• Link został skopiowany

Kartacze - przepis. Sekret idealnego smaku tkwi w jednym dodatku

Kartacze to klasyka polskiej kuchni regionalnej. Ich prostota i wyjątkowy smak idealnie sprawdzą się w codziennym jadłospisie oraz podczas ważniejszych uroczystości. Sekretem ich smaku jest połączenie dwóch rodzajów ziemniaków. Co należy zrobić, żeby kartacze wyszły idealne?
Kartacze przepis
Dar1930 / Shutterstock

Więcej przepisów na Gazeta.pl.

Kartacze, w niektórych regionach nazywane cepelinami, to rodzaj klusek ziemniaczanych z mięsnym nadzieniem. Zazwyczaj przyjmują kształt spłaszczonego owalu, co jest jedną z cech rozpoznawczych tego regionalnego dania. Istotą ich smaku jest delikatne ciasto powstałe z dwóch mas ziemniaczanych - przetartych surowych oraz zmielonych i ugotowanych ziemniaków.

Kartacze - przepis na to uwielbiane przez Polaków danie jest banalny. Pyzy z mięsem są cenione przez smakoszy za delikatną teksturę ziemniaczanego ciasta oraz za porządnie doprawiony farsz z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Kartacze od wielu pokoleń pieszczą podniebienia Polaków, głównie za sprawą jednego dodatku, którego nie może zabraknąć podczas serwowania potrawy.

Kartacze - przepis na idealne pyzy z mięsem 

Przepis na Kartacze jest prosty i nieskomplikowany. Aby zrobić przepyszne ziemniaczane kluchy potrzebujemy:

1. 0.5 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowiny)

2. 1.5 kg ziemniaków

3. 3 jajka

4. około 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 

5. 2 średnie cebule

6. Przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka)

Zobacz wideo

Kartacze - przepis. Sposób wykonania:

1. Obierz i umyj ziemniaki i podziel je na dwie części.

2. Część ziemniaków ugotuj, pozostałe zetrzyj na tarce o małych oczkach

3. Starte ziemniaki połóż na gazie i odciśnij z nadmiaru wody. Wodę pozostaw w naczyniu i poczekaj, aż wytworzy się skrobia

4. Gdy wytworzy się skrobia, ostrożnie wylej wodę

5. Połącz ugotowane ziemniaki ze startymi, dodaj 2 jajka, sól i mąkę ziemniaczaną, następnie wyrabiaj na gładką masę

6. Na rozgrzaną patelnie, wyrzuć drobno posiekane cebule

7. Podsmażoną cebulę połącz z mięsem, dodaj jajko i resztę przypraw (nie żałuj pieprzu i majeranku)

8. Z ciasta ziemniaczanego uformuj dość grube, owalne placki. Farsz nakładaj łyżką i zawiń w placku tak, aby był całkowicie schowany. Kartacze formuj w owalny kształt.

9. Kartacze wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotuj je przez około 4-5 minut

Aby kartacze były jeszcze pyszniejsze, wystarczy przed podaniem dodać jeden składnik - uwielbiane przez Polaków skwarki. Okrasa ze skwarków  nada kartaczom głębi i wyraźnie uwydatni ich walory smakowe.

Więcej o: