Kwaśne, z grubą skórką, niezbyt soczyste to prawdziwa zmora. Jak wybrać dobre pomarańcze?

Kupujecie pomarańcze, a w domu okazuje się, że są niesmaczne? Miąższ suchy jak wiór, kwaśny lub gorzki, a do tego mnóstwo skórki... Koniec z tym. Sprawdźcie, jak wybrać dobre pomarańcze.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Słuchaliście już "Last Christmas"? Odliczacie dni do Bożego Narodzenia? To w takim razie czas na zakup pomarańczy - w końcu to jeden z najbardziej świątecznych aromatów! Zbliża się czas, kiedy te owoce kupowane są najchętniej. Sprawdźcie, jak wybrać dobre owoce - soczyste i pełne smaku.

Szukaj pępka

Jeśli chcecie wybrać najsmaczniejsze - soczyste, słodkie i bezpestkowe - pomarańcze, szukajcie gatunku Washington Navel. Navel, z angielskiego pępek, widoczny jest... na skórce owocu! Zamiast małej kropeczki, u dołu owocu, zobaczycie coś, co przypomina ludzki pępek. Co ciekawe, jest to po prostu... druga, nierozwinięta pomarańcza.

Skórka prawdę ci powie

Podczas zakupów trzeba również zwrócić na jakość owocu. Gdy na skórce widoczne są przebarwienia lub obicia, pomarańcze nie będą smaczne. Zielone plamy oznaczają, że owoc nie jest jeszcze w pełni dojrzały.

Zobacz wideo Brownie w pomarańczy

Pomarańcze, które są nienaturalnie miękkie albo z widocznym nalotem pleśni, trzeba od razu odrzucić. Jeżeli zobaczymy takie owoce w koszyku, warto od razu zwrócić na nie uwagę obsłudze.

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Jesienią i zimą, gdy trwa sezon grypowy, zaleca się przyjmowanie witaminy C. Jedząc pomarańcze i inne cytrusy, mamy okazję przyswoić sporą jej ilość. Pomarańcze mają też sporo witamin z grupy B, a także potasu, fosforu, beta-karotenu oraz wapnia. Są także niskokaloryczne, obniżają poziom "złego" cholesterolu. Zapach pomarańczy ma właściwości uspokajające, dlatego skórki pomarańczy warto zasuszyć i ustawić w pomieszczeniu zamiast patyczków zapachowych.

Więcej o: