Więcej przepisów na Gazeta.pl.
Kartacze, w niektórych regionach nazywane cepelinami, to rodzaj klusek ziemniaczanych z mięsnym nadzieniem. Zazwyczaj przyjmują kształt spłaszczonego owalu, co jest jedną z cech rozpoznawczych tego regionalnego dania. Istotą ich smaku jest delikatne ciasto powstałe z dwóch mas ziemniaczanych - przetartych surowych oraz zmielonych i ugotowanych ziemniaków.
Kartacze - przepis na to uwielbiane przez Polaków danie jest banalny. Pyzy z mięsem są cenione przez smakoszy za delikatną teksturę ziemniaczanego ciasta oraz za porządnie doprawiony farsz z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Kartacze od wielu pokoleń pieszczą podniebienia Polaków, głównie za sprawą jednego dodatku, którego nie może zabraknąć podczas serwowania potrawy.
Przepis na Kartacze jest prosty i nieskomplikowany. Aby zrobić przepyszne ziemniaczane kluchy potrzebujemy:
1. 0.5 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowiny)
2. 1.5 kg ziemniaków
3. 3 jajka
4. około 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
5. 2 średnie cebule
6. Przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka)
1. Obierz i umyj ziemniaki i podziel je na dwie części.
2. Część ziemniaków ugotuj, pozostałe zetrzyj na tarce o małych oczkach
3. Starte ziemniaki połóż na gazie i odciśnij z nadmiaru wody. Wodę pozostaw w naczyniu i poczekaj, aż wytworzy się skrobia
4. Gdy wytworzy się skrobia, ostrożnie wylej wodę
5. Połącz ugotowane ziemniaki ze startymi, dodaj 2 jajka, sól i mąkę ziemniaczaną, następnie wyrabiaj na gładką masę
6. Na rozgrzaną patelnie, wyrzuć drobno posiekane cebule
7. Podsmażoną cebulę połącz z mięsem, dodaj jajko i resztę przypraw (nie żałuj pieprzu i majeranku)
8. Z ciasta ziemniaczanego uformuj dość grube, owalne placki. Farsz nakładaj łyżką i zawiń w placku tak, aby był całkowicie schowany. Kartacze formuj w owalny kształt.
9. Kartacze wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotuj je przez około 4-5 minut
Aby kartacze były jeszcze pyszniejsze, wystarczy przed podaniem dodać jeden składnik - uwielbiane przez Polaków skwarki. Okrasa ze skwarków nada kartaczom głębi i wyraźnie uwydatni ich walory smakowe.