumienią po obu stronach, co powinno nastąpić po 2-3 minutach. Usmażone oponki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Oponki odstawiamy do ostygnięcia.

Jak zrobić polewę?

Do miski wsypujemy cukier, wlewamy mleko i ekstrakt z wanilii. Miksujemy, aż wszystko ładnie się połączy. Wystudzone oponki polewamy polewą i obsypujemy dodatkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.