Jak powinna wyglądać ryba po japońsku? Wykonanie tego dania nie jest wbrew pozorom przesadnie skomplikowane. Jej zaletą jest fakt, że w przeciągu 30 lub 40 minut możemy przygotować ciekawą potrawę nawet dla 8 - 10 osób. Może być ona przy tym podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki temu staje się bardzo atrakcyjnym elementem menu na świątecznym stole lub podczas imprezy w gronie znajomych. Panierowana ryba po japońsku w sosie słodko - kwaśnym z pewnością zostanie doceniona jako wyjątkowo smaczne i lubiane danie.
Jaki powinien być przepis na rybę po japońsku? Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie mięso. Do najczęściej wykorzystywanych gatunków należą morszczuk, miruna i mintaj. W przypadku innych upodobań smakowych nie ma jednak przeszkód co do tego, żeby zmodyfikować ten przepis.
W jaki sposób powinna być przygotowana klasyczna ryba po japońsku? Przepis jest prosty, danie powstaje w dwóch podstawowych etapach - należy przygotować rybę i odpowiednią zalewę. Co będzie nam do tego potrzebne? Składniki na 10 porcji to:
Do wykonania zalewy dodatkowo będziemy potrzebować:
Ryba po japońsku wymaga przede wszystkim właściwego przygotowania mięsa wybranej przez nas ryby. Filety rozmraża się i kroi na kawałki długości do 5 cm. Przed smażeniem należy dokładnie osuszyć je papierowym ręcznikiem. Ich przygotowanie wymaga też skropienia sokiem z cytryny i odstawienia na kilkanaście minut. Po tym czasie dodaje się przyprawy do smaku. Ciasto tworzy się z mąki, jajek i wody. Umoczone w cieście kawałki ryby wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy obustronnie do zarumienienia. W końcu wykładamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Jak wygląda przepis na rybę po japońsku? Zalewa jest jego drugim elementem. Należy przygotować jej poszczególne składniki. Na oleju smażymy pokrojoną w pasujący nam sposób cebulę. Smażymy ją do zarumienienia - oczywiście nie można tego robić na tłuszczu pozostałym po przygotowywaniu ryby. Pozostałe warzywa kroimy na paski i plasterki wg uznania i upodobań.
Zalewę przygotowujemy w odpowiednio dużym pojemniku. Wlewamy podstawowe składniki zalewy, czyli wodę, olej rzepakowy, ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy cebulę i warzywa. Całość znów gotujemy przez mniej więcej 3 minuty. Później lekko ostudzamy płyn.
W dość dużym naczyniu przekładamy warstwami warzywa z zalewą i rybę. Danie można serwować na ciepło lub zimno z zielonym przybraniem (np. z pietruszki).
Danie można też przygotować w nieco mniej standardowy sposób. Ryba po japońsku z ananasem może stać się ulubioną potrawą osób zakochanych choćby w pizzy hawajskiej. Kilka plastrów ananasa z puszki wystarczy dodać do zalewy, co nada jej jeszcze bardziej interesującego smaku.
Zobacz też: Wędzona rybka jak pamiątka znad morza. Ile można ją przechowywać?