Ryba po japońsku. Jak ją przygotować? Poznaj prosty przepis

Jak powinna być serwowana ryba po japońsku? Jakiego gatunku najlepiej używać do przyrządzenia tego dania? Warto poznać przepis, bo w stosunkowo krótkim czasie możemy przygotować ją dla naszych znajomych lub rodziny.

Ryba po japońsku, czyli jaka?

Jak powinna wyglądać ryba po japońsku? Wykonanie tego dania nie jest wbrew pozorom przesadnie skomplikowane. Jej zaletą jest fakt, że w przeciągu 30 lub 40 minut możemy przygotować ciekawą potrawę nawet dla 8 - 10 osób. Może być ona przy tym podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki temu staje się bardzo atrakcyjnym elementem menu na świątecznym stole lub podczas imprezy w gronie znajomych. Panierowana ryba po japońsku w sosie słodko - kwaśnym z pewnością zostanie doceniona jako wyjątkowo smaczne i lubiane danie. 

Przepis na rybę po japońsku: jakie mięso wybrać?

Jaki powinien być przepis na rybę po japońsku? Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie mięso. Do najczęściej wykorzystywanych gatunków należą morszczuk, miruna i mintaj. W przypadku innych upodobań smakowych nie ma jednak przeszkód co do tego, żeby zmodyfikować ten przepis. 

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Ryba po japońsku - przepis na smaczne danie

W jaki sposób powinna być przygotowana klasyczna ryba po japońsku? Przepis jest prosty, danie powstaje w dwóch podstawowych etapach - należy przygotować rybę i odpowiednią zalewę. Co będzie nam do tego potrzebne? Składniki na 10 porcji to:

  • ok. 1 kg filetów z miruny, mintaja lub morszczuka
  • sól, pieprz i przyprawy do smaku
  • cytryna do skropienia mięsa
  • 0,25 kg mąki pszennej
  • szklanka wody
  • 2 jaja

Do wykonania zalewy dodatkowo będziemy potrzebować:

  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy do smaku
  • 3 cebule
  • słoik papryki konserwowej
  • słoik ogórków konserwowych

Przygotowanie ryby po japońsku

Ryba po japońsku wymaga przede wszystkim właściwego przygotowania mięsa wybranej przez nas ryby. Filety rozmraża się i kroi na kawałki długości do 5 cm. Przed smażeniem należy dokładnie osuszyć je papierowym ręcznikiem. Ich przygotowanie wymaga też skropienia sokiem z cytryny i odstawienia na kilkanaście minut. Po tym czasie dodaje się przyprawy do smaku. Ciasto tworzy się z mąki, jajek i wody. Umoczone w cieście kawałki ryby wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy obustronnie do zarumienienia. W końcu wykładamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. 

Ryba po japońsku - przepis. Zalewa do przyrządzenia dania

Jak wygląda przepis na rybę po japońsku? Zalewa jest jego drugim elementem. Należy przygotować jej poszczególne składniki. Na oleju smażymy pokrojoną w pasujący nam sposób cebulę. Smażymy ją do zarumienienia - oczywiście nie można tego robić na tłuszczu pozostałym po przygotowywaniu ryby. Pozostałe warzywa kroimy na paski i plasterki wg uznania i upodobań. 

Zalewę przygotowujemy w odpowiednio dużym pojemniku. Wlewamy podstawowe składniki zalewy, czyli wodę, olej rzepakowy, ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy cebulę i warzywa. Całość znów gotujemy przez mniej więcej 3 minuty. Później lekko ostudzamy płyn.

W dość dużym naczyniu przekładamy warstwami warzywa z zalewą i rybę. Danie można serwować na ciepło lub zimno z zielonym przybraniem (np. z pietruszki).

Ryba po japońsku z ananasem

Danie można też przygotować w nieco mniej standardowy sposób. Ryba po japońsku z ananasem może stać się ulubioną potrawą osób zakochanych choćby w pizzy hawajskiej. Kilka plastrów ananasa z puszki wystarczy dodać do zalewy, co nada jej jeszcze bardziej interesującego smaku. 

Zobacz też: Wędzona rybka jak pamiątka znad morza. Ile można ją przechowywać?

Więcej o: