Przepis na kiszone buraki. Jakie smakołyki z kiszonych buraków powinny zagościć na naszym stole?

Przepis na kiszone buraki jest prosty i niewymagający. Warto go przygotować, gdyż kiszone buraki to smaczny dodatek do wielu dań, a przy tym cenne źródło witamin i minerałów.

Buraki kiszone. Przepis na naturalną odporność

Przepis na kiszone buraki to droga do zdobycia w naturalny sposób odporności, o której tak wiele mówi się w kontekście epidemii koronawirusa, ale także w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dochodzi do wysypu różnego rodzaju infekcji. Kiszonki zawierają w sobie całą gamę witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na organizm. Do tego zawarte w nich bakterie probiotyczne wzbogacają florę bakteryjną jelit, co w znaczący sposób podnosi odporność organizmu. Buraki kiszone to przepis na proste wzbogacenie swojej diety w żelazo, co jest ważne zwłaszcza dla osób z tendencją do niedokrwistości. Zwraca się także uwagę na dużą dawkę zawartych w nich azotanów, które obniżają ciśnienie krwi, a także kwasu foliowego ważnego nie tylko dla kobiet w ciąży, ale także u osób obciążonych ryzykiem wystąpienia chorób serca.

Barszcz czerwony (zdj. ilustracyjne)Barszcz czerwony wigilijny. Jak go przygotować? [PRZEPIS]

Kiszenie buraków - przepis, który zawsze wychodzi

Kiszenie buraków nie jest niczym trudnym. Jeśli choć raz przygotowywałeś przetwory typu ogórki kiszone czy kapusta, z pewnością bez trudu poradzisz sobie z wykonaniem przepisu na kiszone buraki. 

Składniki: 3 kg buraków, 2 l wody, 2 łyżki soli, listki laurowe, główka czosnku, pieprz ziarnisty, ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Słój 5-litrowy dokładnie myjemy i wyparzamy. Na jego dnie układamy obrane i rozduszone ząbki czosnku.
  2. Buraki obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy ciasno do słoja, tak aby się nie przemieszczały. 
  3. Przygotowujemy zalewę. Dwa litry wody umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy dwie łyżki soli, a także liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. gotujemy ok. 7-10 minut. Następnie odcedzamy przyprawy - zalewa powinna być czysta. Gdy przestygnie zalewamy buraki tak, aby wszystkie znalazły się pod wodą - nic nie powinno wystawać.
  4. Zakręcamy słój i codziennie zbieramy tworzącą się pianę.
  5. Po sześciu dniach buraki będą gotowe. Sok zlewamy do butelek i przechowujemy w lodówce, a buraczki możemy zetrzeć do surówki. 
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Kiszenie buraków czerwonych do picia. Przepis na zakwas

Kiszenie buraków czerwonych do picia wykonujemy według powyższego przepisu. Sok powstały z połączenia buraków i zalewy jest bardzo dobrym źródłem żelaza, ale także wskazuje się na jego wspomagające działanie dla układu odpornościowego. Powstały w ciągu 6-7 dni zakwas z buraków należy przelać do butelek i przechowywać w lodówce - w ten sposób może on być przetrzymywany nawet kilka miesięcy. 

Zakwas z buraków nadaje się do bezpośredniego spożycia, ale także można go dolać do barszczu czerwonego - zyska on wtedy bardziej intensywny smak i zapach. Jeśli natomiast chcemy pić zakwas, wtedy najlepszym sposobem jest spożywanie pół szklanki zakwasu dziennie przez dwa tygodnie. Po tym czasie należy zrobić przerwę i po miesiącu można ponownie rozpocząć 2-tygodniową kurację.

Zakwas z burakówZakwas z buraków. Przepis na idealny barszcz i nie tylko!

Przepis na buraki do słoików

Przepis na buraki do słoików to nie tylko kiszenie buraczków. Doskonałym sposobem na ich przetworzenie jest wykonanie sałatki z papryką.

Składniki: 

  • 3 kg buraków, 1 kg papryki, 0,5 kg cebuli
  • zalewa: 1,5 szklanki wody, szklanka oleju rzepakowego, szklanka octu, szklanka cukru, 2 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Buraczki umyć i ugotować. Po przestygnięciu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. W dużym garnku zagotować wodę z octem, olejem, cukrem i solą.
  5. Do wrzącej zalewy dodać pokrojoną cebulę. Gotować około 10 min.
  6. Następnie wrzucić pokrojoną paprykę i dalej gotować 10 min.
  7. Na koniec dodać buraczki. Gotować 10 min.
  8. Gotową gorącą sałatkę przekładać do umytych i wyparzonych słoików. Od razu zamykać i układać do góry dnem. 

Zobacz też: Kiszone buraki - poznaj zalety zakwasu z buraków. Prosty przepis dla początkujących

Więcej o: