Przepis na kiszone buraki to droga do zdobycia w naturalny sposób odporności, o której tak wiele mówi się w kontekście epidemii koronawirusa, ale także w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dochodzi do wysypu różnego rodzaju infekcji. Kiszonki zawierają w sobie całą gamę witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na organizm. Do tego zawarte w nich bakterie probiotyczne wzbogacają florę bakteryjną jelit, co w znaczący sposób podnosi odporność organizmu. Buraki kiszone to przepis na proste wzbogacenie swojej diety w żelazo, co jest ważne zwłaszcza dla osób z tendencją do niedokrwistości. Zwraca się także uwagę na dużą dawkę zawartych w nich azotanów, które obniżają ciśnienie krwi, a także kwasu foliowego ważnego nie tylko dla kobiet w ciąży, ale także u osób obciążonych ryzykiem wystąpienia chorób serca.
Kiszenie buraków nie jest niczym trudnym. Jeśli choć raz przygotowywałeś przetwory typu ogórki kiszone czy kapusta, z pewnością bez trudu poradzisz sobie z wykonaniem przepisu na kiszone buraki.
Składniki: 3 kg buraków, 2 l wody, 2 łyżki soli, listki laurowe, główka czosnku, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
Przygotowanie:
Kiszenie buraków czerwonych do picia wykonujemy według powyższego przepisu. Sok powstały z połączenia buraków i zalewy jest bardzo dobrym źródłem żelaza, ale także wskazuje się na jego wspomagające działanie dla układu odpornościowego. Powstały w ciągu 6-7 dni zakwas z buraków należy przelać do butelek i przechowywać w lodówce - w ten sposób może on być przetrzymywany nawet kilka miesięcy.
Zakwas z buraków nadaje się do bezpośredniego spożycia, ale także można go dolać do barszczu czerwonego - zyska on wtedy bardziej intensywny smak i zapach. Jeśli natomiast chcemy pić zakwas, wtedy najlepszym sposobem jest spożywanie pół szklanki zakwasu dziennie przez dwa tygodnie. Po tym czasie należy zrobić przerwę i po miesiącu można ponownie rozpocząć 2-tygodniową kurację.
Przepis na buraki do słoików to nie tylko kiszenie buraczków. Doskonałym sposobem na ich przetworzenie jest wykonanie sałatki z papryką.
Składniki:
Przygotowanie:
Zobacz też: Kiszone buraki - poznaj zalety zakwasu z buraków. Prosty przepis dla początkujących