• Link został skopiowany

Barszcz czerwony nie tylko na świąteczny stół. Jak go zrobić, by był klarowny i esencjonalny?

Macie ochotę na czerwony barszczyk? To zupa, którą można podawać nie tylko od święta! Do pierogów, do uszek, do pasztecików... Sprawdźcie, jak zrobić najlepszy barszcz czerwony.
Czerwony barszcz z krokietami / zdjęcie ilustracyjne
Nowosielski Patryk / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Barszczyk czerwony robicie z kartonu, koncentratu lub - co gorsza - z proszku? Koniec z tym! Czas, aby na stole wylądował prawdziwy barszcz z buraków. Jak przygotować taką zupę, aby była pełna smaku i aromatu? Sprawdźcie nasz przepis.

Domowy barszcz czerwony - przepis

Składniki:

  • 750 g buraków,
  • 2 litry bulionu warzywnego (najlepiej domowego, ugotowanego na włoszczyźnie z dodatkiem przypraw),
  • kilka suszonych grzybów leśnych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 1-2 łyżki octu,
  • 2 łyżki majeranku,
  • sól i cukier do smaku
Zobacz wideo Pierożki z buraka z kozim serem

Jak ugotować domowy barszcz czerwony?

Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Buraki obieramy ze skórek i kroimy w plastry. Wrzucamy do dużego garnka i wlewamy do niego bulion. Dodajemy pokrojone w paski grzyby, wodę, w której się moczyły, liście laurowe, ziele angielskie, starty czosnek i ziarna pieprzu. Barszcz gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu.

Po tym czasie przecedzamy barszczyk przez sitko, aby był klarowny. Doprawiamy octem, solą i cukrem, a także majerankiem. Barszcz czerwony podajemy z domowymi pierogami, krokietami, pasztecikami lub uszkami.

Więcej o: