Więcej przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl.
Proste ciasto może być naprawdę proste. Na dodatek nie musisz mieć piekarnika, nie musisz mieć nawet porządnego miksera. Choć ten ostatni się na pewno przyda. Łatwiej (i szybciej) ubijesz przy jego pomocy schłodzoną śmietanę, a właśnie do tego trzeba zacząć przygotowanie prostego ciasta, jakim jest ciasto leniwej synowej.
Ubijamy więc schłodzoną mocną śmietanę. Powinna powstać sztywna masa. Do osobnego naczynia przekładamy mascarpone wraz z ¾ masy kajmakowej. Wszystko miksujemy (lub porządnie mieszamy). Masa ma być jednolita, gładka, bez grudek. Dodajemy do gładkiej masy bitą śmietanę. Delikatnie łączymy wszystko łyżką. Najlepiej drewnianą lub plastikową szpatułką.
Na dni blaszki wykładamy papier do pieczenia. Układamy na niej herbatniki. Na ciasteczka wykładamy 1/3 masy kajmakowej z bitą śmietaną. Powtarzamy czynność trzy razy. Przykrywamy wszystko herbatnikami. Na nich rozsmarowujemy pozostały kajmak. Na wierzchu rozkruszamy chałwę. Jeśli nie mamy chałwy, możemy zetrzeć na tarce kawałek czekolady (najlepiej deserowej).
Ciasto leniwej synowej wkładamy do lodówki na kilka godzin.