Ciasto marchewkowe. Prosty przepis z jednym sekretnym składnikiem

Jesień w pełni - a to oznacza, że mamy najlepszy czas na ciasto marchewkowe. Jeden składnik sprwai, że będzie miało cudowną konsystencję i będzie rozpływało się w ustach. Sprawdźcie, jak przygotować pyszne ciasto marchewkowe.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Czy mamy tu jesieniary i jesieniarzy? Jesteśmy ciekawi, czy robiliście już w tym sezonie najlepsze jesieniarskie ciasto - marchewkowiec. To wypiek pachnący jesienią i doskonale smakuje - nada się zarówno na przekąskę do pracy, jak i do popołudniowej kawy. Sprawdźcie, jak upiec proste ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 spore marchewki,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki serka mascarpone,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść orzechów włoskich (można pominąć)

Na lukier:

  • 120 g serka śmietankowego do kanapek,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka masła

Jak przygotować ciasto marchewkowe?

Marchewki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ucieramy je, używając miksera. Wlewamy olej, dodajemy serek mascarpone, a następnie małymi porcjami wsypujemy mąkę. Cały czas powoli mieszamy ciasto. Wsypujemy także przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia, łączymy. Na koniec wsypujemy startą marchewkę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką, ewentualnie dodajemy też pokrojone orzechy włoskie.

Zobacz wideo Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem

Formę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, pieczemy przez około godzinę. Po wyjęciu studzimy.

Przygotowujemy lukier: ucieramy masło z cukrem, a potem porcjami dodajemy serek śmietankowy. Na wystudzonym cieście rozprowadzamy lukier. Marchewkowiec dobrze smakuje również po prostu posypany pudrem lub polany czekoladą.

Więcej o: