Najlepsze ziemniaczki do obiadu. Zastosuj sprytny trik z łyżką

Fachowo takie ziemniaki nazywają się Hasselback, ale my nazywamy je najlepszą ziemniaczaną opcją w naszej części Europy. Wystarczy kilka dorodnych sztuk, ostry nóż, łyżka i odrobinę precyzji oraz cierpliwości. Uwaga na palce!

Więcej niebanalnych przepisów na Gazeta.pl

Ziemniaki mają możliwości. To niepodważalny fakt. Trudno zliczyć sposoby, na jakie możemy je szybko przygotować, a potem rzecz jasna - jeszcze szybciej zjeść. Frytki, purée, placki, babka, zupa-krem... Wyliczanie nie ma sensu. Dużo lepiej ten czas i energię spożytkować na wypróbowanie nowego przepisu. Ziemniaki Hasselback. W ich przygotowaniu główną rolę odgrywa ostry nóż i łyżka. A jeśli ostrość noża pozostawia wiele do życzenia... Cóż, to właśnie ten moment, kiedy trzeba sięgnąć po ostrzałkę. 

SKŁADNIKI:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli gruboziarnistej (ewentualnie pół łyżeczki miałkiej)
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
Zobacz wideo

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzej piekarnik do 250 st. C. Dokładnie umyj ziemniaki (najlepiej wyszoruj je szczoteczką). Każdy ziemniak połóż na łyżce stołowej i nakrajaj go bardzo ostrym nożem. Nacięcia powinny być zrobione co 2-3 mm. Nacinaj ziemniak do momentu, kiedy ostrze noża oprze się na łyżce. Dzięki temu powstanie efektowny wzór i nie przetniesz ziemniaka na pół. Naczynie żaroodporne z pokrywką posmaruj oliwą, ułóż w nim nakrojone ziemniaki (nacięciami do góry), polej resztą oliwy. Oprósz solą, przykryj i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Po upływie tego czasu nałóż na każdy ziemniak odrobinę masła, posyp rozmarynem, odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 25-30 minut. Gotowe ziemniaki powinny być przyrumienione i chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i soczyste w środku.

OPCJE:

Ziemniaki można przygotować też z innymi ziołami. Doskonale w tej roli sprawdzą się bazylia, oragano, tymianek, a także koperek lub świeża natka pietruszki. Pod koniec pieczenia ziemniaki można posypać odrobiną startego sera żółtego. Ci, którzy wolą bardziej wyraziste smaki, mogą ziemniaki posypać przed pieczeniem także startą gałką muszkatołową i odrobiną kolorowego pieprzu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.