Klasyczny pomysł na obiad w wersji "po królewsku". Kotlet szwajcar zachwyci gości!

Kotlet szwajcar, to po prostu potoczna nazwa kotleta po szwajcarsku. Inaczej nazywany cordon bleu to znakomite danie, które zachwyci twoich gości. Królewska wersja tradycyjnego obiadu wręcz rozpływa się w ustach. Poznaj przepis, który nie wymaga kulinarnych zdolności.

Kotlet schabowy, kotlet drobiowy i kotlet de volaille to trzy najpopularniejsze kotlety, które pojawiają się na stołach niemal w każdym domu. Nic dziwnego, ponieważ są pożywne, a chrupiąca panierka jest uwielbiana zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Jeśli nieco znudziła ci się klasyka, to poznaj kolejny rodzaj kotleta. To kotlet szwajcar, czyli inaczej cordon bleu lub kotlet szwajcarski. Jest delikatny w smaku, a w środku chowa królewskie dodatki. Specjalny rodzaj szynki i ser, zaskoczą twoich gości. To świetny pomysł na obiad!

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Kotlet szwajcar, czyli potoczna nazwa na kotleta po szwajcarsku. Co go wyróżnia?

Kotlet po szwajcarsku, to inaczej kotlet schabowy, ale z nadzieniem. Wykonuje się go tak samo z mięsa wieprzowego, ale dodatkowo jest wzbogacony szynką oraz serem, który rozpływa się podczas krojenia. Kotlet szwajcarski w innych krajach nosi nazwę cordon bleu. To danie mięsne datuje się na lata 40. 

Kotlet szwajcar to idealny pomysł na obiad. Poznaj przepis na kotleta po szwajcarsku

Aby przygotować idealnego kotleta po szwajcarsku potrzebne będą:

  • 200 ml mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy np. francuskiej
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • opcjonalnie 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

(tych produktów użyjesz do zamarynowania mięsa)

oraz:

  • 700 g schabu 
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach 
  • 100 g sera żółtego w plasterkach
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • przyprawy: po około 1/3 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Jak przyrządzić kotleta po szwajcarsku i z czym kotlet szwajcar smakuje najlepiej?

Na początku rozbij kotlety tak, jak przy przygotowaniu kotletów schabowych. Powinny być cienkie i bez dziur. Następnie umieść kotlety w marynacie, którą przygotujesz w wymienionych powyżej produktów. Najsmaczniejsze kotlety będą wtedy, kiedy umieścisz je w marynacie na całą noc. Następnie osusz kotlety ręcznikiem papierowym (dzięki temu panierka będzie do nich przylegać) i umieść na każdym z nich plasterek sera, oraz szynki. Kotlety złóż na pół i panieruj tak, jak kotlety schabowe, uważając, aby kotlet się nie "otwierał". Smaż na oleju lub maśle klarowanym. Kotlety szwajcarskie są najsmaczniejsze w towarzystwie dodatków skrobiowych oraz surówki, np. z kapusty pekińskiej. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.