Barszcz czerwony nie tylko na świąteczny stół. Jak go zrobić, by był klarowny i esencjonalny?

Macie ochotę na czerwony barszczyk? To zupa, którą można podawać nie tylko od święta! Do pierogów, do uszek, do pasztecików... Sprawdźcie, jak zrobić najlepszy barszcz czerwony.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Barszczyk czerwony robicie z kartonu, koncentratu lub - co gorsza - z proszku? Koniec z tym! Czas, aby na stole wylądował prawdziwy barszcz z buraków. Jak przygotować taką zupę, aby była pełna smaku i aromatu? Sprawdźcie nasz przepis.

Domowy barszcz czerwony - przepis

Składniki:

  • 750 g buraków,
  • 2 litry bulionu warzywnego (najlepiej domowego, ugotowanego na włoszczyźnie z dodatkiem przypraw),
  • kilka suszonych grzybów leśnych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 1-2 łyżki octu,
  • 2 łyżki majeranku,
  • sól i cukier do smaku
Zobacz wideo Pierożki z buraka z kozim serem

Jak ugotować domowy barszcz czerwony?

Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Buraki obieramy ze skórek i kroimy w plastry. Wrzucamy do dużego garnka i wlewamy do niego bulion. Dodajemy pokrojone w paski grzyby, wodę, w której się moczyły, liście laurowe, ziele angielskie, starty czosnek i ziarna pieprzu. Barszcz gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu.

Po tym czasie przecedzamy barszczyk przez sitko, aby był klarowny. Doprawiamy octem, solą i cukrem, a także majerankiem. Barszcz czerwony podajemy z domowymi pierogami, krokietami, pasztecikami lub uszkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.