Kotlet schabowy, kotlet drobiowy i kotlet de volaille to trzy najpopularniejsze kotlety, które pojawiają się na stołach niemal w każdym domu. Nic dziwnego, ponieważ są pożywne, a chrupiąca panierka jest uwielbiana zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Jeśli nieco znudziła ci się klasyka, to poznaj kolejny rodzaj kotleta. To kotlet szwajcar, czyli inaczej cordon bleu lub kotlet szwajcarski. Jest delikatny w smaku, a w środku chowa królewskie dodatki. Specjalny rodzaj szynki i ser, zaskoczą twoich gości. To świetny pomysł na obiad!
Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kotlet po szwajcarsku, to inaczej kotlet schabowy, ale z nadzieniem. Wykonuje się go tak samo z mięsa wieprzowego, ale dodatkowo jest wzbogacony szynką oraz serem, który rozpływa się podczas krojenia. Kotlet szwajcarski w innych krajach nosi nazwę cordon bleu. To danie mięsne datuje się na lata 40.
Aby przygotować idealnego kotleta po szwajcarsku potrzebne będą:
(tych produktów użyjesz do zamarynowania mięsa)
oraz:
Na początku rozbij kotlety tak, jak przy przygotowaniu kotletów schabowych. Powinny być cienkie i bez dziur. Następnie umieść kotlety w marynacie, którą przygotujesz w wymienionych powyżej produktów. Najsmaczniejsze kotlety będą wtedy, kiedy umieścisz je w marynacie na całą noc. Następnie osusz kotlety ręcznikiem papierowym (dzięki temu panierka będzie do nich przylegać) i umieść na każdym z nich plasterek sera, oraz szynki. Kotlety złóż na pół i panieruj tak, jak kotlety schabowe, uważając, aby kotlet się nie "otwierał". Smaż na oleju lub maśle klarowanym. Kotlety szwajcarskie są najsmaczniejsze w towarzystwie dodatków skrobiowych oraz surówki, np. z kapusty pekińskiej.