Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Barszczyk czerwony robicie z kartonu, koncentratu lub - co gorsza - z proszku? Koniec z tym! Czas, aby na stole wylądował prawdziwy barszcz z buraków. Jak przygotować taką zupę, aby była pełna smaku i aromatu? Sprawdźcie nasz przepis.
Składniki:
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Buraki obieramy ze skórek i kroimy w plastry. Wrzucamy do dużego garnka i wlewamy do niego bulion. Dodajemy pokrojone w paski grzyby, wodę, w której się moczyły, liście laurowe, ziele angielskie, starty czosnek i ziarna pieprzu. Barszcz gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu.
Po tym czasie przecedzamy barszczyk przez sitko, aby był klarowny. Doprawiamy octem, solą i cukrem, a także majerankiem. Barszcz czerwony podajemy z domowymi pierogami, krokietami, pasztecikami lub uszkami.