Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Kopytka to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować z ziemniaków. Mięciutkie, zanurzone w sosie lub oprószone białym serem, smakują wprost wyśmienicie. Jak je przyrządzić, aby wyszły idealne? Mamy dla was przepis i kilka porad.
Składniki:
Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości. Studzimy je i przepuszczamy przez praskę. Przekładamy do dużej miski, dodajemy mąkę oraz mąkę ziemniaczaną, a także jajko oraz olej. Dłonią wyrabiamy ciasto i zagniatamy je w kulkę.
Kulę dzielimy na cztery części. Blat podsypujemy mąką i formujemy na kształt wałka o grubości ok. 1,5-2 cm. Kroimy go pod skosem na kluseczki o długości około 3-4 cm. Postępujemy tak z każdym kawałkiem ciasta.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Porcjami wrzucamy kopytka, gotujemy je przez 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy.
Do kopytek można przygotować sos grzybowy lub mięsny. Doskonale smakują podane z twarogiem i podsmażoną cebulką (może być ze skwarkami). Niektórzy podają kopytka na wzór włoskich gnocchi - z zielonym lub czerwonym pesto. Na drugi dzień kopytka można odsmażyć na patelni na rumiano.