Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Czy mamy tu jesieniary i jesieniarzy? Jesteśmy ciekawi, czy robiliście już w tym sezonie najlepsze jesieniarskie ciasto - marchewkowiec. To wypiek pachnący jesienią i doskonale smakuje - nada się zarówno na przekąskę do pracy, jak i do popołudniowej kawy. Sprawdźcie, jak upiec proste ciasto marchewkowe.
Składniki:
Na ciasto:
Na lukier:
Marchewki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ucieramy je, używając miksera. Wlewamy olej, dodajemy serek mascarpone, a następnie małymi porcjami wsypujemy mąkę. Cały czas powoli mieszamy ciasto. Wsypujemy także przyprawę do piernika, cynamon i proszek do pieczenia, łączymy. Na koniec wsypujemy startą marchewkę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką, ewentualnie dodajemy też pokrojone orzechy włoskie.
Formę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, pieczemy przez około godzinę. Po wyjęciu studzimy.
Przygotowujemy lukier: ucieramy masło z cukrem, a potem porcjami dodajemy serek śmietankowy. Na wystudzonym cieście rozprowadzamy lukier. Marchewkowiec dobrze smakuje również po prostu posypany pudrem lub polany czekoladą.