Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Pasta jajeczna to bez wątpienia jedna z ulubionych przekąsek w polskich domach. To doskonały pomysł na prostą, jednak bardzo smaczną przystawkę na imprezę. Pasta jajeczna podawana na śniadanie wraz ze świeżą bułeczką to większości mieści się w kategorii klasyków. Można zrobić ją wieczorem, by rano szybko przygotować śniadanie dla całej rodziny. Warto pamiętać o jednej rzeczy, która zmieni smak całej pasty. Sprawdźcie przepis na smaczną pastę jajeczną.
1. Jajka włożyć do garnka z zimną wodą i ustawić na małym ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, to powinniśmy od tego momentu odliczyć 10 minut.
2. Wylewamy wrzątek i przelewamy jajka zimną wodą. Następnie odkładamy jajka do ostudzenia.
3. Kiedy jajka będą już ostudzone, to obieramy je i drobno siekamy. Możemy także zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Ścieramy ser na tarce o najmniejszych oczkach i drobno kroimy szczypiorek.
5. Do miseczki wrzucamy pokrojone jajka, dodajemy majonez, musztardę, śmietanę, przyprawy i szczypiorek.
6. Wszystko posypujemy rzeżuchą, która jest nie tylko bardzo zdrowia, ale sprawi, że pasta nabierze ostrości. Smacznego!
Kluczem do zrobienia smacznej pasty jajecznej są poprawnie ugotowane jajka na twardo. Zbyt długo gotowane jajko wywołuje niepożądane zmiany - ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor, a na żółtku może powstać zielonkawy nalot, który nie wygląda zbyt apetycznie. W idealnie ugotowanym jajku nie wyczujemy woni siarkowodoru, ani nie odnotujemy zmiany zapachu.