Barszcz ukraiński. Przepis na tradycyjny barszcz czerwony

Barszcz ukraiński wykonać można według jednego z wielu przepisów. Każdy urozmaica go bowiem na własny sposób. Jaki jest tradycyjny przepis na barszcz ukraiński?

Przepis na barszcz ukraiński tradycyjny. O czym musisz wiedzieć?

Barszcz ukraiński przepis ma stosunkowo prosty i łatwy w przygotowaniu. Jest to zupa, której konsystencja sprawia, że nasyci ona na dłuższy czas nawet bardzo głodną osobę. Dzięki zawartości ziemniaków i fasoli można ją nawet uznać za danie jednogarnkowe, które zastąpi z powodzeniem dwudaniowy obiad. Przepis na barszcz ukraiński tradycyjny zakłada dodatkowo, że zupa ta jest zabielana śmietaną, co sprawia, że jej wartość kaloryczna jest dość wysoka w porównaniu do innych zup. Dlatego też osoby na diecie powinny spożywać ją w mniejszych porcjach. 

Tradycyjny barszcz ukraiński. Historia dania

Tradycyjny barszcz ukraiński jest narodową potrawą na Ukrainie skąd zgodnie z nazwą pochodzi. W takiej wersji barszcz ten składa się oczywiście z buraków, a także świeżej kapusty oraz krojonych ziemniaków. Tradycyjny barszcz może zawierać kawałki gotowanego mięsa wołowego lub wieprzowego.

Cechą, która wyróżnia klasyczny barszcz ukraiński jest dodatek czosnku, a także to, że serwowany jest on w towarzystwie pampuszków, czyli malutkich bułeczek, które również mogą być polane sosem czosnkowym. 

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Barszcz ukraiński. Przepis prosty i bardzo sycący

Barszcz ukraiński jest przepisem na prosty i bardzo sycący obiad. W polskiej wersji tej zupy obok buraków i ziemniaków występuje także fasola i grzyby, które czynią ją jeszcze bardziej pożywną, a także aromatyczną. Na Ukrainie barszcz z dodatkiem fasoli nazywany jest barszczem czernihowskim. 

Barszcz ukraiński: składniki, których będziesz potrzebować

Składniki na barszcz ukraiński nie są trudno dostępne - większość z nas posiada je wszystkie w swojej kuchni lub bez problemu jest w stanie zaopatrzyć się w nie w najbliższym sklepie. Do przygotowania zupy potrzebne są:

  • bulion drobiowo-warzywny (do jego wykonania potrzebujemy: 2 litry wody, porcję rosołową z indyka, kawałek pora, pietruszkę, kawałek selera, marchew, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie)
  • 3-4 średnie buraki
  • pół główki kapusty włoskiej
  • 1,5 szklanki fasoli jaś
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • czosnek
  • cebula
  • sok z cytryny
  • masło

Zupa barszcz ukraiński: przygotowanie

Przygotowanie zupy barszcz ukraiński należy rozpocząć od ugotowania bulionu. Kiedy będzie już gotowy, możemy przystąpić do wykonania zupy. 

  1. Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę buraki i marchewkę.
  2. Gdy warzywa nieco się podgotują, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz uprzednio namoczoną fasolę.
  3. W międzyczasie obieramy cebulę i drobną ją kroimy. Podsmażamy na maśle do zeszklenia. Dodajemy 2 ząbki czosnku. Całość dodajemy do zupy.
  4. Do garnka wrzucamy także poszatkowaną kapustę. Mieszamy i dodajemy sok z połowy cytryny.
  5. Na koniec dodajemy pieprzu i soli oraz w razie potrzeby soku z cytryny. 

Klasyczny barszcz ukraiński. Dodaj suszone grzyby

Choć klasyczny barszcz ukraiński nie ma w swoim przepisie grzybów, to warto dodać je do swojej zupy. Suszone borowiki należy wcześniej dokładnie wypłukać i namoczyć, aby szybciej się ugotowały. Przed dołożeniem do garnka należy je odcedzić i pokroić w drobne paseczki. Garść grzybów jest w stanie całkowicie odmienić aromat barszczu ukraińskiego i sprawić, że będzie jeszcze smaczniejszy. 

Barszcz ukraiński z mrożonki

Barszcz ukraiński z mrożonki to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych osób, które szukają szybkiego sposobu na przygotowanie pożywnej zupy. W gotowej mieszance zawarte są bowiem wszystkie potrzebne warzywa, które są już obrane i pokrojone, dlatego wystarczy wsypać je do garnka i zalać wodą, a następnie doprowadzić do wrzenia. Korzystanie z mrożonek nie tylko skraca czas przygotowania, ale także gotowania, gdyż mrożone warzywa znacznie szybciej się gotują niż te świeże, a jednocześnie są równie wartościowe pod względem odżywczym. 

Zobacz też: Żurek a barszcz biały. Czy znasz różnicę?

Więcej o: