Pasta jajeczna. Jeden składnik odmieni tę potrawę. Zwróć uwagę na to, ile gotujesz jajka

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i serem to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Przepis na pastę jajeczną jest zybki, prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Warto wiedzieć, że czas gotowania jajek ma ogromne znaczenie i może zmienić smak całej przystawki. Liczy się każda minuta.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Pasta jajeczna to bez wątpienia jedna z ulubionych przekąsek w polskich domach. To doskonały pomysł na prostą, jednak bardzo smaczną przystawkę na imprezę. Pasta jajeczna podawana na śniadanie wraz ze świeżą bułeczką to większości mieści się w kategorii klasyków. Można zrobić ją wieczorem, by rano szybko przygotować śniadanie dla całej rodziny. Warto pamiętać o jednej rzeczy, która zmieni smak całej pasty. Sprawdźcie przepis na smaczną pastę jajeczną

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Pasta jajeczna. Składniki:

  • 3 średnie jajka ugotowane na twardo
  • 50 g żółtego sera
  • 3 płaskie łyżki majonezu (na jedno jajko zazwyczaj daje się 1 łyżkę majonezu)
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 % lub 22%
  • łyżeczka musztardy delikatesowej
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • rzeżucha lub kilka listków szczypiorku 

Pasta jajeczna. Przepis

1. Jajka włożyć do garnka z zimną wodą i ustawić na małym ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, to powinniśmy od tego momentu odliczyć 10 minut.

2. Wylewamy wrzątek i przelewamy jajka zimną wodą. Następnie odkładamy jajka do ostudzenia.

3. Kiedy jajka będą już ostudzone, to obieramy je i drobno siekamy. Możemy także zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

4. Ścieramy ser na tarce o najmniejszych oczkach i drobno kroimy szczypiorek.

5. Do miseczki wrzucamy pokrojone jajka, dodajemy majonez, musztardę, śmietanę, przyprawy i szczypiorek. 

6. Wszystko posypujemy rzeżuchą, która jest nie tylko bardzo zdrowia, ale sprawi, że pasta nabierze ostrości. Smacznego! 

Zwróć uwagę na jajka. Czas odgrywa ważną rolę

Kluczem do zrobienia smacznej pasty jajecznej są poprawnie ugotowane jajka na twardo. Zbyt długo gotowane jajko wywołuje niepożądane zmiany - ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor, a na żółtku może powstać zielonkawy nalot, który nie wygląda zbyt apetycznie. W idealnie ugotowanym jajku nie wyczujemy woni siarkowodoru, ani nie odnotujemy zmiany zapachu.

Pasta jajecznaPasta jajeczna shutterstock/Cesarz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.