Barszcz ukraiński przepis ma stosunkowo prosty i łatwy w przygotowaniu. Jest to zupa, której konsystencja sprawia, że nasyci ona na dłuższy czas nawet bardzo głodną osobę. Dzięki zawartości ziemniaków i fasoli można ją nawet uznać za danie jednogarnkowe, które zastąpi z powodzeniem dwudaniowy obiad. Przepis na barszcz ukraiński tradycyjny zakłada dodatkowo, że zupa ta jest zabielana śmietaną, co sprawia, że jej wartość kaloryczna jest dość wysoka w porównaniu do innych zup. Dlatego też osoby na diecie powinny spożywać ją w mniejszych porcjach.
Tradycyjny barszcz ukraiński jest narodową potrawą na Ukrainie skąd zgodnie z nazwą pochodzi. W takiej wersji barszcz ten składa się oczywiście z buraków, a także świeżej kapusty oraz krojonych ziemniaków. Tradycyjny barszcz może zawierać kawałki gotowanego mięsa wołowego lub wieprzowego.
Cechą, która wyróżnia klasyczny barszcz ukraiński jest dodatek czosnku, a także to, że serwowany jest on w towarzystwie pampuszków, czyli malutkich bułeczek, które również mogą być polane sosem czosnkowym.
Barszcz ukraiński jest przepisem na prosty i bardzo sycący obiad. W polskiej wersji tej zupy obok buraków i ziemniaków występuje także fasola i grzyby, które czynią ją jeszcze bardziej pożywną, a także aromatyczną. Na Ukrainie barszcz z dodatkiem fasoli nazywany jest barszczem czernihowskim.
Składniki na barszcz ukraiński nie są trudno dostępne - większość z nas posiada je wszystkie w swojej kuchni lub bez problemu jest w stanie zaopatrzyć się w nie w najbliższym sklepie. Do przygotowania zupy potrzebne są:
Przygotowanie zupy barszcz ukraiński należy rozpocząć od ugotowania bulionu. Kiedy będzie już gotowy, możemy przystąpić do wykonania zupy.
Choć klasyczny barszcz ukraiński nie ma w swoim przepisie grzybów, to warto dodać je do swojej zupy. Suszone borowiki należy wcześniej dokładnie wypłukać i namoczyć, aby szybciej się ugotowały. Przed dołożeniem do garnka należy je odcedzić i pokroić w drobne paseczki. Garść grzybów jest w stanie całkowicie odmienić aromat barszczu ukraińskiego i sprawić, że będzie jeszcze smaczniejszy.
Barszcz ukraiński z mrożonki to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych osób, które szukają szybkiego sposobu na przygotowanie pożywnej zupy. W gotowej mieszance zawarte są bowiem wszystkie potrzebne warzywa, które są już obrane i pokrojone, dlatego wystarczy wsypać je do garnka i zalać wodą, a następnie doprowadzić do wrzenia. Korzystanie z mrożonek nie tylko skraca czas przygotowania, ale także gotowania, gdyż mrożone warzywa znacznie szybciej się gotują niż te świeże, a jednocześnie są równie wartościowe pod względem odżywczym.
Zobacz też: Żurek a barszcz biały. Czy znasz różnicę?